שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקונפף, הכריז היום (שני) בדיון בוועדת הפנים של הכנסת בראשות ח”כ יעקב אשר, כי יפעל להארכת המועד האחרון להגשת התוכניות העירוניות המחליפות את תמ”א 38, בשנה נוספת, עד מאי 2024.
ההשפעות המזיקות של המשקאות הממותקים: כל המספרים והנתונים
משמעות ההארכה היא כי כל הערים שרוצות להמשיך בפרויקטים של התחדשות בניינים יחידים, ולא רק מתחמי פינוי בינוי, יוכלו לעשות זאת בהמשך ישיר לפרויקטים שבוצעו מתוקף תכנית תמ”א 38, ככל שיגישו תכנית עירונית מחליפה עד חודש מאי 2024.
יצוין, כי כמעט בכל הרשויות המקומיות, שבהן יוצאים לפועל פרויקטים של תמ”א 38, מקודמות תכניות עירוניות מסוג זה, ומשמעות הדברים היא שבישובים אלה תימשך הפעילות כסדרה.
יצחק גולדקונפף, שר הבינוי והשיכון: “היום אנחנו מבשרים לשוק על רציפות וודאות בדבר המשך ההתחדשות העירונית במתכונת תמ’א 38, באמצעות התכניות העירוניות שמקדמת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. בכל רשות מקומית שמתבצעים בה פרויקטים של התחדשות בניינים יחידים ומעוניינת בהמשך של פעילות זאת, עבודה זו תימשך ללא הפסקה.
“לצד זאת סיכמתי על העמדת תקציב של 120 מיליון שקלים לטובת מיפוי ותכנון מתחמי פינוי בינוי בערי הפריפריה, בכדי לייצר גם שם התחדשות עירונית. התחדשות עירונית מגדילה את היצע הדיור ומעלה את איכות החיים באופן דרמטי עבור התושבים, ולא ניתן שפעילות זו תיפסק”.
התכניות העירוניות שיחליפו את תמ”א 38, המקודמות על ידי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, נמצאות בשלבי אישור שונים בכל הערים שבהן מתקיימת כיום פעילות מסוג תמ”א 38, כאשר לפני מספר שבועות אושרה להפקדה בוועדה המחוזית מרכז תכנית ראשונה מסוג זה עבור העיר רמלה.
התכניות מקודמות כיום על ידי הרשות הממשלתית בערים נהריה, פתח תקווה, אשדוד, כפר סבא, ראשון לציון, קריית ביאליק, חיפה, רעננה, לוד, בת ים, אשקלון, באר שבע, רמת גן, בית שמש, יבנה ובני ברק.
בנוסף לכך, מספר ערים מקדמות תכניות מסוג זה באופן עצמאי.
הארכת המועד להגשת התכניות המחליפות תאפשר לרשויות מקומיות אלה להאריך את תוקפה של תמ”א 38, עוד לפני שהתכנית המקודמת הוגשה ועברה תנאי סף, וזאת על ידי הכרזה במועצת העיר על הארכת תוקף תמ”א 38, והגשת התכנית המחליפה עד חודש מאי 2024.
התכניות העירוניות מחליפות תמ”א 38 שמקדמת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית יחד עם הרשויות המקומיות, מותאמות בכל מקום לצרכי העיר הספציפית ומאפייניה, הקיבולת של העיר והתשתיות שלה, וזאת בשונה מתכנית תמ”א 38 הארצית. עם זאת בדומה לתמ”א 38, חלופת הרשות הממשלתית מאפשרת הוצאת היתר בנייה ללא צורך בהכנת תכנית נקודתית מפורטת במוסדות התכנון, ובכך חוסכת שנים במימוש של פרויקטים אלו.
אלעזר במברגר, מנכ”ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: “הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית יצרה חלופה עירונית, מותאמת ואיכותית יותר, ביחס לתמ”א 38 הארצית, אך באותה עת במתכונת המוכרת לשוק ואשר לא דורשת זמן למידה והסתגלות, על מנת למנוע פער זמנים ופגיעה בפעילות זאת. יש לשמור על האפשרות לפעול לחידוש מבנה ישן יחיד, גם שלא במסגרת מתחם פינוי בינוי רחב, שאינו תמיד אפשרי. המהלך יאפשר לנו להשלים את הגשת התכניות המחליפות בכל הרשויות הרלוונטיות, ובכך לאפשר את המשך הפעילות מסוג זה בתחומן, באופן רציף.”