סקר: המירוץ לנשיאות? הציבור אינו מתעניין • ומי מוביל?
המרוץ לנשיאות מתחמם, אך הציבור הישראלי אינו מגלה בו עניין.
בסקר שנערך על ידי המכון הישראלי לדמוקרטיה בחודש מרץ ענו 39% מן הנשאלים שאינם יודעים מי מתאים להיות הנשיא הבא ו-12% נוספים ענו שאף אחד מן המועמדים לא מתאים או שלא צריך להיות נשיא במדינת ישראל.
חוסר העניין והידע בנוגע למרוץ לנשיאות בולט בעיקר בקרב הציבור הערבי: 55% מן הערבים אמרו שאינם יודעים מי מתאים להיות נשיא, ו-22% נוספים אמרו שאף אחד מן המועמדים אינו מתאים או שלא צריך נשיא (לעומת 36% ו-10% בהתאמה בקרב היהודים). כך שניתן לומר שבסך הכול כמחצית מהציבור אינו מעורה במתרחש במרוץ לנשיאות. על אלה יש להוסיף נשאלים שציינו מועמדים שלא הציגו את מועמדותם או שאינם יכולים לשמש כנשיא (לדוגמא, הנשאלים ציינו את שמותיהם של הנשיא המכהן שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר החוץ אביגדור ליברמן ועוד).
המועמד הזוכה לתמיכה הרבה ביותר (בקרב הנשאלים שציינו שמות מועמדים רלבנטיים) הוא ראובן ריבלין עם 18% תמיכה, לאחריו פרופ’ דן שכטמן עם 9% תמיכה, בנימין בן אליעזר עם 6% תמיכה, סילבן שלום עם 5% תמיכה, דליה איציק עם 3% תמיכה, דליה דורנר עם 2% תמיכה ומאיר שטרית עם 0.1% תמיכה.
6% נוספים ציינו שמות של אנשים אחרים שאינם מתמודדים במרוץ לנשיאות. גם במקרה זה ניתן לזהות הבדלים משמעותיים בהעדפותיו של הציבור הערבי בישראל אל מול הציבור היהודי.
בקרב הערבים, בנימין בן אליעזר הוא המועמד המוביל עם 9% תמיכה, ואילו בקרב היהודים ראובן ריבלין עם 22% תמיכה.
מעניין לגלות שבפילוח התמיכה במועמדים על פי שיוך מפלגתי של הנשאלים (הצבעה בבחירות 2013) נמצא שהתמיכה במועמד המוביל ריבלין נמוכה יותר בקרב מצביעי מפלגתו הליכוד-ביתנו (18%), בהשוואה לתמיכה בו בקרב מצביעי כל המפלגות האחרות, פרט למפלגות הערביות, ודומה לשיעור התמיכה בו בקרב מצביעי מר”צ (15%).
באופן כללי, ריבלין זוכה לתמיכה של מצביעים מכל הקשת הפוליטית פרט למצביעי המפלגות הערביות. לעומתו, עיקר התמיכה בשכטמן היא ממצביעי מפלגות המרכז ושמאל, אם כי יש תמיכה בו גם בקרב מצביעי יהדות התורה.
בקרב מצביעי העבודה בנימין בן אליעזר אינו המועמד המוביל והוא זוכה רק ל-13% תמיכה. עם זאת, הוא המועמד המוביל בקרב מצביעי המפלגות הערביות.
תגובות
אין תגובות