לאחר שאתמול דווח כי מתווה הפשרה בנושא הרפורמה המשפטית שהציעו שר המשפטים לשעבר, דניאל פרידמן, והמשפטן יובל אלבשן, עשוי להוות פריצת דרך, היום (רביעי) מסתמן כי הפערים עדיין גדולים מאוד.
מזכיר הממשלה, עו”ד יוסי פוקס, צייץ: “מזה זמן, נעשים מאמצים גדולים מצד נשיא המדינה, שרים בממשלה, פרופסורים למשפטים וגופים חוץ פרלמנטריים, להגיע להסכמה ציבורית שתאפשר להעביר את הרפורמה המשפטית, תוך ביצוע תיקונים מסוימים שיפחיתו את גובה הלהבות. המתווה של אלבשן יכול להיות בסיס למו”מ אך לא יתקבל As Is, הפערים גדולים!”
לפי דיווח ב’מעריב’, אלבשן ופרידמן רצו להציג לראש האופוזיציה יאיר לפיד את מתווה הפשרה שלהם, אך לפיד סרב להיכנס אפילו לדיון עקרוני על תוכן, לפני הודעה פומבית עצירת חקיקה.
ח”כ גדעון סער מהמחנה הממלכתי דחה גם הוא את הצעת הפשרה שמובילים פרופ’ דניאל פרידמן ופרופ’ יובל אלבשן. בציוץ בטוויטר כתב: “קל להבין מדוע מתווה פרידמן (אגב – המתווה השני שלו בשבועות האחרונים) מוצא חן בעיני לוין ורוטמן: פוליטיזציה של בחירת השופטים. רף גבוה וקיצוני לביקורת שיפוטית. ייעוץ משפטי שאינו מחייב את הממשלה. רק מתקשה להבין מדוע יש שבוחרים לכנותו ‘פשרה’. אותה הגברת באדרת פורימית”.
מנגד, שר המשפטים יריב לוין נפגש היום עם פרופסור יובל אלבשן, האלוף במילואים גיורא איילנד וגיורא רון, כדי לדון במתווה שהציעו לרפורמה במערכת המשפט.
לפי דיווח הבוקר ב’ישראל היום’, היועצת המשפטית לממשלה אישרה למזכיר הממשלה, עו”ד יוסי פוקס, לעסוק בגיבוש מתווה הפשרה ברפורמה המשפטית מול בית הנשיא.
לפי הדיווח, פוקס הגיש את הבקשה לייעוץ המשפטי כדי שיוכל לעסוק במתווה באופן מובחן מנתניהו, שמנוע מלעסוק בו בשל ניגוד העניינים שחתם עליו.
במערכת הפוליטית מניחים שמזכיר הממשלה יוכל לעסוק במתווה הפשרה כמעין “מגשר” מטעם נתניהו אל מול בית הנשיא.
לפי דיווח ברשת ב’, בקואליציה מתכננים בשבוע הבא להגביר עוד יותר את קצב החקיקה ואף לעשות דבר שלא נעשה עד היום – לקדם את שני חלקי הרפורמה במקביל.
על פי הדיווח, זה יקרה כאשר החלק השני של הרפורמה, שעוסק בביקורת שיפוטית על חקיקה ובפסקת ההתגברות, יגיע לדיון ולהצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. במקביל, החלק הראשון של הרפורמה, שעוסק בשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים ובאיסור על בג”ץ לפסול חוקי יסוד, יתקדם בסדרת דיונים מרתוניים בוועדת החוקה כהכנה לקריאה שנייה ושלישית.
בתוך כך, בקואליציה מתכננים עם זאת לבצע ריכוך נוסף באחד מסעיפי הרפורמה ולהפחית עוד יותר את מספר השופטים שיידרש כדי לפסול חוק של הכנסת. זה התחיל בדרישה לאישור פסילת חוק פה אחד של 15 שופטים ורוכך בשבוע שעבר ל- 12 שופטים. בהמשך צפויה הקואליציה להוריד את המספר לעשרה שופטים מתוך הרכב של 15 שיספיקו לצורך פסילת חוק רגיל של הכנסת.