שכונה חרדית חדשה בנוף הגליל: כ-3,500 יחידות דיור • כל הפרטים

יוני גרין
|
א' אדר התשפ"ג / 22.02.2023 18:36
הוועדה למתחמים מועדפים לדיור ולפיתוח מוטה תחבורה ציבורית הפקידה את תוכנית משרד הבנוי והשיכון לתוספת של כ-3,500 יחידות דיור בהר יונה • השכונה החדשה, בשטח של 490 דונם, ממוקמת במורדות הצפוניים של נוף הגליל • תכנון מונגש במיוחד לתחבורה ציבורית

הוועדה למתחמים מועדפים לדיור ולפיתוח מוטה תחבורה ציבורית (הותמ”ל) שבמינהל התכנון, החליטה היום (רביעי) להפקיד תוכנית להקמת שכונת מגורים חרדית חדשה -הר יונה ג’ –  בעיר נוף הגליל, הכוללת 3,000 יחידות דיור ועוד 500 יחידות דיור מיוחדות ודיור מוגן, המיועדות לשיווק לאוכלוסייה החרדית.

השכונה החדשה, בשטח של 490 דונם, ממוקמת במורדות הצפוניים של נוף הגליל, מדרום לעין מאהל וממערב ליער בית קשת.

על אף שהטופוגרפיה באזור בעלת שיפועים תלולים, השכונה תוכננה על שלוש שלוחות מרכזיות, תוך ניצול הפרשי הגבהים ושמירה על איכות חיים גבוהה המתאימה לתושביה.

התוכנית קודמה על ידי משרד הבנוי והשיכון במסגרת יישום הסכם הגג שנחתם עם העיר בנובמבר 2022 להקמת 7,000 יחידות דיור חדשות – וברקע פעולות הפיתוח הנמרצות שבוצעו בשנים האחרונות בעיר, בהשקעה ציבורית גדולה, כולל הקמת ופתיחת פארק ציבורי שנפתח לקהל זה מכבר.

התוכנית מחולקת למתחמי מגורים אשר כוללים רחובות פנימיים ירוקים להולכי רגל ,אשר שומרים על עיקרון הרציפות המפלסית ומבטיחים נגישות ומרחב בטוח לדיירים.

לבניינים תוכננו מספר כניסות ובאופן זה מובטחת נגישות גבוהה יותר לשימוש הדיירים ופחות קומות שנדרש לעלות מכל כניסה, בהתאמה להתניידות בשבתות, זאת כדי לתת מענה לצרכי הציבור החרדי, בהם משפחות מרובות ילדים הדורשות הקצאת שטחי ציבור רבים לקיום אורח חייהם.

התוכנית מציעה כ-3,000 יחידות דיור ומקצה שטח למגורים בצפיפות גבוהה, וכן תמהיל דירות מגוון.

בנוסף לייעוד מגורים, התוכנית כוללת תוספת 180,000 מ”ר למבני ציבור בנוסף להקצאות מבונות המשולבות במגרשי הבנייה למגורים, יצירת שטחי ציבור פתוחים חדשים בסך של 84 דונם, ועוד שטח ציבורי פתוח מעורב עם מבני ציבור בסך של 28 דונם, במטרה לייצר מרחב ציבורי מזמין וקהילתי עבור התושבים ובפריסה מיטבית ומותאמת לאוכלוסייה החרדית, תוך התמודדות עם הפרשי הטופוגרפיה המשמעותיים, באמצעות פתרונות מגוונים.

התכנית מציעה גם תוספת מסחר ותעסוקה של כ-87,000 מ”ר בעירוב שימושים, וכן מסוף אוטובוסים בתחנת קצה.

בשכונה קיים תכנון מונגש במיוחד לתחבורה ציבורית – שכן התוכנית מתבססת על הבנת החשיבות של שימוש בתחבורה ציבורית בשכונה והתחברות בין מערך התחבורה הציבורית הפנים שכונתי אל מערכת התחבורה הציבורית העירונית של נוף הגליל.

כל הרחובות בשכונה מאפשרים מעבר תחבורה ציבורית.

בנוסף לתכנון רחובות ומעברים ששמים דגש על הולך הרגל, התוכנית מאפשרת הקמת מעלונים (מבנה הנעת המונים) במטרה לגשר על פערי הטופוגרפיה בשכונה.

התוכנית שאושרה היום להפקדה גובלת בישוב עין מאהל, ובשיתוף פעולה של שני היישובים תוכנן אזור הממשק לתעסוקה, מסחר ושטח פתוח ציבורי, שיהווה נקודת מפגש ולצמיחת האזור. התכנית מאפשרת חיבור להולכי רגל ולרכב בין שני הישובים הצמודים.

במערב, התכנית גובלת בשכונת הר יונה הקיימת.

במזרח, התוכנית שומרת על קצוות פתוחים, עם אפשרות עתידית להתפתחות השכונה מזרחה, לרבות הכבישים הראשיים של השכונה.

מדרום משתרעים השטחים הפתוחים הכוללים גם טיפול בנגר ותוך הקפדה על ממשק בין הבינוי המוצע לשטח הפתוח.

תכנון השטחים הציבוריים הפתוחים בשכונה, הותאם למבנה הטופוגרפיה, השטחים ציבוריים פתוחים הראשיים, הגדולים, נמצאים בואדיות המחלקים בין שלוש השלוחות. שטחים ציבוריים פתוחים אלה מהווים צירי קישור להולכי רגל בין מעלה השכונה וחלקה התחתונה הנמוכה וקשר למבני הציבור שממוקמים לאורך ואדיות אלה. בכל שטח ציבורי פתוח מוקצים שטחים להשהיית מי נגר, שטחים מפולסים לגני משחק לילדים ופינות מוצלות לטובת תושבי השכונה.

שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף: “אני מברך על אישור הותמ”ל להקמת שכונת מגורים חדשה בעיר נוף הגליל, זוהי החלטה חשובה שתיתן מענה לביקושים לדיור איכותי וראוי עבור החברה החרדית. הקמת השכונה החדשה בנוף הגליל היא המשך להסכם הפיתוח שחתמנו עם העירייה והוא מצטרף לשורה של פתרונות דיור כחלק מתכנית אסטרטגית שמגבש משרד הבינוי והשיכון עבור כלל אזרחי ישראל לדיור בר השגה”.

צילום: דוברות נוף הגליל

ראש העיר נוף גליל, רונן פלוט: “מדובר בפרויקט בניה גדול נוסף שמצטרף לתנופת הבניה העצומה בנוף הגליל, הכוללת למעלה מ-7,000 דירות בהסכם גג, חלקן בבנייה מתקדמת ועוד אלפי יחידות דיור בהתחדשות עירונית בתוכן פרויקט ראשון בצפון שנמצא בשלבי אישור אחרונים למתן תוקף וצפוי לצאת לפועל עוד בשנה זו.

“נתוני ההגרלות האחרונות של משרד הבינוי והשיכון מצביעים על ביקוש גבוה לדירות בעיר, על כל בית שמשווק יש עשרות מתמודדים וזאת לאור ההתחדשות האדירה של העיר, איכות החיים והרכבת בקלה המוקמת בעיר.”

מתכננת הותמ”ל במינהל התכנון, אדריכלית סיגי בארי: “התכנון בותמ”ל מביא איתו ייעול של השימוש בקרקע וכן תכנית של אלפי יחידות דיור. מדובר בתכנית בעלת אתגרים תכנוניים רבים, אשר שמה דגש על פיתוח מרחב ציבורי נגיש, בטוח ומזמין שיהווה מקום מפגש קהילתי לתושבי הר יונה. התכנית קשובה לצרכי התושבים ומציעה פתרונות לתנאי השטח והקהילה”.

אדריכלית ראשית משרד הבנוי והשיכון, ורד סולומון ממן: “משרד הבנוי והשיכון עובד על התכנית הזו מספר שנים מאחר שהשטח התלול מבחינה טופוגראפית היה מאתגר במיוחד ודרש פתרונות הנדסיים ותכנוניים מיוחדים. במקביל למדנו בשנים האחרונות לפתח פרוגרמות לטובת הצרכים הציבוריים המיוחדים לאוכלוסייה החרדית. ולכן הושם דגש מיוחד בשיתוף עם הותמ”ל על ארגון שטחי התעסוקה והרחוב המסחרי כך שהחנויות, והמסחר ישרת את צרכי התושבים קרוב לביתם.

“מחשבה רבה ניתנה גם לאספקת שירותים בתחבורה ציבורית ובהתאמה תקן החניה הופחת כדי לנצל את שטח הבניה לחללים שישרתו את ילדי השכונה ותושביה. אנחנו גאים מאוד שהגענו לרגע של הפקדת התכנית הזו, היא בהחלט מביאה בשורה לציבור החרדי הזקוק לפתרונות דיור במקומות שונים בארץ.”