יותר מיומיים בין חיים למוות: כוחות צה”ל בחילוץ דרמטי בטורקיה

נתן פרל
|
י"ז שבט התשפ"ג / 08.02.2023 11:24
המשלחת הישראלית בגזיאנטפ חילצה הלילה ארבעה אנשים חיים מבין ההריסות • הבוקר נאלצו הכוחות לבצע חילוץ מורכב של שני אנשים • מפקד משלחת חילוץ אזרחית, תיאר מבצע שנמשך 17 שעות בסיומו חולצה אישה בת 50 • “יש לנו עוד יומיים-שלושה שבהם זה ריאלי למצוא ניצולים חיים”

האסון בטורקיה וסוריה: מניין הנספים ברעידת האדמה עומד על יותר מ-11 אלף בני אדם והפצועים על כ-40 אלף.

רעידת אדמה נוספת בעוצמה 5.5 הורגשה בעיר גזיאנטפ.

כוחות החילוץ של צה”ל ממשיכים במשימת הצלת החיים מבין ההריסות באזור בו התרחשה רעידת האדמה בטורקיה לפני כשלושה ימים.

לפי דיווח ב’ישראל היום’, הבוקר (רביעי) ביצעו הכוחות חילוץ מורכב של שני פצועים חיים, כאשר אחד מהם נאלץ לעבור קטיעת רגל בשטח. מי שביצע את הקטיעה היו כוחות צה”ל.

בלילה חילצה המשלחת הישראלית ארבעה אנשים חיים. בבניין הרוס ליד מתבצע חילוץ של פעוט חי כבן שלוש. גם שם מסייעת המשלחת הישראלית לחילוץ.

דוד סרנגה, ראש המשלחת הישראלית הרשמית לטורקיה, תיאר הבוקר ב’חדשות הבוקר’ בקשת 12: “הכוחות הישראלים, משלחת החילוץ, הגיעה לשטח עצמו והתחילה אתמול בפעולות החילוץ. המראות די קשים, בתים שלמים הרוסים, שכונות שלמות הרוסות. הקרובים נמצאים בסמיכות לבניינים, בתקווה לשמוע מיקיריהם שקבורים שם. כולם נמצאים סביב מדורות כדי להתחמם.

“הצוות הישראלי פועל כל העת, פעל כל הלילה וימשיך לפעול גם הבוקר. הטורקים מכווינים אותנו לא רק לשכונה, אלא גם לבניינים ספציפיים ששם הם מאמינים שניתן למצוא אות חיים. אם נשמעת קריאה ממקום אחר עם סיכוי למצוא שם אנשים, אז הצוות עובר לשם – אבל ההכוונה היא מאוד מדויקת למקומות מדויקים ומסוימים”.

כמה חילצתם ביממה האחרונה?

“הצוות עובד כל העת. מאמין ומקווה שנשמע בשורות בקרוב. אנשי פיקוד העורף שנמצאים פה עושים עבודה מדהימה. במקביל, ארגונים חברתיים וארגוני חברה אזרחית שמעוניינים לתרום ולסייע, בין אם זה בציוד וכדומה, משרד החוץ מרכז את הפעילות הזאת באמצעות סוכנות הסיוע הלאומית של ישראל”.

ערן מגן, מפקד משלחת חילוץ אזרחית, סיפר: “עבדנו בשני מוקדים. באחד מצאנו מישהו לא חי, במוקד השני חילצנו אישה בת 50. זה חילוץ מורכב שנמשך 17 שעות והסתיים בשעות הלילה המאוחרות. האישה הייתה קבורה 40 שעות בחישוב גס”.

איך היא נשארה בחיים במזג אוויר כזה ובלי אוכל ומים?

“אוכל זה לא בעיה, הבעיה היותר גדולה זה מים. כשיורד גשם, הטיפות איכשהו מגיעות לך לפה. זה עניין של מזל. מילימטר לפה או לשם, היא לא הייתה נשארת חיה. היא שכבה על הבטן, שלוש קומות מעליה, מעוכה לגמרי, ארוזה כמו בקופסת שימורים. ייצרנו מנהרה ארוכה כדי להגיע לשניים-שלושה מקומות, ובמאמצים משותפים של כל הצוות הצלחנו להוציא אותה”.

וכעת תמשיכו למוקד הבא?

“אנחנו אחרי שלוש-ארבע שעות שלקחנו פסק זמן. אימץ אותנו בית החולים המקומי, ישנו שם. את האינפורמציה שלנו אנחנו מקבלים בעיקר ממנהל בית החולים, מכל מיני פניות שהוא מקבל ממשפחות וממרכזים רפואיים שפונים אליו. עם זאת, ככל שהימים עוברים המידע יותר סתמי. במזג האוויר הזה עוד אפשר למצוא הרבה אנשים. יש לנו עוד יומיים-שלושה שהם ריאליים לגמרי למצוא ניצולים חיים. גם אחרי זה אפשר”.