לוין: “לא אתן שימרחו אותי, מו”מ יתחיל כשהם יבינו שאנו רציניים”

חרדים 10
|
ט"ז שבט התשפ"ג / 07.02.2023 12:50
בשיחה עם ההסכת “רואים רחוק” של ישראל היום, מאשר שר המשפטים כי במקום לאשר את כל הרפורמה כמקשה אחת, היא תקודם בשלבים • לוין מספר מדוע הרפורמה המשפטית תשפיע על כל תחומי החיים ותסייע למלחמה בטרור

שר המשפטים יריב לוין אומר בשיחה להסכת ‘רואים רחוק’ של ‘ישראל היום’, כי הממשלה תשנה את תוכניתה הראשונית – ובמקום לאשר את כל הרפורמה במערכת המשפט כמקשה אחת, היא תקודם בשלבים.

לרשום את הילדים למוסדות חינוך בי-ם? כנסו: טופס הרשמה דיגיטלי

על נכונותו לדבר עם מתנגדי הרפורמה אמר: “לא רק שאני מוכן לדבר – אני רוצה לדבר”.

להערכתו, שיחות ממשיות בין מתנגדי הרפורמה לתומכיה יהיו כאשר דיוני ועדת החוקה יתקדמו לקריאה שניה ושלישית ו”הם יבינו שהגיע הזמן לדבר ברצינות. ואז אפשר לסכם את הדברים מהר מאוד”.

את ההפגנות והקריאות נגד הרפורמה, הוא רואה כניסיון להכשיל את המהלך כולו. לכן גם דחה את בקשת נשיא המדינה להקפיא את הליכי החקיקה לשבועיים. לוין מסביר בהרחבה מדוע מכל הנושאים שעל סדר היום הישראלי דווקא הרפורמה המשפטית היא החשובה ביותר בעיניו.

“אלה בעיות ליבה שמקרינות על כל תחום שאפשר להעלות על הדעת. כשאנחנו רוצים להילחם בטרור, לחזק את ההתיישבות, לעשות צדק עם ציבורים שמודרים ואינם מיוצגים – אנחנו נתקלים במערכת המשפט, והרשימה היא אינסופית. באים אלינו בטענות שנבחרנו אך איננו שולטים. הטענות מוצדקות. הסיבה לכך היא מערכת המשפט”.

לוין משוכנע שהשינוי הדרמטי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים יביא לגיוון בהרכב השופטים. כתוצאה מכך בתי המשפט יפסקו לטובת תושבי דרום תל אביב, ולא להעדפת הזכויות של מסתננים שנכנסו לארץ שלא כחוק.

“הרפורמה תביא לשופטים שיפעלו בדרך של ודאות משפטית, שיבינו שעדיף לא לסכן את חיי צה”ל, בשם עקרונות שאיני מבין מהם, כדי להגן על אוכלוסיה שתומכת בטרור. זה יביא לשיפור תפקוד המערכות שנלחמות בטרור, יצמצם את הבירוקרטיה, ויתן לאזרח שירות הרבה יותר”.

מה תשובתך לטענה שתאבד העצמאות המשפטית?

“ההפך הוא הנכון. ראשית, ברוב המדינות הדמוקרטיות, נבחרי ציבור מעורבים בבחירת שופטים. שנית, מרגע ששופט נבחר זה לכל החיים. לכן הוא עצמאי בפסיקותיו ובהחלטותיו. הממשלה לא תשלוט במינוי השופטים אלא הממשלות, שהן מתחלפות כפי שהיה ב-15 השנים האחרונות. לו הרפורמה הזו הייתה יוצאת לדרך אז, היית רואה כיום בית המשפט הרבה יותר מגוון, כי מדי שנה מתחלפים 2-3 שופטים בעליון בלבד. כאשר הליכוד שלט במשך שנים רבות, הקואליציות היו מגוונת ושרי המשפטים היו שונים. לכן נקבל תוצאה מגוונת”.

לוין טוען, כי המצב השורר כיום בישראל איננו דמוקרטי, משום ששופטי בג”ץ גם “נטלו לעצמם את החירות לבחון חוקי יסוד” וגם משום שאינם מעניקים חופש ביטוי למי שסוטה מהדרך שהם התוו.

“יש היום משטרת מחשבות ומונוליטיות. אנשים שחשובים אותו דבר. ראה את ההשתלחות של השופטת ורדה אלשיך בשופט פרופסור עודד מודריק, שהעז להביע תמיכה ברפורמה. זו מערכת שמשתיקה כל אחד ולא מאפשרת קידום למי שיש לו עמדה אחרת. השופט ברק הגדיר אותה כמשפחה שלא כל אחד יכול לבוא לתוכה. ואני אומר, בית המשפט העליון הוא של כלל אזרחי ישראל”.

הוא גם עומד על כך שאין קשר בין הרפורמה למשפט נתניהו ודוחה את הטענה שהשופטים שתמנה הממשלה הנוכחית יהיו אלה שיפסקו בערעור הסופי שנתניהו יגיש בבוא היום לבית המשפט העליון.

“אלה ממש דברי הבל. האם יש לי חוש נבואי שגרם לי לעסוק בנושאים האלה לפני 20 שנה כי ידעתי שיגישו את תיקי השקר נגד נתניהו?! הרפורמה לא נוגעת בדברים האלה. ועוד דבר, ההנחה שעומדת בבסיס הטיעון הזה היא שמשפט נתניהו יימשך 15 שנה שזו התקופה שלארכה מתחלפים כל שופטי העליון. אם זה המצב, אז מערכת המשפט באמת חולה”.

הוא תוקף בחריפות את ראשי מערכת המשפט על כך שמנעו כל סוג של שינוי. את נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרון ברק, הוא מגדיר כפוליטיקאי. “מי שראה את הראיונות שלו ראה פוליטיקאי עם דרך התבטאות מאוד קיצונית. אדם שמשך בחוטים הפוליטיים במשך שנים והכתיב מינויים בצלמו ובדמותו. מערכת המשפט לא צריכה להיות משובטת שבה שופטים בוחרים את עצמם”.

לוין לא שולל שינויים בהצעה שהניח, בכלל זה לא בנוגע לפסקת ההתגברות. ובכלל הוא אומר כי יהיו שינויים ברפורמה כפי שהוצגה.

אחת ההתחייבויות המשמעותיות ביותר שלוין משמיע בשיחה הוא שבית המשפט ימשיך להיות חזק ולבלום את הממשלה, במקרים של פגיעה בזכויות האדם. לדבריו גם לאחר הרפורמה בית המשפט יוכל לקבל החלטות רבות עוצמה, “כפי שהתקבלו ב-50 השנים הראשונות של המדינה”.

אשר לחששות שישראל תוקע על ידי הקהילה הבינלאומית אומר לוין כי גם הטענות האלה חסרות בסיס. הוא מאשים את האופוזיציה בניסיון להפעיל לחצים חיצוניים על הממשלה. “זה עניין ישראל פנימי”, הוא מסכם.