מדוע ‘כללית’ מסרבת לממן ניתוח בחו”ל שיחזיר לבת 4 היכולת ללכת?

בבירור משרד הבריאות: מדוע ב'כללית' החליטו להפקיר ילדה נכה כבת 4 לגורלה, וסירבו לממן לה ניתוח שיחזיר את יכולתה ללכת? • באי כוח המשפחה: 'הכללית' מחויבת לממן ניתוחים חיוניים בחו"ל – שאינם דווקא מצילי חיים
יוני גרין
ז' שבט התשפ"ג / 29.01.2023 17:00

הוריה של מילי נחום נמצאים על סף ייאוש: בתם בת ה-4, שנולדה בלידה מוקדמת, אובחנה עם מחלה נדירה בשם ארתרוגריפוזיס, מחלה מולדת הפוגעת בתפקוד השרירים וגורמת למגבלה קשה בתנועה.

לדברי מומחים לרפואת ילדים, הילדה לא מסוגלת לעמוד, לשבת וללכת בכוחות עצמה, ואם לא תנותח תסבול ממגבלות קשות לאורך כל חייה. על פי אותם מומחים, ניתן לשפר מאד את תפקודה, ואפילו לאפשר לה ללכת בכוחות עצמה, באמצעות 3 ניתוחים סבוכים, ושיקום אינטנסיבי וייעודי, שאותם ניתן לבצע כיום רק בארה”ב – כחלק מניתוח אחד גדול ומורכב.

חרף כך, בקופת חולים ‘כללית’, שם מבוטחים הילדה והוריה, מסרבים לממן את הניתוחים המורכבים, בטענה כי ניתן לבצעם בבית החולים שניידר.

עורכי הדין דוד פייל ונדב ליטמן המייצגים את המשפחה, הגישו בימים אלה ערעור על החלטת קופת חולים ‘כללית’, לוועדת הערר לשירותי בריאות במדינות חוץ במשרד הבריאות.

בערעור סותרים עורכי הדין אחת לאחת את טענות הקופה.

מחלתה של מילי נחום, כך על פי הערעור, פגעה קשות בהתפתחותה המוטורית, ובמהלך חייה הקצרים כבר עברה בבית החולים ‘שניידר’ מספר ניתוחים מורכבים אשר לא הועילו.

אל הערעור צורפו התייחסויות של שני רופאים בכירים בשניידר (ד”ר קדם פז וד”ר וייגל), הטוענים כי לא ניתן לנתח את הילדה בבית החולים בניתוח אחד מורכב כפי שמבוצע בארצות הברית.

אל דעת הרופאים משניידר מצטרף גם מומחה בעל שם עולמי – ד”ר דיוויד פלדמן, אשר מגיע לעיתים לישראל לבצע ניתוחים וליתן חוות דעת רפואיות. במהלך ביקורו בישראל, בדק את מילי וקבע כי אין מנוס אלא מלבצע את הניתוח בארצות הברית על מנת לשקם את מילי ולאפשר אורח חיים תקין.

בשל עמדתה העיקשת של קופ”ח ‘כללית’, פתחו ההורים בקמפיין למימון המונים, שמטרתו לגייס כמיליון שקלים לניתוח שיציל את בתם מגורלה המר.

באמצעות מימון ההמונים, הצליחו ההורים לגייס עד כה למעלה מרבע מהסכום הנדרש – כ-275 אלף שקלים. לדבריהם, מעבר לעלות הניתוחים עצמם, נדרש גם מימון לתקופת השיקום האינטנסיבית, לאשפוז בבית החולים ולשיכון המשפחה בסמוך לבתם לאורך כל התקופה.

על פי הערעור, קופת חולים ‘כללית’ דחתה את בקשת הילדה למימון הניתוח בחו”ל, בנימוק כי אין מדובר בניתוח מציל חיים, וכן בטענה, כי ב’שניידר’ יש מומחה שמוכן לבצע את הניתוח.

“הילדה עברה ניתוחים רבים, אשר לא הועילו עימה”, דברי עוה”ד פייל וליטמן, “חזרה על הניתוחים שבוצעו בישראל לא תועיל, והצעת קופת החולים מהווה התעללות ממש”. כמו-כן, טוענים עורכי הדין, כי ברגע שמומחים מבית החולים ‘שניידר’ שכבר ניתחו את מילי טוענים שאי אפשר לבצע את הניתוח בישראל בשל מורכבותו, לא ניתן להתייחס ברצינות לטענה שיש מומחה “אחר” בשניידר שיכול לבצע את הניתוח.

על פי הערעור, נימוקי הקופה לדחיית בקשת המימון הן שגויות, ציניות וחסרות תום לב, ומוטב שלא היו נטענות כלל. לטענת עוה”ד פייל וליטמן, אין אף מנתח בשניידר שמוכן לנתח את הילדה בניתוח המורכב.

לדברי עוה”ד פייל וליטמן, קופ”ח ‘כללית’ התעלמה מחובתה לבחון אם מתקיימת במקרה זה ‘נסיבה רפואית חריגה’, בהתאם לתקנות משרד הבריאות. לדבריהם, מקרה זה עונה באופן מובהק על כל התנאים שהציב בית המשפט בעבר, ביחס ל’נסיבה רפואית חריגה’, שכן בישראל (ולא רק ב’שניידר’) קיים היעדר ניסיון מוחלט בביצוע הניתוח וכאמור, אין בנמצא גם ציוד הנדרש לביצועו.

לדברי ד”ר דיוויד פלדמן, לאחר הניתוח והשיקום הילדה תוכל להתנייד בכוחות עצמה וללכת. מניעת הניתוח מהילדה, כך נטען, חושפת אותה בבירור לסכנת חיים (גם אם לא מיידית). כמו כן, כך נטען, ריתוק לכיסא גלגלים מהווה נסיבה מקצרת חיים ידועה ומוכרת.

במועד כתיבת שורות אלו, הודיעה קופת חולים כללית כי אישרה מימון חלקי בלבד של הניתוח במסגרת הביטוח המשלים “מושלם” ו”פלטינום”. למרבה הצער, מדובר במימון חלקי בלבד וקופת החולים נשארה בעמדתה שאת הניתוח אותו מבוקש לבצע בארצות הברית, ניתן לבצע בישראל.

עוה”ד פייל וליטמן דורשים מוועדת הערר במשרד הבריאות לבחון את זכאותה של הילדה למימון הניתוח במסגרת ביטוח בריאות ממלכתי.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות