השופט פסק: במושב החילוני יקום מקווה למרות ההתנגדות המועצה

220 תושבות ותושבי המושב בית אלעזרי שבשפלה עתרו נגד המועצה האזורית והוועד המקומי, בדרישה לחייב אותם בהקמת מקווה • למרות ההתנגדות - השופט פסק: לא מדובר בכפייה דתית, לעותרים עומדת זכות יסוד חוקתית לחופש הדת והפולחן
יוני גרין
ג' שבט התשפ"ג / 25.01.2023 10:17

220 תושבות ותושבי המושב בית אלעזרי שבשפלה עתרו נגד המועצה האזורית ברנר – בה ממוקם  המושב – ונגד הוועד המקומי, בדרישה לחייב אותם בהקמת מקווה טהרה ביישוב.

בעלי עסקים? תצמחו עליו: גם לכם מגיע לצמוח עד למקום הראשון

בכל תחומיה של המועצה האזורית, ובכלל זה במושב בית אלעזרי, אין כל מקווה טהרה.

השופט רמי אמיר מביהמ”ש המחוזי מרכז קיבל את העתירה וחייב את המועצה לפעול להקמת מקווה במושב בהקדם.

בית המשפט פסק, כי לעותרים עומדת זכות יסוד חוקתית לחופש הדת והפולחן, וכי זכות זו איננה מוגבלת רק למצוות הלכתיות ולאנשים דתיים, וכל אדם רשאי לממשה לפי אמונתו.

בית המשפט פסק, כי הסמכות להחליט בעניין הקמת המקווה היא סמכות של המועצה האזורית ולא של הוועד המקומי, אף שיש להביא בחשבון את עמדת הוועד.

לפי בית המשפט, הזכות של הפרט לחופש הדת איננה אבסולוטית, וחובת הרשות לעשות מעשה לשם כך נתחמת בקיומו של צורך ציבורי. אלא שצורך ציבורי כזה הוכח במקרה זה, כאשר העותרים מהווים למעלה מרבע מאוכלוסיית המושב.

בית המשפט הוסיף וקבע, כי נגד מימוש הזכות לחופש הדת יש לשקול גם שיקולים של משאבים ציבוריים, במימון ובמקרקעין, וניתן לשקול בנסיבות מסוימות גם שיקולים של שמירה על אופיו החילוני של המושב – אולם לחופש הדת צריך להינתן משקל הבכורה, כיוון שמדובר בזכות יסוד חוקתית מול אינטרסים.

במקרה זה נפסק שהטיעון התקציבי אינו נכון, כיוון שהמשרד לשירותי דת מעניק מימון, ויש גם ערובות פרטיות להשלמת המימון. אשר לטיעון בעניין זמינות קרקע נפסק, כי המועצה תבחן זאת לגופו וחזקה עליה שתפעל בהתאם להוראות הדין, כדי לאפשר זאת.

ביחס לשיקול של הצביון החילוני של המושב נקבע שהקמת המקווה לא תפגע בצביון זה. בית המשפט הדגיש שלא מדובר במקרה זה בכפייה דתית על הרוב, אלא בשאלה של חיים משותפים המכילים פרקטיקה דתית של פרטים בחברה.

בית המשפט הוסיף וקבע, כי במקרה זה אין פגיעה בצביון החילוני גם משום שמדובר במבנה קטן וצנוע לפעילות פרטית שנעשית בצנעה ובפרטיות; וכי בכל מקרה אופי חילוני משמעו פלורליזם וטולרנטיות לבחירות האישיות של כל אדם בחברה.

בית המשפט סיכם כי המועצה האזורית לא שקלה את כל השיקולים הנכונים ולא איזנה ביניהם כהלכה, והחלטתה לקתה בחוסר סבירות קיצוני.

כיוון שכך, בשים לב לזמן הרב שחלף ולהליכים שנדרשו מאז החל הטיפול בנושא, וכיוון שהמועצה לא שינתה מעמדתה גם כאשר בחנה את העניין במהלך המשפט – יש לתת צו אופרטיבי, ולא להחזיר את העניין לדיון מחדש במועצה.

לאור כל האמור לעיל, העתירה התקבלה, והמועצה חויבה לפעול להקמת מקווה במושב בית אלעזרי בהקדם האפשרי.

השופט גם קבע כי בשים לב לעמל הרב שהושקע בתיק, “אני מחייב את המועצה האזורית ואת הוועד המקומי, כל אחד בנפרד, לשלם לעותרים הוצאות משפט ושכ”ט עו”ד בסך מוגבל של 50,000 שקלים כל אחד, ובסך הכל  100,000 שקלים.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
    יש להניח שהערעור בדרך
    26/01/2023 10:34
    שאול א.
  1. כי אנטישמים המסתתרים מאחורי טיעונים עלובים של “חילוניות” אינם מתים. רק מתחלפים.
    כיצד קיומו של מקווה מונע מאדם להיות חילוני? מישהו כופה ללכת למקווה?