נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, הטיחה הערב (חמישי) ביקורת חריפה וחריגה נגד הרפורמה של שר המשפטים יריב לוין לשינוי מערכת המשפט.
חיות משתתפת בכנס של העמותה למשפט ציבורי בישראל, יחד עם היועמ”שית גלי בהרב-מיארה ובכירים נוספים במערכת המשפט. גם שר המשפטים היה אמור להשתתף בכנס, אבל ביטל את הגעתו.
חיות אמרה: “מדובר במתקפה שלוחת-רסן על מערכת המשפט, משל הייתה אויב שיש להסתער עליו ולהכניעו. זו תוכנית לריסוק מערכת המשפט. היא מיועדת להנחית מכה אנושה על עצמאותה ואי-תלותה של הרשות השופטת ולהפוך אותה לרשות שותקת.
“השנה תציין מדינת ישראל 75 שנות עצמאות כמדינה יהודית ודמוקרטית. זהו ציון דרך חשוב בחיי המדינה, אך לצערי, ככל שתוכנית השינויים שהוצגה תתממש, תיזכר שנת ה-75 כשנה שבה נפגעה זהותה הדמוקרטית של המדינה פגיעה אנושה”.
הנשיא, שחוששת לאבד את כוחה, הוסיפה: “בימים האחרונים שמענו כולנו כי הנימוק המרכזי להצדקת התוכנית הוא רצון הרוב והכרעת הרוב. אכן, ‘שלטון הרוב’ הוא עיקרון יסוד העומד בבסיס המשטר הדמוקרטי – אך הדמוקרטיה אינה רק שלטון הרוב. כל הטוען כי הרוב שבחר את נציגיו לכנסת, נתן להם בכך ‘צ’ק פתוח’ לעשות ככל העולה על רוחם, נושא את שם הדמוקרטיה לשווא”.
עוד טענה הנשיאה חיות: “התוכנית מבקשת ליטול מידי השופטים את הכלים המשפטיים המשמשים אותם להגנה על זכויות הפרט ועל שלטון החוק. התוכנית מדברת על פסקת התגברות אשר תשלול מבית המשפט את האפשרות לבטל חוקים הפוגעים באופן בלתי מידתי בזכויות אדם חוקתיות, ובהן הזכות לחיים, לקניין, לחופש התנועה ולפרטיות, וכן זכות היסוד לכבוד, וכנגזרת ממנה – הזכות לשוויון, הזכות לחופש ביטוי ועוד”.
לדבריה, “פסקת ההתגברות המתוכננת נותנת הכשר לכנסת, בתמיכת הממשלה, לחוקק באין מפריע חוקים שיפגעו בזכויות אלה. לכן, טועה מי שחושב שפסקת ההתגברות ‘מתגברת’ על בית המשפט. לאמיתו של דבר מדובר בהתגברות על זכויות אדם של כל פרט ופרט בחברה הישראלית”.
הנשיאה חיות תקפה את הטענה, לפיה בית המשפט מבטל חוקים רבים שהכנסת מבקשה להעביר. “מאז חקיקת חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו בחודש מרץ 1992 ועד היום, במשך למעלה מ-30 שנה, התערב בית המשפט העליון ב-21 חוקים או סעיפי חוק. מתוך אלפי חוקים שחוקקה הכנסת במהלך פרק הזמן הזה”, הסבירה חיות. “נתונים הנוגעים למדינות דמוקרטיות אחרות, כמו ארצות הברית, קנדה וגרמניה, מלמדים כי שיעור פסילת החוקים על ידי בתי המשפט שם עולה לאין שיעור על זה שבישראל”.
חיות התייחסה גם לטענות נגד הרכב הוועדה לבחירת שופטים: “הנימוק העולה בהקשר זה הוא כי שופטי ישראל בוחרים כביכול את עצמם ‘בחדרי חדרים וללא פרוטוקול’ – אין אמת בטענות אלה. הוועדה במתכונתה זו הוקמה מתוך קונצנזוס רחב של הקואליציה והאופוזיציה בכנסת באותה עת, באשר לצורך להבטיח את אי-תלותם ואת עצמאותם של שופטי ושופטות ישראל”.
אחרי נשיאת בית המשפט העליון, נאמה גם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה.
גם היא תקפה את התוכנית שמתכנן שר המשפטים. “השינוי המקיף המוצע מתוכנן במהירות רבה. השינוי הזה יעצים את כוחה של הרשות המבצעת, תוך ביטול האיזון והבלמים על כוחה”, הבהירה בהרב מיארה. “כל אחד מהשינויים בפני עצמו מצריך דיון מעמיק”, הוסיפה. “חיפזון ייפגע בהליך החקיקה ובתוצאתו”.
היועצת הממשלתית לממשלה הזהירה כי “במקום תפיסה ממלכתית של נאמנות לציבור תבוא נאמנות לדרג הממנה”. היא הבהירה כי “נכון הוא שהדרג הנבחר הוא זה שצריך למשול, אך משילות אינה שקולה לכוח בלתי מבוקר ובלתי מוגבל”.