המירוץ לרבנות ירושלים • מתחממים על הקווים: מי ייכנס לזירת הקרב
האשליה בסיעות החרדיות בירושלים הייתה כי בית המשפט העליון יקבל את העתירות שהגישו נגד קיום הבחירות לרבנות וידחה את מועד הבחירות שנקבע לכ”ז תשרי תשע”ה.
בעוד כחודשיים מגיע הגאון רבי אריה שטרן, מועמד הציונות הדתית, לגיל שבעים, ובסיעות קיוו כי באמצעות דחיית הבחירות ייבצר ממנו להגיש מועמדות.
אלא שכבר הבוקר, במהלך דיון שהתקיים בבג”צ, הם הבינו כי הלך הרוח של השופטים אינו נוטה לטובתם.
וכך, כבר במהלך הדיון נאלצה יהדות התורה, באמצעות עו”ד רענן בר זוהר, להסכים לכך שהרב שטרן יוכל להתמודד גם באם יעבור את הגיל הקובע – גיל 70, וזאת כדי להציג טוהר כוונות, וכי אין מטרת העתירה “למשוך זמן”.
בבסיס העתירה של יהדות התורה עומדת הטענה לפיה התקנות לבחירת רב עיר, שהותקנו על ידי סגן שר הדתות הרב אלי בן דהן, אינן על פי כללי מנהל תקין וכי הן נועדו לשפר את סיכויי בחירתו של מועמד הציונות הדתית. פרקליטות המדינה השיבה, מצידה, כי מדובר בתקנות שמשקפות את רצון תושבי העיר.
במהלך הדיון תקף השופט עוזי פוגלמן בחריפות את עורכי הדין של התביעה על כך שהגישו טענות שאינן מגובות במסמכים. “זו שרלטנות”, אמר להם. על פי ההערכות, הדבר מסמן את הכיוון בהכרעה, הגם שעדיין לא התקבלה.
בסיום הדיון נקבע כי שר הדתות והעירייה יגישו תגובות משלימות לטענות שנטענו, לאחר מכן העותרים – סיעת יהדות התורה – יוכלו להגיש תגובה מטעמם לדברים עד ערב ראש השנה, ולאחר מכן תינתן החלטה סופית של בית המשפט בעתירות.
בורסת השמות רוחשת
נכון להיום הגיש מועמדות בפועל לוועדת הבחירות רק הגאון רבי אריה שטרן. יתר המתמודדים מככבים רק בבורסת השמות, שהולכת וצוברת תאוצה, לאחר שהצהירו (במו פיהם או באמצעות מקורבים) על כוונות להתמודד. וכך, בעוד שעל משבצת הרב האשכנזי לא מתייצבים נכון לעכשיו מועמדים נוספים, המשבצת הספרדית ‘מפוצצת’ בשמות.
• הראשל”צ הגר”ש עמאר – אנשיו שבים ומדגישים, גם הבוקר הזה, כי עדיין לא נפלה אצלו ההכרעה, האם להתמודד על תפקיד רבה הראשי של ירושלים. לדברי מקור בכיר בסביבת הרב, יש מי שדואג להפיץ שמועות לפיהן נפלה החלטה, וכי הודעה רשמית תפרסם במהלך הימים הקרובים – דבר שאינו נכון, לדבריו.
“המטרה היא לקבוע עובדה בשטח ולגרום לרב לרוץ, זה גם יקנה לש”ס ‘שקט תעשייתי’ ואי חשש מפני מפלגה פוליטית מתחרה שהרב יעמוד בראשה (למרות שאין לו כוונה להיות מעורב בפוליטיקה), וגם יאפשר להם להכפיש את שמו ולפרסם שרקח ו/או הסכים לדיל עם הרב שטרן, אחרי שבש”ס מתעקשים לטעון כי הרב עובדיה זצ”ל התנגד נחרצות למועמדותו של הרב שטרן, דבר שלא ברור כלל ועיקר”.
בסביבת בנט אומרים כי הוא וברקת מעוניינים ב’דיל’ הגר”ש עמאר-הרב אריה שטרן, תוך שהבחירה תיעשה בהסכמת יו”ר ש”ס.
ש”ס, מצידה, כפי הנראה, תתמוך במועמדותו, כשהיא קורצת על כך בהסכמה שבשתיקה לראש העיר ניר ברקת שהבטיח לדרעי, כך על פי השמועות, אפשרות לקביעת המועמד הרצוי עליהם. חברי סיעת ש”ס בקואליציה (מלבד נתי לסרי שאינו ממושמע להוראות מגבוה), מצידם, מעניקים לברקת גיבוי מקיר לקיר, תוך שהם תוקפים את חברי סיעת ‘יהדות התורה’ המעיזים לומר דברי ביקורת בקול או מעל דפי העיתונים.
• הרב מרדכי טולידאנו – הכרזתו של הרב טולידאנו, חתנו של הגר”ע יוסף זצ”ל, לפיה הוא מתכוון להתמודד טרפה את הקלפים בש”ס והציבה אותם במצב לא נעים, בלשון המעטה. סביר להניח שהם ייאלצו לשמור בשקט על תמיכה בריצת הרב עמאר, וזאת כדי שלא להתעמת חזיתית עם הרב טולידאנו, דיין בכיר בבית הדין הרבני.
גם במשפחת יוסף לא כולם רואים בעין יפה את האפשרות לפיה יזכה הגיס בתפקיד.
• הרב חיים אמסלם – לדברי מקורבים לח”כ לשעבר מש”ס, הוא מתכוון לרוץ למשרת הרב הספרדי ‘עד הסוף’. לאחרונה התפקד הרב אמסלם לתנועת ליכוד, תוך שהוא מתכוון לקרוא לתומכיו להצביע למפלגה בבחירות לכנסת הבאה. באשר לריצה עצמאית תחת מפלגה משל עצמו, כפי שעשה בבחירות הקודמות, לא נראה כרגע שיש לו כוונה כזו, בעיקר בשל אחוז החסימה הגבוה – הדורש 4 מנדטים כמינימום. אך בסביבתו לא פוסלים דבר על הסף. כפי הנראה סיכוייו לזכות ברבנות אינם גדולים, ולכן יהיה לו די זמן להקדיש לפרק הפוליטי.
• הרב יהודה דרעי – לא ברור האם בסופו של דבר יכריז הרב דרעי, רבה של העיר באר שבע, על מועמדות. כפי הנראה, אם הגר”ש עמאר יציג מועמדות – הוא לא יתמודד.
יחד עם זאת, לדברי הרב דרעי, כפי שאמר למקורבים, יש בידו הבטחה מפורשת מהגר”ע יוסף זצ”ל לתמיכה בריצה לתפקיד. כזכור, הסיר הרב יהודה דרעי את מועמדותו בבחירות לרבנות הראשית, זמן קצר לפני יום הבחירות. לפי שעה, לא ברור האם יתמוך בו אחיו, יו”ר תנועת ש”ס אריה דרעי, שימצא עצמו בין הפטיש לסדן – בין הרצון לשקט פנימי בתנועה תוך מינוי הגר”ש עמאר לרב ראשי, לבין הרצון לתמוך באחיו לתפקיד.
• הרב דוד יוסף – גם בזירה זו טרם נאמרה המילה האחרונה. מצד אחד, מעיד אחד מהגורמים הבכירים בש”ס, כי כאשר מונה הרב דוד יוסף לחבר ‘המועצת’, עוד בימי השבעה של אביו הרב זצ”ל, שמע מפי אריה דרעי כי הדבר סותם את הגולל על אפשרות לריצה לרבנות ירושלים. מצד שני – אם יתעקש רבי דוד להתמודד,- לא ברור מה יעשה חברו בלב ובנפש, אריה דרעי.
• הרב שמואל אליהו – מועמד נוסף שמגלה עניין בבחירות ושמו הוזכר לא פעם כמועמד הוא רבה הראשי של צפת ובנו של הראשל”צ הגר”מ אליהו זצ”ל. בעבר טענו מקורבי ראש העיר כי הוא המועמד המועדף על ניר ברקת. אבל, העובדה שבסביבת בנט אומרים כי הוא וברקת מעוניינים בדיל עם הגר”ש עמאר שייבחר לצד הרב שטרן, תוך שהבחירה תיעשה בהסכמת יו”ר ש”ס, מהווה מכה לסיכויי בחירתו של הרב מהצפון.
-
הלואי וכל העיתונות תלך בדרככם הטובה של כבוד לכל גדולי ישראל וסיקור חילוקי הדעות מבלי לזלזל ומבלי לפגוע באף צד.
“ההסכמה” להתמודדות של הרב שטרן אחרי גיל 70 היא מילה ריקה. זה לא משנה אם מסכימים או לא, החוק לא יאפשר זאת וזה ידוע היטב לכל הנוגעים בדבר. לכן, לאיש אכפת להצהיר הצהרות כדי להיראות טוב בבית המשפט