כלי טכנולוגי חשף נכסים של ראש המועצה הראשון 80 שנה אחר מותו

כלי מחקר טכנולוגי איתר כספים ומניות של ראש המועצה הראשון של פתח תקווה, אברהם זאב ליפקיס ז"ל - שנפטר בי' באדר תש"ב • עו"ד עוז שושן: עומד לרשותי כלי מחקר טכנולוגי פרי פיתוחי, המסוגל לסרוק אלפי מסמכים, לשאוב מידע מפולח - וכך להגיע לחקר האמת
שלמה בן חיים
א' טבת התשפ"ג / 25.12.2022 20:03

80 שנה לאחר מותו של אברהם זאב ליפקיס ז”ל בגיל 65 (1942-1877) אותרו נכסים ומניות על שמו, על ידי משרד עורכי דין עוז שושן – המתמחה בניהול חקירות היסטוריות ואיתור נכסי נעדרים.

מי שפנתה לעזרו של עו”ד שושן הייתה ד”ר שלומית כ”ץ – נכדתה של חיה רחל פלונסקי, אחותו של ליפקיס.

ד”ר כ”ץ הוציאה בשנת 2021 ספר בשם “143 שנות העיר פתח תקווה”, פרי מחקר מקיף אותו ערכה על העיר פתח תקווה ועל משפחתה. במהלך המחקר נחשפה ד”ר כץ למסמכים רבים הקשורים לאחי סבתה, בנושאים שלדבריה, מעולם לא נחשפו בציבור.

לדברי ד”ר כ”ץ, ליפקיס היה מראשוני המתיישבים בפתח תקווה, כיהן כראש המועצה הראשון של אם המושבות, ועסק ברוב שנותיו בחקלאות ובדאגה לצורכי הציבור.

אחד מתפקידיו של ליפקיס בימי ראשית הישוב היה לחתום על שטרות הכסף של פתח תקווה ושל יפו.

למרות מידע שהגיע אל ד”ר כ”ץ, לפיו כלל נכסיו של ליפקיס עברו לחלק מבני משפחתו, משהו בתוכה אמר לה שקיימים עדיין כספים או מניות על שמו שטרם מומשו, והיא הייתה נחושה למוצאם, על אף שחלפו 80 שנה מעת פטירתו.

היא פנתה לסיועו של עו”ד עוז שושן בעקבות כתבה שפורסמה לפני כשנה בתקשורת, אודות מחקר שערך על אישים מרכזיים בפתח תקווה, ובמהלכו איתר מניות יקרות ערך של הבנק היהודי השייכות לבני משפחותיהם.

ד”ר כ”ץ ביקשה מעו”ד שושן שיאתר עבורה כספים ומניות של ליפקיס שטרם מומשו.

לדברי עו”ד שושן, עומד לרשותו כלי מחקר טכנולוגי פרי פיתוחו, המסוגל לסרוק אלפי מסמכים, לשאוב מהם מידע רב ומפולח, להצליב אותו עם מאגרי מידע קיימים, וכך להגיע לחקר האמת במהירות רבה. הכלי הייחודי מאפשר לעו”ד שושן לנהל חקירות סבוכות, הכוללות אלפי מסמכים ותיעודים, שנערכו בשפות שונות ולאורך עשרות ומאות שנים.

לבקשת עו”ד שושן, העבירה אליו ד”ר כץ מאות מסמכים עתיקים שהיו ברשותה, הכוללים אלפי עמודים, ולאחרונה, לאחר מחקר סבוך, הצליח עו”ד שושן לאתר מניות וכספים על שמו זאב ליפקיס.

לדבריו, המניות שוחררו מהאפוטרופוס הכללי המחזיק בהן, אך עדיין מתנהלים בעניינם הליכים להשבת הכספים.

לדברי עו”ד שושן, קיימות משפחות רבות שחיות בתחושה כי אין להן מספיק מידע על אבות אבותיהם, על אף הידיעה כי היו לאותם קרובי משפחה נכסים לא מעטים. לדבריו, רוב המשפחות כלל לא מודעות לכך שיש ברשותן מידע רב שלא יסולא בפז, אך הם לא מסוגלים לפענחו, ולארגנו ביעילות, ואין ביכולתם להצליבו עם מאגרי מידע קיימים.

“אני מקווה שבעזרת כלים מתקדמים הנמצאים ברשותי, אצליח לפענח מקרים נוספים שנותרו לא פתורים לאורך עשרות שנים, כמו למשל נכסים אבודים של ניצולי שואה, תחום שבו המידע פזור עד מאד, ומתועד בשפות שונות” הוא אומר.

לדבריו, בחקירה אותה ניהל עבור ד”ר כץ, לא נמצאו נכסים השווים ממון רב. חרף כך חשה ד”ר כ”ץ סיפוק רב על שסגרה מעגל. לדבריה, היא תעשה שימוש בכספים שאותרו כדי לממן מחקרים נוספים על פתח תקווה וראשוני מתיישביה, ולהוציא מהדורה מעודכנת של ספרה לטובת הציבור הרחב.

בערך על ליפקיס ב’ויקיפדיה’ נכתב, כי הוא היה  אדם דתי והקפיד על קיום המצוות. הוא היה הראשון שהתקין משאבה מוטורית בירקון, והיה פעיל בוועדים רבים – ביניהם מועצת בית הכנסת הגדול.

ליפקיס היה פעיל מאוד בעניינים ציבוריים ועזר לנזקקי המושבה בעיקר במתן בסתר, תרם גם למוסדות חסד רבים ולכן הונצח בבית אבות שנקרא על שמו.

ליפקיס ואשתו לאה מגיד גידלו את אחיו הקטנים, לאחר שהוריו נפטרו צעירים, ואימצו יתומים ויתומות רבים.

הוא נפטר ערירי בפתח תקווה בי’ באדר תש”ב. .

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות