“חיים חרדיים בארץ הקודש”: במסגרת פסטיבל הקולנוע היהודי שהתקיים אתמול בסינמטק ירושלים, הוקרן לראשונה קטע ארכיוני נדיר המתעד עבודה חרדית בארץ ישראל.
הסרט צולם בשנת 1935-תרצ”ה בפלשתינה-ארץ ישראל ונמסר לארכיון הסרטים הישראלי מהארכיון האוקראיני הלאומי.
לצפייה בסרט לחצו כאן
הסרט מתעד התיישבויות חקלאיות לצד ביקור בערים הגדולות כירושלים ותל אביב, וצולם ככל הנראה מטעם תנועת אגודת ישראל למטרת גיוס כספים, בהצגת פעילותן של אגודת ישראל ופועלי אגודת ישראל, שהיתה תנועת פועלים דתית, במסגרתה חלוצים חרדים שילבו בין התיישבות ועבודת כפיים לחיי תורה בארץ ישראל.
הסרט, שהגיע לארכיון הסרטים הישראלי מהארכיון הלאומי של אוקראינה, רגע לפני הפלישה הרוסית בשנה שעברה, עבר תהליך דיגיטציה במסגרתו עלה הבוקר (שני) לאתר ארכיון הסרטים הישראלי של סינמטק ירושלים וזמין לצפייה חופשית של הקהל הרחב.
רגע לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה שלח הארכיון האוקראיני הלאומי לארכיון הסרטים הישראלי קובץ סרטי ארכיון המתעדים חיים יהודיים בארץ ישראל ובפולין בשנות ה-30 של המאה ה-20 . ללא שום פרט מזהה על היצירה, על היוצרים או על המצולמים, ובשל אובדן הקשר עם הארכיון האוקראיני עם פרוץ המלחמה, יצא הארכיון הישראלי לתחקיר היסטורי מקיף שהוביל לחסיד גור תל-אביבי, להתיישבות חרדית בעמק יזרעאל ולמשלחת רבנים שנספו מאוחר יותר בשואה.
הסרט נפתח בהפלגת האוניה ‘פולוניה’ בשנת 1935 מרומניה לנמל חיפה, כשעל גבי האוניה משלחת של רבני אגודת ישראל המגיעים לביקור בפלשתינה-ארץ ישראל.
חלק מהרבנים נספו בשואה והסרט מאפשר תיעוד קצר אך נדיר שלהם.
בתמונות: קבוצת הכשרה חקלאית של אגודת ישראל בפולין, האדמור מסוכטשוב רבי דוד בורנשטיין על סיפון האוניה פולוניה, תלמוד התורה בני ציון בשכונת הבוכרים, ילדים על סיפון האוניה פולוניה
ייחודו של הסרט בסקירת שתי התיישבויות דתיות, בראשן הישוב החרדי ‘מחנה ישראל’ בעמק יזרעאל, שפורק בשנת 1938 והסרט מציע תיעוד ויזואלי נדיר של רגעי יום יום בישוב. החלוצים נראים בעבודת חריש, תפילה, ורכיבה על סוסים, בתיעוד מרתק של דמות החלוץ החרדי משנים אלו. עוד מתעד הסרט ביקור בתל אביב, בה נראים פועלי בניין חרדים מטעם פועלי אגודת ישראל, וכן גן ילדים דתי.
בירושלים מתועדות סמטאות העיר העתיקה וכן תלמוד תורה ‘בני ציון’ בשכונת הבוכרים, מוסד חינוכי שבשנים אלה השתייך לאגודת ישראל, ובו נראים מורי המוסד לצד תלמידיהם.
הסרט נחתם בתיעוד נדיר של קבוצת הכשרה חקלאית בפולין מטעם אגודת ישראל, ובה בחורים צעירים עוברים הכשרה חקלאית לקראת עלייתם לארץ ישראל, וכן נראים בתפילה וריקוד.
הסרט הוא, ככל הנראה, אוסף של סרטים המתעדים היבטים בהתיישבות ובחיי העיר מזווית דתית וחרדית בשנות ה-30 של המאה ה-20, ואשר חוברו יחד, כנראה על ידי הארכיון האוקראיני הלאומי.