האדמו”ר רז”ל מסאטמר ביקר בכלא את המתעלל שנכלא ל-103 שנים

נתן פרל
|
כ"ה כסלו התשפ"ג / 19.12.2022 00:08
מאז אוגוסט מפרסם עיתון של קהילת סאטמר כתבות אוהדות על נחמיה ווברמן, מתעלל שנשלח ל-103 שנים בכלא בגין התעללות מחרידה בנערה • אבל השיא היה בחודש שעבר כאשר האדמו”ר מהרז”ל מסאטמר ביקר אצלו בכלא • נפגעים זועמים: “חיים מחדש את כל הגיהינום שעברנו”

האדמו”ר מהרז”ל מסאטמר ביקר בחודש שעבר אצל נחמיה ווברמן, מתעלל מורשע שנשלח ל-103 שנים בכלא באשמת התעללות חמורה. כך על פי העיתון ‘קרית יואל וואכנשריפט’ היוצא-לאור ביידיש, שפרסם סדרת כתבות אוהדות על המטפל לשעבר – שהורשע בביצוע מעשים חמורים בנערה מתבגרת, החל מגיל 12.

לפי דיווח באתר JTA. הביקור של האדמו”ר – וסדרת הכתבות השבועית בעיתון – עוררו את זעמם של פעילים למען נפגעים ונפגעות בציבור החרדי. לדבריהם, להנהגת הקהילה יש דפוס התנהלות של גימוד האשמות בהתעללות, ובמקרה זה הרשעות, מה שגורם לטראומה נוספת אצל הקורבנות. במיוחד על רקע העבודה שלאורך סדרת המאמרים, שמו של ווברמן מופיע לצד תארי כבוד.

ניצולת התעללות המתגוררת בקריית יואל אמרה ל- JTA, כי קורבנות התעללות כמוה מרגישים שהם “נדקרים”, כאשר הם רואים תמיכה כזו בנאשמים שביצעו מעשים חמורים, בתקשורת החרדית ומצד מנהיגים רוחניים.

“אני מרגישה כל שבוע, שוב ושוב, את הפגיעה, ולדעת שאם אי פעם תפתח את הפה אתה הולך להיזרק החוצה. זה הדבר המחריד ביותר. אני חיה מחדש את כל הגיהינום שעברתי. הם לוקחים מי שעשה את הדבר הכי גרוע, והם קוראים לו קדוש”.

בעיתון, המדווח על קהילת סאטמר, מתפרסמת מאז חודש אוגוסט סדרה שבועית המזדהה עם המטפל המתעלל. המאמרים המתפרסמים הם תיאורים מביקורים מאורגנים של חברי קהילת סאטמר, כולל רבנים בולטים, בתא הכלא של ווברמן. הסדרה גם מתפרסמים מכתבים של האסיר עצמו ומכתבים מאנשי הקהילה אליו.

“אומרים שהוא מואשם שלא בצדק”, אומר חבר בקהילה החסידית שקרא את הכתבות ל-JTA.  “זה כתוב כך,  שזו מסקנה מתבקשת, שהוא עבר לינץ'”.

בעיתון החסידי דווח, כי האדמו”ר שהה יותר משעה אצל נחמיה ווברמן, בעת שזה שהה בכלא באי רייקרס, בעודו ממתין לערעור שהגיש. כעת ווברמן כלוא בכלא ‘שוואנגאנק’ שבמדינת ניו יורק. “תודה לה’, לאחר פעילות הסברה, הצלחנו לנצח והצלחנו לסדר ביקור [של האדמו”ר] – והתאפשר לו להיכנס אל תוך החומות החשוכות”, נכתב במאמר ב’קרית יואל וואכנשריפט’.

הארגונים היהודיים המאוחדים של וויליאמסבורג וצפון ברוקלין, המזוהים עם האדמו”ר רז”ל מסאטמר, כמו גם ונציגים אחרים שלו לא הגיבו לבקשת תגובה של ה-JTA. המאמרים נכתבו על ידי הרב אברהם יהושע פריינד. אבל לא פריינד ולא העיתון הגיבו לבקשת תגובה.

נחמיה ווברמן, שעבד כמטפל ללא רישיון ושירת את קהילת סאטמר, היה בן 54 כשהורשע בשנת 2012 בביצוע מעשים חמורים בנערה צעירה במשך שלוש שנים – החל משנת 2007. בשנת 2013 נגזרו עליו 103 שנות מאסר, קרוב למקסימום המותר בחוק.

הקורבן ניצבה אז  15 שעות על דוכן העדים והעידה כיצד בוצעו בה מעשים מחרדים במשרד הייעוץ של ווברמן, לשם נשלחה בגלל לבושה הלא צנוע, לכאורה, והתנהגותה המרדנית.

רבים מבני קהילת סאטמר התייצבו מאחורי ווברמן, ששימש כנהגו של האדמו”ר מסאטמר הקודם,  רבי משה טייטלבוים ז”ל, אביהם של האדמו”רים מסאמר.

הקורבן טענה אז, כי לאחר שפנתה לפרקליט המחוז והתלוננה, היא קיבלה הצעות  שוחד וגם איומים בניסיון לשכנע אותה שלא להעיד. ה

במאמר שפורסם ב-6 בדצמבר מצוטט ווברמן הטוען כי משפטו היה “מסירה”. “זה נכון שהיה משפט עם חבר מושבעים”, מצוטט ווברמן בכתבה. “זה נכון במהלך הטבע, אתה יכול לצפות לקבל עונש מאסר מחבר מושבעים במקרה כזה, אבל קיבלתי משהו שהוא מעל 100 שנה. וזה משהו שהוא לא רגיל.

“ניסיתי לערער שלוש או ארבע פעמים, זה לא נורמלי”, אמר. “במה נשאר לי להאמין? האם אני אמור להאמין שאני אף פעם לא יוצא מכאן? לא”. במאמר אחר אמר: “קיבלתי את העובדה שאלוקים העביר אותי את זה מסיבות שאני לא יכול להבין. אני חושב שיום אחד אהיה בחוץ”.

חסיד מהקהילה בוויליאמסבורג, המקורב למשפחת ווברמן, אמר ל-JTA: “אף אחד לא באמת יודע מה קרה מאחורי דלתיים סגורות” – בהתייחסו להאשמות בהתעללות. “חבל שהוא כבר היה בכלא כל כך הרבה זמן”.

לדבריו ווברמן, כיום בן 64, הוא “אדם זקן ושבור, עם משפחה שסובלת. הקהילה הרגישה שלא היה לו משפט הוגן. אגם ם זה באמת קרה, הוא כבר לא מהווה איום, זה בטוח”.

המקור הוסיף, כי לטענת משפחתו של ווברמן, העבריין המורשע מוחזק בתנאים “לא אנושיים. אין מיזוג אוויר, אין חום, אין טלוויזיה, זה מקפיא. למה אסור לנו לתת למישהו שמתייחסים אליו בצורה לא אנושית להשמיע את קולו?!”

יצוין, כי באוגוסט 2021, התובע המחוזי של ברוקלין, אריק גונזלס, ביקש ממושל מדינת ניו יורק דאז אנדרו קואומו להמתיק את עונשו של ווברמן. קואומו, שהתפטר באוגוסט 2021, על רקע שערוריית הטרדה, לא הגיב לבקשתו של גונזלס.