מליאת הכנסת אישרה הערב (שלישי) בקריאה טרומית את ‘חוק דרעי’ שהציע ח”כ משה ארבל – ויאפשר ליו”ר ש”ס אריה דרעי לכהן כשר בממשלה הבאה.
בהצעה תמכו 62 חברי כנסת לעומת 53 שהתנגדו – והיא תועבר לוועדה המסדרת לקביעת הוועדה בה יתקיים הדיון בהכנה לקריאה ראשונה.
בדברי ההסבר להצעה נכתב כי נכתב: “הזכות לבחור ולהיבחר היא זכות יסוד במשטרנו החוקתי. זכות זו באה לידי ביטוי אף במינוי חבר הממשלה ואישור מינויו בהצבעת רוב במליאת הכנסת, ובכדי להביא לידי ביטוי את רצון העם ובחירת הציבור באופן מיטבי אשר הביע את אמונו במינוי זה, ואשר הועמד לבחירת הציבור חרף עונש המאסר על תנאי שהושת עליו, אין זה מן הראוי למנוע את התכלית הרצויה בשל עמימות בנוסח החוק”.
ח”כ ארבל משה ארבל טען: “זו הצעה חשובה ודחופה שנועדה לתקן את שצריך תיקון במשטרנו החוקתי., במדינה דמוקרטית אי אפשר להסכים לפגיעה ולצמצום שיקול הדעת של חברי הכנסת לגבי מי לבחור ומי להצביע למועמדות לכהונת שר בממשלה, שנגזרת מחוק שאיננו ברור בנושא כל כך מרכזי – פגיעה בחירויות היסוד של הזכות לבחור ולהיבחר”
שר המשפטים גדעון סער השיב בשם הממשלה היוצאת: “זה חוק עוקף קלון, הצעת החוק הזו היא חקיקה פרסונלית מובהקת, זה נראה פחות כמו שינוי חוקה אלא כמו שוד לאור יום. חקיקת יסוד פרסונלית ברוטלית כזו, שהיא ההצעה הראשונה שמובאת, היא הסנונית לעתיד”.
הרחבת סמכויותיו של השר לביטחון לאומי
מליאת הכנסת אישרה הערב בקריאה טרומית גם את הצעת החוק לתיקון פקודת המשטרה של ח”כ איתמר בן גביר שמטרתה להגדיל את הסמכויות הניתנות לשר לביטחון לאומי.
בהצעה תמכו 61 חברי כנסת לעומת 53 שהתנגדו, והיא תועבר לוועדה המסדרת לקביעת הוועדה בה יתקיים הדיון בהכנה לקריאה ראשונה.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: “עקרון יסוד בדמוקרטיה המודרנית הוא כי הדרג המדיני, קרי נבחרי הציבור, מתווה מדיניות ומנחה, והדרג הביצועי מיישם מדיניות זו. ואכן, ניתן לראות כי במבנה המשטרי של מדינת ישראל, צה”ל מבצע את מדיניות הממשלה ואת מדיניות השר הממונה וכפוף להנחיותיהם. בהתאם לכך, ועל מנת ליצור מארג חקיקתי קוהרנטי, שעומד בקנה אחד עם עיקרון היסוד האמור ברישא, מוצע להחיל הסדר דומה בפקודת המשטרה, בכל הנוגע ליחסים שבין משטרת ישראל לבין הממשלה והשר הממונה”.
ח”כ בן גביר הרתיח בנאומו את האופוזיציה: “לעם נמאס מהטרור, מהאלימות בכבישים, מהבריונות – זה קרה במשמרת שלכם. בעזרת השם, כשנחזיר את השקט לרחובות – גם השמאל, גם הערבים וכל עם ישראל ישמחו”.
הוא הוסיף: “פקודת המשטרה היא פקודה ישנה שבמדינה דמוקרטית לא יכולה להיות. אנחנו מגיני הדמוקרטיה ונילחם למענה. בדמוקרטיה שר יכול לקבוע את המדיניות של המשרד שלו. אז נכון שהיו שרים כמו עומר בר לב שעשו את הדברים במחשכים אבל דרך המלך היא לקבוע את מדיניות המשרד, לשם כך נבחרנו. זו מטרת הדמוקרטיה. רק במדינות העולם השלישי, מפקד המשטרה הוא זה שקובע את המדיניות.”
בהמשך, הפנה אצבע מאשימה: “אתכם לא מעניינת מדינת ישראל. כשמסתובבים במדינה מבינים כמה נזק עשיתם, וכמה צריך לתקן. אני הולך בבאר שבע ופוגש נשים שמפחדות ללכת לקניון, אני הולך בעכו ופוגש משפחה שאומרת – אנחנו לא יכולים ללכת בחוף הים. ברמלה אישה בוכה ואומרת לי: ‘הבן שלי נכנס לבית הספר עם כיפה ומורידים לו אותה’. הבאתם אותנו למצב הזה והעם בחר אחרת”.
השר לביטחון פנים עומר בר לב השיב: “מדובר בהצעת חוק שמהותה היא אחת – לפגוע בעצמאותה של משטרת ישראל ולהפוך אותה לכלי שרת בידי פוליטיקאים. היא לא נועדה לתיקון כי אם להרס עצמאותה של משטרת ישראל ופגיעה חמורה בדמוקרטיה הישראלית, מדובר בהפיכה של מה ממש. החוק הזה יהפוך את מדינת ישראל למדינת משטרה”.
ניתן יהיה למנות במשרד שר נוסף
מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת חוק-יסוד: הממשלה (תיקון – שר נוסף במשרד) של ח”כ שמחה רוטמן וניסים ואטורי. בהצעה תמכו 61 חברי כנסת לעומת 51 שהתנגדו, והיא תועבר לוועדה המסדרת לקביעת הוועדה בה יתקיים הדיון בהכנה לקריאה ראשונה.
מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית גם את הצעת חוק הכנסת (תיקון – מספר חברי הכנסת להתפלגות סיעה), התשפ”ג-2022 של ח”כ יואב קיש וחנוך דב מלביצקי. בהצעה תמכו 61 חברי כנסת לעומת 52 שהתנגדו, והיא תועבר לוועדה המסדרת לקביעת הוועדה בה יתקיים הדיון בהכנה לקריאה ראשונה.