סיעת הליכוד אישרה: נתניהו ימנה את יריב לוין ליו”ר הכנסת הזמני

אריה ריבקינד
|
י"ז כסלו התשפ"ג / 11.12.2022 17:26
ב-17 יום שנותרו עד להשבעה יש לנתניהו לא מעט נושאים אותם הוא צריך לפתור: בליץ חקיקה של ‘חוק בן גביר’, ‘חוק דרעי’, תיקון החוק שיאפשר לסמוטריץ עוד סמכויות בתפקיד שר במשרד הביטחון – וחלוקת התיקים לסיעת הליכוד • בינתיים דחה את העימות על תפקיד יו”ר הכנסת בשבועיים

בעוד 10 ימים יצטרך נתניהו להודיע לנשיא יצחק הרצוג “עלה בידי”. מרגע ההודעה ניתן להשביע את הממשלה החדשה בתוך 7 ימים.

בטווח הזמנים שנשאר לנתניהו – 17 ימים, ישנן סוגיות מהותיות אותן הוא חייב לפתור: בחירת יו”ר, קידום חקיקת בזק של ‘חוק דרעי’ ו’חוק בן גביר’ –  וסיום חלוקת התיקים בתוך מפלגתו.

מחר (שני) תצביע מליאת הכנסת על החלפת היו”ר – וח”כ יריב לוין ימונה זמנית לתפקיד.

זאת לאחר שסיעת הליכוד אישרה פה אחד את בקשת יו״ר הליכוד וראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו למנות יו״ר כנסת זמני. נתניהו החליט, כאמור, למנות את ח״כ יריב לוין.

לוין התחייב להתפטר לפני השבעת הממשלה החדשה, אך לא מן הנמנע שהוא ימונה שוב לתפקיד ויהיה יו”ר הכנסת הקבוע.

לפי הפרשן הפוליטי הבכיר עמית סגל בחדשות 12, לאחר שנראה היה כי ח”כ דודי אמסלם הוא המועמד המוביל לתפקיד, בתום סוף שבוע של התייעצויות נפתחה ההתמודדות מחדש, ושמו של ח”כ אופיר אקוניס עלה שוב כמועמד לתפקיד –  אך לבסוף הוחלט כי לוין ימונה לתפקיד באופן זמני.

יודגש כי נתניהו טרם בחר מי יהיה האחד שייבחר לתפקיד יו”ר הכנסת הקבוע, ונראה כי הבחירה תיערך מתוך ארבעה מועמדים – חברי הכנסת יריב לוין, דוד אמסלם, אמיר אוחנה ואופיר אקוניס. ההכרעה תסמן כמעט בוודאות מי ייכנס למשרד החוץ, שכן אם אוחנה לא יקבל את תפקיד יו”ר הכנסת הוא ככל הנראה ימונה לתפקיד שר החוץ.

מינוי היו”ר הקבוע יידחה שבועיים קדימה ליממה בה נתניהו יבשר ל-31 חבריו לסיעת הליכוד מי יקבל תפקיד שר ואיזה – ומי לא יקבל כלום.

כבכל יום שני תפרסם מזכירות הכנסת את לו”ז החקיקה לאותו שבוע: בראש סדר העדיפויות יעמדו ‘חוק דרעי’, ‘חוק בן גביר’, תיקון החוק שיאפשר לסמוטריץ עוד סמכויות בתפקיד שר במשרד הביטחון ו’חוק הפיצול’.

מפאת לוח הזמנים הצפוף, ומאחר והאופוזיציה תעשה הכל כדי לעכב את אישור החוקים, ההתמקדות תהיה בעיקר בשלושת החוקים הראשונים, בעוד שאת ‘חוק הפיצול’ ידחו כנראה לאחר השבעת הממשלה.

חוק הפיצול הוא חוק שהעבירה ממשלת בנט-לפיד, המאפשר ל-4 ח”כים להתפלג מסיעתם, מתוך תקווה לספח מורדים מהליכוד. נתניהו, שחושש מפרישה של 4 ח”כים שלא יהיו מרוצים מהתפקידים שיציע להם, קיווה להחזיר את החוק לקדמותו ולאפשר פיצול רק אם מדובר בשליש מהחברים בסיעה, אך נראה כי לוח הזמנים הצפוף לא יאפשר זאת, וההצבעה על שינוי החוק חזרה תתקיים לאחר השבעת הממשלה.

מלבד בחירת היו”ר ובליץ החקיקה, נתניהו גם צריך לסיים ולחלק את התיקים לחברי מפלגתו – תהליך לא פשוט כלל.