נתניהו קיבל המנדט מהנשיא: ‘נבואות-זעם, מפחידים את הציבור’

אריה ריבקינד
|
י"ט חשון התשפ"ג / 13.11.2022 12:30
הנשיא הרצוג: “לא נעלמה מעיני כמובן, העובדה כי כנגד ח”כ נתניהו מתנהל הליך משפטי בבית המשפט המחוזי ואינני מקל בכך ראש כלל וכלל” • נתניהו: “אני נרגש מאוד לא פחות מאשר בפעם הראשונה אני מתכוון להיות ראש הממשלה של כולם – של מי שבחרו בי, ושל מי שלא בחרו בי”

נשיא המדינה יצחק הרצוג נפגש בצהריים (ראשון) בארבע עיניים עם יו”ר הליכוד בנימין נתניהו  – שזכה ב-64 ממליצים מבין חברי הכנסת. זאת לעומת יאיר לפיד, שעליו המליצו רק יש עתיד ומפלגת העבודה – והוא הגיע ל-28 ממליצים בלבד.

מיד בתום הפגישה יצאו השניים לטקס רשמי, בו נשיא המדינה הטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על נתניהו.

דברי נשיא המדינה במעמד: מכובדי חבר הכנסת בנימין נתניהו, מכובדיי כולם, עם קבלת התוצאות הרשמיות של הבחירות לכנסת ה-25, ביום רביעי שעבר, ניגשתי למילוי המלאכה שמטיל עליי סעיף 7 לחוק יסוד: הממשלה, וקיימתי התייעצויות עם נציגי כל הסיעות שנבחרו לכנסת ה-25.

“ברשותכם, אני מבקש להתייחס בכמה מילים להתייעצויות עצמן, לאור שאלות שעלו מהציבור; שאלות והתייחסויות שאני מודה ומברך עליהן, ועל האכפתיות והאחריות שהן משקפות.

“מאז קום המדינה קיימו נשיאי ישראל כולם התייעצויות נרחבות ומעמיקות עם נציגי הסיעות, כלומר – שאלו והקשו עליהם בנושאים רבים ומגוונים והציפו לדיון סוגיות מאתגרות וחשובות. כידוע, עד תקופתו של קודמי – הנשיא העשירי ראובן ריבלין – היו הפגישות סגורות מעין הציבור והתקשורת. הנשיא ריבלין פתח אותן לשידור חי, מתוך רצון להגביר את השקיפות ואת אמון הציבור בתהליך, וכך נהגתי גם אני. עם זאת, מסורת הדיון במפגש הנשיא עם הסיעות, כולל הצפת שאלות מאתגרות ונוקבות – לא פסקה ולא שונתה, ובצדק.

“אני מודה לנציגי כלל הסיעות בכנסת הנבחרת על שיחות מרתקות, פתוחות וכנות, אשר הדגישו את יופייה ועוצמתה של הדמוקרטיה הישראלית, ששואבת את כוחה מפסיפס הקולות העשיר והמגוון שמתקיים בנו כחברה וכמדינה.

“מכובדי, מן ההתייעצויות שקיימתי עולה התמונה הבאה: 64 חברי כנסת המליצו על חבר הכנסת בנימין נתניהו. 28 חברי כנסת המליצו על חבר הכנסת יאיר לפיד. ו-28 חברי כנסת בחרו שלא להמליץ על מי מחברי הכנסת, לתפקיד הרכבת הממשלה.

“לפיכך, לפי כל השיקולים הנובעים מהחוק ומן המסורת שהונהגה על ידי קודמיי: מבחינת התמיכה הגדולה ביותר במועמד מסוים מקרב חברי הכנסת, ומבחינת המפלגה הגדולה ביותר בכנסת. וכמובן מבחינת השיקול עליו מצביעים כשיקול המרכזי: מיהו חבר הכנסת לו יש את הסיכוי הגבוה ביותר להרכיב את הממשלה הבאה – התוצאה היא ברורה, ויש להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר הכנסת בנימין נתניהו”.

הוא התייחס לעובדה שמשפטו של נתניהו נמשך במקביל: “לא נעלמה מעיני כמובן, העובדה כי כנגד חבר הכנסת נתניהו מתנהל הליך משפטי בבית המשפט המחוזי בירושלים, ואינני מקל בכך ראש כלל וכלל. עם זאת חשוב לציין כי בית המשפט העליון כבר אמר את דברו בבירור בנוגע לכתב אישום תלוי ועומד כנגד חבר כנסת המועמד לתפקיד הרכבת הממשלה – במספר פסקי דין, כולל בהרכב מורחב של 11 שופטים כשהוטלה מלאכת הרכבת הממשלה על חבר הכנסת נתניהו על ידי קודמי בתפקיד – הנשיא ראובן ריבלין. לנוכח כל אלו, לאחר ששקלתי את הדברים בהתאם לדין; ולאחר שנתת לכך את הסכמתך, כמתחייב בחוק, החלטתי להטיל עליך – חבר הכנסת בנימין נתניהו – את מלאכת הרכבת הממשלה”.

הרצוג פנה לנתניהו ואמר:  “כובד האחריות המוטלת על כתפיה של ממשלה בישראל, ובוודאי על העומד בראשה – הוא מהגדולים והמורכבים בעולם. לאזרחי ישראל דרושה ממשלה יציבה ומתפקדת. ממשלה שמשרתת את כלל אזרחי ישראל – אלה שתמכו ובחרו בה, וגם אלה שהתנגדו לכינונה; ממשלה הפועלת בשליחותם ולמענם של כל גווני הפסיפס הישראלי – מכלל הקהילות, המגזרים, האמונות, הדתות, אורחות החיים, התפיסות ועולמות הערכים המגוונים; ומגלה רגישות ואחריות כלפי כולם.

“למדינת ישראל דרושה ממשלה, שגם אם לא תבטא בהרכבה את כל השקפות העולם וחלקי הבית, תדע להוביל מהלך של חיבור ואיחוד – בין כל חלקי העם ולקיים שיח אחראי, זהיר, פתוח, כן וקשוב עם יתר רשויות השלטון.

“חשוב שנזכור – אין לנו, כאומה, מרחב לטעויות קריטיות. על כל ממשלה לנהוג בזהירות רבה בנושאים שהם גורליים לקיומנו – להגנה על ביטחוננו, ולשמירה על קווי המתאר היסודיים ביותר שלנו כמדינה יהודית ודמוקרטית.

“מכובדי חבר הכנסת בנימין נתניהו, כשליח ציבור מנוסה, שמילא שלל תפקידים בכירים במדינתנו, לרבות מספר כהונות כראש ממשלת ישראל – אתה מכיר ויודע היטב, אלו נושאים ואתגרים דחופים ביותר ניצבים על הפרק, ובכללם איומים פנימיים וחיצוניים; לצד הזדמנויות חשובות. לפיכך, המשימה שמוטלת בראש ובראשונה עליך – כמי שצריך כעת להרכיב את הממשלה המיועדת ולעמוד בראשה, היא להנהיג ממשלה וקואליציה שיהיו מודעות לאחריות העצומה המוטלת עליהן ולעובדה כי בחירות בישראל הן לא משחק סכום אפס.

“אני מעניק לך בזאת את כתב המינוי, ומאחל לך הצלחה במשימתך. הצלחתך היא הצלחת העם כולו. תודה רבה”.

נתניהו, ראש הממשלה המיועד, אמר לאחר שקיבל מהנשיא את המנדט להרכבת הממשלה: “אחרי שורה של מערכות בחירות, העם הכריע בצורה ברורה בעד הקמת ממשלה בראשותי. היום אנו מתקדמים לקראת כינונה של ממשלת ישראל ה-37.

אני מבקש להודות לכל 64 חברי וחברות הכנסת שהמליצו עליי. נעשה הכל כדי שזו תהיה בעזרת השם ממשלה יציבה ומוצלחת, ממשלה אחראית ומסורה, שתפעל לטובת כל תושבי המדינה בלי יוצא מן הכלל.

בעשור האחרון הבאנו את ישראל למעמד של כוח עולה בין האומות, ונעשה הכל כדי להצעיד אותה מעלה לפסגות גבוהות אף יותר.

אני אישית נרגש מאוד לקבל את הזכות להרכיב את הממשלה, לא פחות מאשר בפעם הראשונה שזכיתי לכך לפני 26 שנים. ציבור המצביעים נתן אמון חד-משמעי בי ובליכוד, כמו גם במפלגות השותפות לדרכנו. אבל אני רוצה לומר: אני מתכוון להיות ראש הממשלה של כולם – של מי שבחרו בי, ושל מי שלא בחרו בי. זה משקף את מה שאני מאמין בו ומה שמנחה את פעולתי.

זאת האחריות שלי כראש ממשלת ישראל וכך פעלתי כשיחד עם חבריי, הבאנו מיליוני חיסונים לכל אזרחי ישראל, הבאנו את העשור הבטחוני והכלכלי הטוב בתולדות ישראל לכל אזרחי ישראל והבאנו ארבעה הסכמי שלום היסטוריים לכל אזרחי ישראל ולטובת עמי האזור.

אני אפעל עם חבריי, מתוך שליחות עמוקה, אל מול האתגרים שלפנינו. בכוונתי לפעול יחד כדי להגדיל את מרחב ההסכמה בתוכנו. גם אם ישנם בין חלקי העם חילוקי-דעות בנושאים מהותיים יש די והותר נושאים שסביבם הרוב המכריע יכול להתאחד ולהסכים. אחים אנחנו, נועדנו לחיות זה לצד זה.

יש רבים-רבים שמברכים על תוצאות הבחירות – אבל יש גם מי שמשמיעים נבואות-זעם ומפחידים את הציבור. זאת לא הפעם הראשונה שדברים כאלה מושמעים. אמרו את זה על בגין, אמרו את זה גם עליי, זה לא היה נכון אז וזה לא נכון גם היום”.

לרשות נתניהו יעמוד פרק זמן של 28 ימים להרכבת ממשלתו ואם לא יצליח יוכל לקבל מהנשיא הרצוג ארכה של 14 ימים נוספים.

בינתיים נתקל נתניהו בקשיים מול הציונות הדתית, בעקבות הודעתו של יו”ר ש”ס אריה דרעי כי הוא לוקח את תפקיד שר האוצר.

גורמים במפלגת הציונות הדתית אמרו בתגובה: “בצלאל סמוטריץ׳ הוא שר הבטחון הבא של מדינת ישראל. הציונות הדתית תדרוש את תיקי הביטחון, החינוך והדתות, וכן הסכמים קואליציוניים מפורטים כולל סיכומים תקציביים כדי להבטיח את החזרת הביטחון האישי, תיקון מערכת המשפט, הסדרת ההתיישבות וחיזוק הזהות היהודית של המדינה”.