ביום ראשון הלכה לעולמה, בגיל 93, מרת רייזל ע”ה בתו של השוחט רבי ירחמיאל קוגל ע”ה מקסטרמה – מי שהיתה העדה האחרונה לשיחרורו של האדמו”ר הקודם מליובאוויטש, הריי”צ זצוק”ל, בי”ב-י”ג בתמוז תרפ”ז.
הלווייתה תתקיים בעיר באר שבע, בה התגוררה בשנים האחרונות, לאחר שעלתה מרוסיה.
הרבי הריי”צ מליובאוויטש נאסר בידי השלטון הקומוניסטי ‘בעוון’ פעילותו להצלת יהדות רוסיה ותחילה נגזר עליו דין מוות. בג’ בתמוז הוא שוחרר מבית הכלא לאחר שתדלנות ענפה ועצרות תפילה ברחבי העולם – ועונשו הומר לגלות.
כעשרה ימים, מה’ ועד י”ד בתמוז שהה הרבי בדירתם של הורי המנוחה בעיר קסטרמה יחד עם חתנו הרב שמריהו גוראריה, בתו הרבנית חיה מושקא והחסיד רבי אליהו חיים אלטהויז – ואז שוחרר לחירות.
המנוחה היתה בעת שחרורו של הרבי בת 12, ופרטי המאורע היו זכורים לה היטב. הבית, שהיה ממוקם ברחוב ניקיטסקאיה 3 בקסטרמה, נהרס לפני ארבעים שנה.
לפני כשבע שנים, עת חגגו בקסטרמה שבעים שנה לחג הגאולה, בהשתתפות רבה הראשי של רוסיה הגר”ב לאזאר, סיפרה מרת רייזל ע”ה, עדת הראייה האחרונה: “אני זוכרת שכאשר הגיע הרבי הריי”צ לקסטרמה, היתה התרגשות והמולה גדולה בעיר. גם הגויים יצאו לראות את ‘איש האלוקים’. אני זוכרת איך אנשים עמדו מעל הגגות ומסביב לגדרות.
“הבית שלנו אירח את הרבי ואת כל מלוויו. זה היה בית גדול, ולרבי הוקצה חדר מיוחד בבית. היו יהודים שביקשו לראות את הרבי ואחד מהם שהשתוקק לכך בכל מאודו, הצליח אף להתקבל ליחידות. לאחר שחרורו, הוקצה לרבי קרון מיוחד ברכבת עמה שב בדרכו מקסטרמה, ולאחר מכן עלה בידו לעזוב את רוסיה בה ביקשו את מותו”.
המנוחה סיפרה גם, כי מאוחר יותר נחקר אביה במרתפי המשטרה החשאית של השלטון הסובייטי, ונושא האירוח שהעניק לרבי ומשלחתו לא מצא חן בעיני חוקריו. החקירה מופיעה בתיק החקירה של האב שהשתמר במשרדי השלטונות, והללו הענישו אותו בעשר שנות גלות בסיביר עם עבודת פרך.
על אביה סיפרה המנוחה, כי היה מחסידי חב”ד ושימש כשוחט ומוהל מבוקש בעיר ומחוצה לה, ופעמים רבות הוזמן לשמש כמוהל בערים הגדולות לנינגרד ומוסקבה. לאחר שהשלטונות הצרו את צעדיהם של יהודי המדינה וסגרו את בית הכנסת בעיר, קיים אביה את סדרי התפילות במניין בביתם, בהעדר ספרי תורה אותם החרימו השלטונות ולמרות הסכנה הגדולה שבדבר.
זכתה המנוחה, והותירה אחריה דור ישרים וצאצאיה התחנכו במוסדות החינוך ‘אור אבנר’ בעיר קסטרמה, הפועלים בראשות השליח ורב העיר הרב ניסן רופו. בערוב ימיה, עלתה המנוחה לארץ הקודש ואף נכדיה עלו עמה והמשיכו בלימודם בכפר החינוך “אור אבנר – כפר סיטרין”.