מכתבי אזהרה למפכ”ל, נתניהו, הרב שמואל רבינוביץ ויוסי שווינגר

144 עדים הופיעו בפני ועדת החקירה הממלכתית ל'אסון מירון' • כעת נשלחו מכתבי אזהרה לחלקם בגין מעורבותם • בין מקבלי המכתבים: קובי שבתאי, נתניהו, אמיר אוחנה, הרב יעקב אביטן, הרב שמואל רבינוביץ, יוסי שווינגר ומאיר קרליבך מ'הכנסת אורחים' • ייתכן שיוזהרו מעורבים נוספים
חיים טוויל
ג' אלול התשפ"ב / 30.08.2022 14:46

ועדת החקירה של אסון מירון שלחה היום (שלישי) מכתבי אזהרה לחלק מהעדים שהעידו בפניה “שעלולים להיפגע מן החקירה”.

בין מקבלי מכתבי האזהרה נמצאים ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, השרים לשעבר אמיר אוחנה והרב יעקב אביטן, מפכ”ל המשטרה קובי שבתאי, מפקד המחוז הצפוני היוצא ניצב שמעון לביא, ראש חטיבת האבטחה במשטרה תנ”צ מוריס חן. עודד פולס לשעבר מנכ”ל המשרד לשירותי דת, יוסי שוינגר מנכ”ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים,  הרב שמואל רבינוביץ, יו”ר ועדת החמישה ורב הכותל והמקומות הקדושים, מאיר קרליבך מנהל בפועל של פעילות עמותת ‘הכנסת אורחים’, שורת קצינים במשטרה – תנ״צ שלום אביטן, סנ״צ אסף מנצור, רפ״ק שמואל פיאמנטה, פקד אסף שייך, ראש המועצה האזורית מרום גליל עמית סופר,  מהנדס הבטיחות עאמר חליליא, ושמעון מלכה מנהל בטיחות בהילולה.

על החלטתה לשלוח מכתב אזהרה לנתניהו מסרה הוועדה: “כמי שכיהן כראש ממשלת ישראל במשך למעלה מ-12 שנים רצופות בתקופה הרלוונטית (משנת 2009 ועד שנת 2021), ידע ראש הממשלה לשעבר נתניהו, או שהיה עליו לדעת, כי אתר קבר הרשב”י במירון מטופל משך שנים בצורה לקויה, שעלולה ליצור סיכון למשתתפים הרבים בהילולה המתקיימת מדי שנה בל”ג בעומר.

“ראש הממשלה לשעבר נתניהו לא פעל כמצופה מראש ממשלה לתיקון מצב דברים זה. זאת, על אף שהנושא עמד במוקד דוחות חמורים של מבקר המדינה, שהנושא מערב מספר משרדי ממשלה ושהוא הובא לשולחן הממשלה במספר הזדמנויות בשנים שונות. בתוך כך, ראש הממשלה לשעבר נתניהו לא דאג למעקב יעיל אחר טיפול הממשלה בעניין, גם לאחר שבמסגרת דיון בהחלטת ממשלה בשנת 2016 הובהר שהחלטות ממשלה קודמות בנושא לא יושמו”.

על השר לביטחון הפנים בזמן האסון, חבר הכנסת אמיר אוחנה, מסרה הוועדה: “השר לביטחון הפנים לשעבר אוחנה לא פעל כמצופה משר לביטחון הפנים כשגיבש את דעתו באשר לקיום ההילולה במירון בל”ג בעומר ללא הגבלת קהל, ואף נתן לכך ביטוי פומבי, מבלי שהדבר נבחן בעבודת מטה מסודרת בנוגע למכלול המשמעויות, לרבות בחינת חלופות שונות באשר לאופן קיום ההילולה.

“בהמשך, כשהיה בפני השר לביטחון הפנים לשעבר אוחנה מידע בנוגע לסכנות הצפויות במהלך ההילולה, ובפרט לסכנות הנובעות מרמת הצפיפות שהייתה צפויה במקום, לא פעל כמצופה מתפקידו ביחס למידע זה. השר לביטחון הפנים לשעבר אוחנה לא נתן משקל ראוי לחומרת הסכנות, לא שאל שאלות מספיקות בעניין, ולא ביקש לבחון מחדש את ההחלטה שלא להגביל קהל. משנותרה על כנה החלטה זו, לא ביקש מהמשטרה לבחון ולהציג לו דרכי פעולה אחרות להפחתת הסכנות”.

בהודעה שפרסמה היום הוועדה נאמר כי , המכתבים נשלחו לגורמים שעלולים להיפגע ממסקנותיה וציינה בהודעתה: “על מנת להכריע אם לשלוח הודעת אזהרה לגורם מסוים, בחנו את הכשלים שנתגלו לכאורה, את מידת חומרתם ואת מרכזיותם”.

הוועדה הוסיפה כי הביאה בחשבון את “התפקיד שמילא אותו גורם באסון ואת שאלת בכירותו”. בוועדה הוסיפו: “ביקשנו להביא לידי ביטוי את תפיסתנו, לפיה בעלי תפקידים ציבוריים בכירים, להם מוענקות סמכויות נרחבות ומשמעותיות, נדרשים לשאת באחריות בהתאם”.

עוד מסרה הוועדה בהודעתה: “בכל הנוגע לנושאים בתפקידים ציבוריים בכירים, ראינו חשיבות יתרה בהבהרת נורמות ההתנהגות המצופות מהם, כל אחד לפי תפקידו ולפי העניין. החלטנו לשלוח הודעות אזהרה רק למי ששימש בתפקיד רלוונטי בעת האסון”.

עוד הדגישו, כי כל מי שהוזהר כרגע נשא בתפקיד רלוונטי בעת האסון, אך יתכן וישלחו מכתבים נוספים. “כדי להסיר כל ספק, אין משמעות הדברים כי מי שלא נשלחה לו הודעת אזהרה על ידי הוועדה אינו נושא באחריות. נזכיר כי ביחס לאסון נפתחו חקירות פליליות במשטרת ישראל ובמחלקה לחקירות שוטרים, אשר הושהו בהחלטת היועץ המשפטי לממשלה”.

המשמעות של הודעת האזהרה היא שלממצאי הוועדה עלולים להיות השלכות שליליות על העד. לכן, הוא יקבל את חומר הראיות ויוכל להתייצב שוב בפני הוועדה,  בעצמו או באמצעות עורך דינו, ולהשמיע את דבריו ולחקור עדים. בנוסף, הוועדה רשאית להתיר לו להביא ראיות.

באסון מירון בשנה שעברה נספו 45 חוגגים שהגיעו להילולה ונמחצו למוות, יותר מ-100 נוספים נפצעו בדרגות פציעה שונות.

ביוני 2021 הוקמה ועדת חקירה בראשות השופטת מרים נאור ע”ה. לאחר שנפטרה בפיתאומיות, הוחלפה בידי השופטת דבורה ברלינר.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות