בצה”ל מוטרדים: עלייה דרמטית במספר המשתמטים משירות צבאי

חרדים 10
|
כ"ו תמוז התשפ"ב / 25.07.2022 10:42
3,100 צעירים לא התייצבו ב־2021 בלשכת הגיוס • באגף כוח האדם בצבא מעריכים כי הסיבה המרכזית לעלייה במספר המשתמטים היא מגיפת הקורונה • ומה הצבא עושה כדי ללחום בתופעה? אלה הצעדים החדשים

על רקע הקורונה והקשחת התנאים לקבלת פטור נפשי משירות: בשנה האחרונה חלה עלייה דרמטית במספר הצעירים המשתמטים מצה”ל. כלומר: לא מתייצבים בלשכות הגיוס ביום גיוסם.

מהן ההגבלות על השימוש במזומן בקבלה/תשלום הלוואות ותרומות?

מנתונים שפורסמו ב’ישראל היום’ עולה, כי בשנת 2020 השתמטו מצה”ל כ־2,500-2,400 צעירים, בעוד שבשנת 2021 האמיר מספר המשתמטים לכ־3,100 צעירים.

כיוון ששנת 2022 טרם הסתיימה אין עדיין נתונים, אך גם בגיוס של חודש מארס האחרון היו כמה עשרות צעירים שלא התייצבו בבקו”ם ביום גיוסם.

באגף כוח האדם בצבא מעריכים כי הסיבה המרכזית לעלייה במספר המשתמטים היא מגיפת הקורונה, שהשאירה את הנוער בבתיהם חודשים ארוכים. בשל הסגרים הרבים והלמידה מרחוק, בני נוער רבים נפגעו קשות, וחלקם החליטו “לבעוט בממסד” ופשוט להישאר בבית.

לפי ‘ישראל היום’, בשנים האחרונות צה”ל צמצם את אכיפת תופעת ההשתמטות ומיעט במבצעים לתפיסת המשתמטים. לצמצום במספר המבצעים תרם גם חוסר מקום בבתי הכלא הצבאיים. התוצאה: פגיעה משמעותית בהרתעה כלפי משתמטים.

בצה”ל מסבירים, כי לאחר תקופה שבה חלה עלייה משמעותית במספר הצעירים שקיבלו פטור נפשי משירות צבאי, באגף כוח האדם החליטו לנקוט שורה של פעולות כדי לצמצם את הנשירה על רקע נפשי.

כתוצאה מכך, בין היתר, הוקשחו הקריטריונים לקבלת פטור משירות על רקע נפשי, ונכון להיום עומד הנשר הנפשי משירות על פחות מ־9%. הפעולות לצמצום הנשירה משירות על רקע נפשי גרמו לצעירים, שעד כה היו מנסים את מזלם להשתחרר משירות על רקע נפשי, לבחור שלא להתייצב בלשכות הגיוס ביום גיוסם.

בצה”ל מודאגים מאוד מתופעת הגידול במספר המשתמטים – לאו דווקא מהמספרים עצמם (שהם לא גדולים ביחס לפוטנציאל הגיוס בכל שנתון), אלא מהמגמה שעליה הם מצביעים. החשש הגדול הוא שאם לא יינקטו הצעדים המתאימים להתמודד עם התופעה, מספר המשתמטים רק ילך ויגדל.

באגף כוח האדם בצה”ל גיבשו תוכנית שמטרתה לצמצם משמעותית את מספר המשתמטים מצה”ל, ולכן בתקופה הקרובה תקיים המשטרה הצבאית לא מעט מבצעים להחזרת משתמטים לצבא, כאשר התכנון הוא שאחת לכמה שבועות יתקיים מבצע כזה.

נוסף על כך, לפני כשנה הקים צה”ל את יחידת “מגשימים”, שאנשיה בין היתר מגיעים לבתיהם של צעירים שלא מגיעים לצו הראשון שנשלח אליהם בדואר, וזאת כדי לשכנע את הצעירים ואת הוריהם להגיע ללשכות הגיוס.

הודות לפעילות היחידה, הצליח הצבא לצמצם בכ־8% את מספר הצעירים שלא מתייצבים לצו הראשון. בצה”ל מתכוונים להרחיב את היחידה ומקווים כי יצליחו לצמצם את אי־ההתייצבות לצו הראשון ב־20%.

כמו כן, לשכות הגיוס ברחבי הארץ קיבלו הנחיה לקיים מבצעים לשכנוע משתמטים להתייצב. במסגרת זו, יוצרות הלשכות קשר עם אותם משתמטים שלא התייצבו לשירות במהלך השנה האחרונה, ומציעות להם ‘עסקה’: הצעירים יתגייסו, ובתמורה, אם ישרתו שירות תקין ומלא, הצבא ימחק להם את עבירת ההשתמטות.

מדובר צה”ל נמסר בתגובה: “הגיוס לצה”ל הינו גיוס חובה המחייב את כלל תושבי המדינה הכשירים להתגייס לשירות. צה”ל פועל ביד קשה מול אלה אשר עוברים על החוק ובוחרים להשתמט משירות צבאי. בעת האחרונה אגף כוח האדם יזם את תוכנית מודל ‘לרשותכם’, שבמסגרתה מופעל ברשויות השונות מנעד תוכניות רחב על מנת לייצר שיח פורמלי בין הצבא למלש”בים עוד בשלב התיכון, וזאת במטרה לעודד בקרבם גיוס משמעותי.

“נוסף על מאמצים אלו, המשטרה הצבאית פועלת ביתר שאת במטרה לעצור משתמטים משירות צבאי, כדי שאלו ישרתו בצבא או יסדירו את מעמדם כנדרש”ץ