ניכור הורי הינה תופעה קשה בו אחד מההורים סבור שהילד הינו שלו בלבד ולהורה השני אין כל זכות בילד.
לרוב תופעה זו קיימת בעיקר אצל אימהות שעושות ניכור לאב, אך תתפלאו לשמוע כי ישנם סיפורים בהם האב עושה ניכור לאם.
אז איך בעצם מתמודדים עם ניכור הורי? האם יש דרך להילחם בתופעה הקשה הזו? על כך ועוד במאמר שלפנינו.
מה זה ניכור הורי
ניכור הורי יכול להיעשות על ידי מספר פעולות בו נוקט אחד מההורים כלפי ההורה השני, כגון תלונות שווא כנגד ההורה, אי קיום הסדרי השהות כפי שנקבע על ידי בית המשפט בתביעת משמורת ילדים, הסתה חמורה של הילד כנגד ההורה השני.
לפעמים קשה לזהות את הליך ניכור ההורי בשלבים המוקדמים, כיון שהניכור לא מתרחש בפעולה אחת אלא על ידי רצף פעולות שאחד מההורים נוקט.
אלא שהעובדה כי אחד מההורים נזכר לתבוע על ניכור הורי רק לאחר שהילד הינו ילדן מרדן, גוררת קשיים להציל את הניכור ההורי.
לאחר שהילד מוסת ומסרב לפגוש את ההורה השני, ובפרט אם מדובר בילד מתבגר, הרי שיהיה קושי רב להחזיר את הקשר התקין של הילד עם ההורה המוסת.
הסנקציות כנגד ניכור הורי
ככל ובית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה התרשמו כי מדובר בניכור הורי של אחד מההורים, הרי שהם יטילו סנקציות קשות כנגד ההורה המסית.
ככל והאם היא שעושה את הניכור, בית הדין עשוי לשלול מהאם את מזונות הילד כליל, כך שהאב לא יצטרך לשלם מזונות עבור הילד.
ככל והאם תסכים לוותר על המזונות ובלבד להמשיך את הניכור ההורי כנגד האב, בית הדין עשוי לשלול מהאם את המשמורת המלאה על הילד ולהעביר את המשמורת לידי האב.
לרוב מדובר בסנקציות קשות מאוד אשר יובילו את הפסקת הניכור ההורי, אך ככל והאם עדיין תמשיך לעשות ניכור, בית הדין הרבני יורה כי האם תראה את הילד אך ורק במרכז קשר תחת פיקוח, כך שהאם לא תוכל להמשיך ולהסית את הילד כנגד האב.
תביעת פיצויים כנגד הורה מתנכר
כנגד הורה שמסית את הילד או מגיש תלונות שווא כנגד ההורה השני, ניתן להגיש תביעת נזיקין בבית המשפט.
תביעת נזיקין זו אינה באה לתקן להבא ולמנוע את המשך הניכור הורי שההורה עשה כלפי ההורה השני, אלא מטרתה לתת פיצויים על הנזק שנגרם להורה במשך כל התקופה בו הילד היה סרבן קשר.
בתי המשפט עשויים לחייב את ההורה המתנכר בסכומים של מאות אלפי שקלים על מעשיו, ככל ואכן מתברר שההורה עשה ניכור הורי.
לסיום, חשוב להדגיש כי בכדי להצליח בתביעת ניכור הורי יש לשכור את שירותיו של טוען רבני יהודה אבלס או עורך דין למשפחה שמכיר היטב את דיני המשפחה ובפרט שהוא מכיר את ההתנהלות בתביעת ניכור הורה.