פיזור הכנסת I הקואליציה ניצחה: הבחירות ב-ז’ חשון • צפו בשידור חי

אריה ריבקינד
|
א' תמוז התשפ"ב / 30.06.2022 08:36
אחרי דחייה של יממה וניסיונות להגיע ל’דילים’ שונים שלא צלחו: ישראל תצא היום רשמית למערכת הבחירות החמישית, תוך כשלוש שנים • בנימין נתניהו צפוי לנאום ב-08:45 • ההצבעות עד להעברת החוק ופיזור הכנסת בשעה 10:00 • לאחר הפיזור: יאיר לפיד ייכנס לתפקיד ראש הממשלה

מליאת הכנסת דחתה הבוקר (חמישי)  את הצעת הליכוד לקיים את הבחירות ב-25 באוקטובר וקבעה כי הן ייערכו במועד שביקשה הקואליציה – ה-1 בנובמבר.

מליאת הכנסת התכנסה הבוקר לדיון, שבסופו תצביע על פיזורה הסופי בקריאה שנייה ושלישית.

על פי ההסכמות שהושגו בוועדת הכנסת בשעות הלילה, הוחלט כי יתקיים דיון סיעתי על הצעת החוק לפיזור עד 08:45 שבו לכל סיעה תינתן מסגרת זמן של 5 דקות לדובר אחד.

מיד לאחר מכן לראש האופוזיציה בנימין נתניהו תינתן זכות הדיבור עד השעה 09:00. את הדיון יסכם יו”ר ועדת הכנסת ניר אורבך ואז יחלו ההצבעות בקריאה שנייה ושלישית על החוק לפיזור הכנסת ועל חוק הבחירות.

ההצבעה היתה אמורה להתקיים אמש ולאפשר ליאיר לפיד להיכנס לתפקיד ראש הממשלה כבר בחצות, אבל הניסיונות של הקואליציה והאופוזיציה לעסקאות שיאשרו חוקים נוספים נמשכו אל תוך הלילה –  וכך גם ניסוחו הסופי של החוק בוועדת חוקה של הכנסת.

נוסח ההצעה שאושר בוועדת הכנסת קבע שמועד הבחירות הבאות יהיה ב-1 בנובמבר, אך ישנן עוד שתי הסתייגויות שמציעות את 25 באוקטובר ו-8 בנובמבר.

בנוסף, ועדת החוקה החליטה הלילה כי תוצב קלפי בכל מקבצי הדיור ובתי האבות שבהם לפחות 75 דיירים – הישג לאביגדור ליברמן שיוכל לגייס כך מצביעים.

הוחלט גם שוועדת הבחירות תפרסם 5 פעמים במהלך יום הבחירות נתון הצבעה אזורי וארצי – הישג לליכוד שדרש לא להסתפק בנתון ארצי.

בהצעת החוק נכללים לראשונה גם תיקונים מהרפורמה בתעמולת הבחירות שנדונו בשבועות האחרונים בוועדה ובהם חובת השקיפות לכל פרסום של מפלגה או פרסום המופץ בתשלום כולל טוקבקים. עם זאת בהסכמות שגובשו נקבע כי “סעיף השקיפות” יחול רק בתקופת בחירות.

הצעת החוק שאושרה מקצרת את המועדים הקבועים בחוק מפלגות לרישום מפלגה, כדי לאפשר למפלגות חדשות להספיק להתמודד.

כמו כן, בשל קיומן של 4 מערכות בחירות בפרק זמן של 3 שנים, נקבעו הוראות מיוחדות לעניין העסקת עובדים, התקשרויות במכרזים ותקציב. בין ההוראות גם הוראה לרשויות ציבוריות, שלא יוכלו למנוע מעובדיהן שהועסקו על ידי ועדת הבחירות המרכזית או ועדות אזוריות באחת משתי מערכות הבחירות האחרונות, את האפשרות לעבוד בוועדת הבחירות.

עוד לפי הצעת החוק, דיון בבקשת צו מניעה בשל הפרת חוק התעמולה והוראות אחרות בחוק הבחירות יוכל להתבצע בהיוועדות חזותית.