“שירבט הפועל תל אביב”: לקה באירוע מוחי וגירש את אשתו

חרדים 10
|
י"ד סיון התשפ"ב / 13.06.2022 09:36
ביה”ד סידר גט מסרבן גט שלקה באירוע מוחי חמור ואיבד את יכולת הדיבור • אב בית הדין: “ניכר שהבעל לא רק מבין את השאלות והתשובות אלא גם מנהל תקשורת אנושית טובה ועמוקה”

במאמץ רב תושייה הצליח בית הדין הרבני באשקלון להפיק ולסדר גט כדמו”י מסרבן גט עיקש שלקה באירוע מוחי חמור ואיבד את יכולת הדיבור.

סיפור המעשה: בין בני זוג אשקלונים אירע סכסוך מתמשך. האישה תבעה גירושין והבעל סירב בתקיפות, למרות שבית הדין פסק כי הוא “חייב לגרשה לאלתר וללא תנאי”.

במהלך הדיונים וערב הטלת הסנקציות הקבועות בחוק לקה הבעל באירוע מוחי חמור ואיבד את יכולת הדיבור, את יכולת הניידות, וגם מצבו הקוגניטיבי נפגע. החשש היה בנסיבות אלה כאשר גם סנקציות ומאסר אינם רלוונטיים ולא יועילו עלולה האישה להיות עגונה לשנים רבות.

אב בית הדין הרבני האזורי באשקלון הרב מאיר כהנא הפעיל את העובדת הסוציאלית של יחידת הסיוע עו”ס קרן סיוון וגם את עו”ד טליה גיגי שמונתה כאפוטרופסית על גופו. השתיים ליוו את תהליך השיקום, למדו את דרכי התקשורת עם הבעל, רכשו את אמונו ואת אמון בני משפחתו, ולאחר מסע שכנוע ממושך מצד בני המשפחה ניאות הבעל להתגרש.

אלא שסידור גט במצב כזה הוא כמעט בלתי אפשרי, מאחר והבעל איבד את יכולת הדיבור וגם מצבו הקוגניטיבי מסופק. על פי ההלכה כדי להתגרש על הבעל לתת גט או למנות שליח ולהביע הסכמה גמורה בקולו, וזאת לאחר שבעבר הוא התנגד בתוקף להתגרש.

על פי הפרקטיקה ההלכתית בית הדין חייב להשתכנע כי התנגדותו לגט הוסרה וכי הוא מסכים להתגרש בלב שלם. אב בית הדין הרבני באשקלון הדיין הרב מאיר כהנא ערך תחקיר אודות הבעל, אורחו ורבעו, ובית הדין יצא לפגוש את הבעל במיטת חוליו כדי לבדוק את מצבו הקוגניטיבי.

אב בית הדין תיחקר את הבעל: “באיזו עיר אנו נמצאים?” האיש סימן בידו תנועת זלזול, כלומר ‘דבר כזה אתה שואל אותי?’ וסימן נכונה בכתב יד מקושקש את שם העיר. בית הדין שנודע לו שהבעל אוהד כדורגל שאל “איזה קבוצה מוליכה את טבלת הליגה?” ורשם שלוש אפשרויות. הבעל סימן ‘איקס’ חזק על שלושת האפשרויות ושירבט תשובה בכתב יד משובש: “הפועל תל אביב”, שהוא אוהד מושבע שלה.

בפרוטוקול ציין אב בית הדין כי “ניכר שהבעל לא רק מבין את השאלות והתשובות אלא גם מנהל תקשורת אנושית טובה ועמוקה”. אשר על כן הוזמנה האישה המתגוררת כיום במגדל העמק להגיע מיד אל בית הדין באשקלון. בינתיים מינה הבעל שליח, סופר ועדים לכתיבת הגט והאישה יצאה לכיוון בית הדין.

כך השכיל בית הדין הרבני האזורי באשקלון בתושייה הלכתית, במסירות ובדבקות לשחרר עגונה נוספת תוך התגברות על קשיי האירוע המוחי ואיבוד יכולת הדיבור.