ביטול מינויו של מרצה למשרת פרופסור באוניברסיטת אילינוי, לכאורה בגין שורה ארוכה של התבטאויות אנטי-ישראליות קשות, מעורר מחלוקת בחוגים אקדמיים בארה”ב: האם ביטול המינוי הוא פגיעה בחירות הדיבור וחירות האקדמיה, או החלטה מינהלית סבירה לדחות אדם שחצה את הקו הדקיק בין ביקורת לגיטימית לבין נאצות אנטישמיות שגובלות בהסתה?
בלב המחלוקת עומד סטיוון סאלייטה, לשעבר פרופסור לאנגלית באחד מהמוסדות האקדמיים החשובים ביותר בחוף המזרחי, וירג’יניה טק. בקיץ הוא קיבל הצעה להצטרף למחלקה ללימודים אינדיאניים בקמפוס של אוניברסיטת אילינוי באורבנה-שאמפיין כפרופסור מן המניין. אך לפני כמה שבועות משכה האוניברסיטה את המינוי. חבר הנאמנים של האוניברסיטה היה אמור לאשר את המינוי, אך הנהלת המוסד הודיעה לסאלייטה, כי מועמדותו לא תוגש כלל לחבר הנאמנים.
כצפוי, חוללה משיכת המועמדות גל מחאות בקהיליה האקדמית בארה”ב. לפי “ניו יורק טיימס”, חתמו אלפי אקדמאים, מדיסצפלינות שונות, על עצומות להחרים את האוניברסיטה אם זו לא תחזור בה ותחדש את המינוי. כמה ארגונים אקדמיים חשובים קראו לאוניברסיטת אילינוי לבחון מחדש את החלטתה.
דייוויד בלקר, פרופסור לפילוסופיה ומשפטים באוניבריסטת דלאוור, הודיע לאוניברסיטת אילינוי על סירובו להרצות בכנס אקדמי בקמפוס באורבנה-שאמפיין ונימק: “במקום לבחור בצעדים חינוכיים ובחיזוק חירות הדיבור כמזור להתבטאויות מגונות, בחרה אוניברסיטת אילינוי ב’כפיית שקט’. בכך היא הפרה עיקרון שכל מוסד אקדמאי חייב לתמוך בו… ואני מסרב לתת יד לכך. לדעתי, מדובר בסוגיה שהיא ליבת החירות האקדמית, דבר שאינו נתון בכלל לדיון”.
דיקנית אוניברסיטת אילינוי, פיליס ווייז, אמרה, כי ההחלטה למשוך את מינויו של סאלייטה לא נבעה מביקורתו על ישראל או מהשקפותו על המזה”ת. “מה שאיננו יכולים לסבול, ולא נסבול, הן התבטאויות ופעולות אישיות וגסות רוח, שמבזות השקפות של אחרים או פוגעות באלה שמחזיקים בהשקפות אלה”, אמרה ווייז. “יש לנו מחויבות לוודא שהסטודנטים שלנו יחיו בקהילה של למידה, שמאתגרת את הנחותיהם על העולם, אך, בה בעת, מכבדת את זכויותיהם כאנשים פרטיים”.
נשיא האוניברסיטה וחברי חבר הנאמנים הודיעו שהם מתיצבים מאחורי הדיקנית ללא סייג., אך חברי הפקולטה ללימודים אינדיאניים הצביעו פה אחד בעד החלטת אי אמון במנהיגותה של ווייז. “אנו מצטרפים בכך לאלפי אקדמאים וארגונים אקדמיים בארה”ב ובעולם כולו שרואים בהחלטה למשיכת המינוי פגיעה בחירות האקדמית ובחירות הדיבור”, נאמר בהודעה של חברי הפקולטה.
■ “בשלב זה (של המלחמה בעזה), לונתניהו היה מופיע בטלוויזיה ועל צווארו מחרוזת שמורכבת משיני ילדים פלסטיניים, מישהו בכלל היה מופתע”?
■ “ציונים, טלו אחריות: אם חלומכם על ישראל אתנוצנטרית (כלומר ישראל יהודית בלבד) באמת מצדיק רצח ילדים, אז פשוט תודו בכך, לעזאזל”.
■ “מתי תסתיים ההתקפה על עזה? מה נותר לישראל להוכיח? מי נותר לישראל להרוג? זה ההיגיון של רצח עם”.
■ “חברי כנסת קוראים דרך קבע לחסל את הפלסטינים, אז שישראל תחסוך מאיתנו את הבולשיט של איפוק בעזה”.
■ “הרדנקס בארה”ב זקוקים לסיסמה חדשה: מה דעתכם על Gaza is a disaster, but Netanyahu is my master?
■ “זה עולם חסר היגיון: מעצמה קולוניאלית מפציצה אנשים בבתי-חולים ובמקלטים, ואיכשהו המתים מכונים ‘טרוריסטים'”.
■ “‘חמאס מכריח אותנו לעשות זאת!’ (אומרים הישראלים). ההיגיון הזה אינו חדש. המתנחלים האמריקאים השתמשו בו לעיתים תכופות כדי להצדיק שחיטתם ועקירתם של אינדיאנים”.
“סתם אדם בכל מקום בעולם יכול להתגייר ויהיו לו יותר זכויות בישראל מאשר לפלסטינים בני המקום”.