30 דגימות חיוביות לסלמונלה: ממצאי הביקורת במפעל שטראוס

תמי גיל
|
ל' ניסן התשפ"ב / 01.05.2022 14:34
ליקויים מהותיים בנהלי שטראוס ובהתנהלותה, חדירת יונים וחוסר תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל • מתוך כ-300 דגימות שנלקחו נמצאו כ-30 חיוביות • לקוח התלונן על חשד לזיהום, אך התקלה לא טופלה כנדרש • עד כה דווח על 21 מקרים בעלי קשר אפידמיולוגי, לכאורה, מאירוע השוקולד

משרד הבריאות ביצע ביקורת תברואתית וטכנולוגית בעקבות ממצאים חיוביים לסלמונלה והודעת ה’ריקול’ הרחבה שדווחה לציבור.

הדרכה אינטרנטית ללא כל עלות: איך להיות מדריכת כלות מבוקשת?

בביקורת נמצאו ליקויים מהותיים בנהלי החברה ובהתנהלותה.

כתוצאה מכך החליטו גורמי המקצוע במשרד הבריאות על עצירת אישור הייצור הנאות לחברה לתקופה של שלושה חודשים או עד לתיקון כלל הליקויים שנמצאו בביקורת.

להלן עיקרי ממצאי הביקורת:

• בחודשים האחרונים בוצעו במפעל עבודות תחזוקה במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל, מבלי שנלקחו בחשבון הסיכונים הפוטנציאלים העלולים להשפיע על תהליך הייצור ובקרת האיכות של המפעל.

• במהלך הביקורת של משרד הבריאות, עדכן המפעל כי מספר שבועות לפני כן היתה חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל. המפעל עדכן כי הנושא טופל מיידית ואף הוזמן מדביר. יחד עם זאת נדרש היה מהמפעל לעשות בדיקות מקיפות האם חדירת היונים השפיעה על בטיחות המוצר.

• נמצא כי הצוות המקצועי של בקרת האיכות במפעל התחלף בשנה האחרונה וכי חסר באופן זמני במפעל תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל, דבר זה מעיד על כך שמערך בקרת האיכות והבטיחות של המפעל לוקה בחסר.

• במהלך הביקורת של משרד הבריאות, התברר כי לקוח של המפעל דיווח למפעל על ערכי אינדיקטורים לסלמונלה גבוהים מהתקן המותר בנוזל השוקולד, אולם התלונה לא טופלה על ידי המפעל כנדרש וכן כי לא בוצעו בדיקות להמצאות חיידק סלמונלה.

• במהלך הביקורת נמצא כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד וכי הוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, דבר העלול לגרום לזיהום.

יודגש, כי דוח תחקיר מלא הועבר לחברה להתייחסות ותגובתה כבר ביום שלמחרת הביקורת, כנדרש על פי החוק. המפעל אמור לתת את תגובתו לממצאי הדוח תוך 14 ימים.

משרד הבריאות מבקש לעדכן, כי על פי תוצאות הבדיקות שנערכו עד כה נשלל הקשר בין אירוע השוקולד בבלגיה ובין האירוע בישראל. יצוין, כי ממידע שיש למשרד הבריאות בנוגע לסוג הסלמונלה שנמצא, זן זה גורם לתחלואה בבני אדם אולם לא ידוע כזן אלים.

מתוך כ-300 דגימות שנלקחו עד כה באירוע – מקו הייצור של המפעל, חומר גלם ומוצרים בתהליך, ממוצרים סופיים בתוך המפעל ובדרכי השיווק – נמצאו עד כה כ-30 דגימות חיוביות לסלמונלה.

הדגימות החיוביות עד כה הן מתוך המפעל בלבד.

הדגימות החיוביות הועברו למרכז הארצי לסלמונלה במעבדה לבריאות הציבור של משרד הבריאות לבדיקות מעבדה לקביעת סוג החיידק. מ-14 דגימות נמצא כי החיידק בתרבית הינו מסוג serovar =S.16:1,v:- Salmonella entercia , השונה, כאמור, מזה שנמצא בבלגיה. לא ניתן לשלול המצאות זן נוסף של סלמונלה המעורב באירוע השוקולד.

בעדכון נתוני הבוקר היומי (ראשון) על אירועי הסלמונלה דווחו עד כה 21 מקרים (בגילאים שונים) בעלי קשר אפידמיולוגי, לכאורה, מאירוע השוקולד.

נלקחו תרביות מ-16 מהמטופלים, ותוצאות יתקבלו בימים הקרובים.

יש לציין כי שישה מהמטופלים הגיעו לטיפול בבית חולים וכל השאר נזקקו לטיפול בקהילה. על פניו, בשלב זה, נראה כי מספרים אלו אינם חריגים ואינם מעידים על התפרצות רחבה.