השמצות פרועות במסגרת תחרות בין כלי תקשורת בקהילה הפרסית בישראל, הגיעו לאחרונה לפתחו של בית המשפט.
עונת הרחצה נפתחה: כל המידע והכללים שהרוחצים בים צריכים
אשת התקשורת והפרשנית לענייני איראן, פריסה דניאל, הגישה, באמצעות עו”ד איתן גליק, תביעת לשון הרע חריפה נגד פרשן ידוע לענייני איראן, ובעל ערוץ תקשורת מתחרה – לאחר שזה הפיץ פוסט המאשים אותה בשיתוף פעולה עם משמרות המהפכה.
סיפור חייה הדרמטי של פריסה דניאל כבר נחשף בתקשורת. היא נמלטה, לפני כשמונה שנים, מציפורני משטר האייתולות באיראן ועלתה לארץ עם שתי בנותיה, כשהיא משאירה מאחור בעל, משפחה מורחבת ורכוש.
השלוש הגיעו לאיסטנבול, טורקיה, ומשם, בסיוע שגרירות ישראל, הגיעו לבסוף לארץ כעולות חדשות וקיבלו אזרחות ישראלית.
לדברי עו”ד גליק, דניאל לא יכלה לשער, שדווקא היא, שנזרקה לכלא באיראן בשל פעילותה הפוליטית לטובת הקהילה היהודית בעיר שירז באירן, תואשם בשיתוף פעולה עם משמרות המהפכה, כאן בישראל.
בארץ, ביחד עם שותף מהקהילה של יוצאי אירן, הקימה דניאל ערוץ אינטרנטי ולווייני, בשם Israel Pars TV, שבאמצעותו היא משדרת למיליוני יוצאי איראן בארץ ובתפוצות רצועה יומית עם פרשנות לגבי המתרחש באיראן, ומביעה תמיכה במתנגדי המשטר באיראן. כך הפכה דניאל לפנים מוכרות בקרב קהילת דוברי הפרסית בארץ ובחו”ל.
לפני כשלוש שנים, נדהמה דניאל לגלות ברשת החברתית, פוסט שמשמיץ את הערוץ אותו היא מפעילה.
לדברי עו”ד גליק, את הפוסט פרסם קרוב משפחתו של פרשן ידוע, המפעיל ערוץ שידורים אינטרנטיים מתחרה, שגם הוא, כמו דניאל, דמות מוכרת מאוד בקהילה הפרסית.
בתגובה לפוסט שלחה דניאל מכתב התראה לפני תביעה משפטית, אולם לבסוף, בסיוע ראשי הקהילה, נסגרה הפרשה מחוץ לכתליי בית המשפט.
לדברי עו”ד גליק, על מה שקרה כשנה לאחר מכן, דניאל כבר לא יכלה להבליג. על פי המתואר בתביעה, גולה איראנית, שחיה בניו זילנד ומפעילה משם ערוץ טלוויזיה לטובת הקהילה האיראנית בעולם, פרסמה פוסט פוגעני, המאשים את דניאל בקשרים עם משמרות המהפכה באיראן. לדברי דניאל, הפוסט, שפורסם בשפה הפרסית, שותף והופץ על ידי אותו פרשן ובעל ערוץ מתחרה, בוואטסאפ למספר אנשים, ובהם עיתונאים.
עקב הפצת הפוסט פנתה דניאל אל עו”ד גליק, אשר הגיש בשמה תביעת לשון הרע נגד הפרשן, שבה טען לפגיעה קשה בה ובשמה הטוב.
עו”ד גליק טען בתביעה, כי הפרשן לא הסתפק רק בהפצת הפוסט הפוגעני, וכאשר מאזינה שלו הביעה חשש מכך שהפוסט שלו יעורר סכסוכים מיותרים בקהילה, הוא אף הגדיל לעשות כשהשיב לה בכתב: “זה מה שהופץ בפייסבוק, ובכל העולם מדברים עליה… חשדתי בה תמיד, כי היא הייתה מראיינת אנשים אנטישמיים ואנטי ישראלים”.
עוד נטען בתביעה, כי אם לא די בכל אלה, הפרשן פנה גם לתומך פיננסי של ערוץ השידורים של דניאל, היושב בארה”ב, בקשר לתוכן הפוגעני.
בדיון בבית המשפט, לא ביקש הפרשן לחסות בצילה של הגנת “אמת דיברתי”, אלא טען שכוונתו הייתה לערוך תחקיר עיתונאי, אותו יציע לאמצעי תקשורת בישראל.
השופטת חגית בולמש מביהמ”ש השלום בכפר סבא, שדנה בתיק, דחתה טענה זו מכל וכל, בין היתר, משום שהפרשן לא סייג את דבריו ולא הבהיר למכותבים לפוסט, כי מדובר בתחקיר עיתונאי על דניאל, וכן משום שפנה גם למשקיע של הערוץ שלה.
לדברי עו”ד גליק, למרות שטען שמדובר רק בתחקיר, חזר הפרשן על האמירות הפוגעניות כלפי דניאל ובתה גם בדיון בבית המשפט וגם בסיכומיו.
בפסק דינה מותחת השופטת ביקורת נוקבת על ניהול קו החקירה של הפרשן, אותו הפסיקה מפעם לפעם במהלך המשפט.
לדברי השופטת, חלק משאלותיו לדניאל ולבתה היו חטטניות, חודרניות, פוגעות בצנעת הפרט ולא רלוונטיות, ו”ניתן היה לקוות, כי קו הגנה זה ואופן ניהול החקירה הנגדי לתובעת ובתה לא היו באים לעולם”.
עוד פסקה השופטת, כי שיתוף הפוסט על ידי הפרשן לא נעשה בתום לב, כי אם בכוונה לפגוע בדניאל ובערוץ שלה, עקב התחרות ביניהם. “לא ניתן שלא להגיע לכלל מסקנה כי הפוסט מהווה ניסיון לפגוע בשמה הטוב של התובעת, להציג אותה כמי שמשתפת פעולה עם משמרות המהפכה האיראניות, ללא כל תימוכין עובדתי מוכח המהווה ראיה קבילה על פי דין. מדובר בטענה חמורה ומכפישה”, דברי השופטת.
השופטת התייחסה בהחלטתה גם לדברי העדים, הן עדי התביעה והן עדי ההגנה, המעורים בקהילה הפרסית בישראל, שהתנערו מהנאמר בפוסט וציינו, כי מדובר בלשון הרע. “העדים הצביעו כולם על תחושות של כעס, זעזוע, עלבון והוקעה, פגיעה בעיסוקה ובשמה של התובעת, בפרט לאור פעילותה כמפעילת תחנת רדיו לוצאי הקהילה האיראנית”, דברי השופטת.
לאור כל זאת, פסקה השופטת בולמש, כי על הפרשן הידוע לשלם לדניאל פיצויים בסך 20 אלף שקלים.
בנוסף, ומאחר שהפרשן בחר לסגת מהסדר פשרה שאליו הגיעו הצדדים, השיתה עליו השופטת הוצאות משפט בסך 20 אלף שקלים נוספים.