בפברואר: ירידה של כ-50% ברכישת כלים חד-פעמיים ברשתות השיווק
לקראת ליל הסדר וחג הפסח: החל מ-1 בנובמבר 2021 חל מס קנייה על יבוא וייצור של כלים חד-פעמיים המכילים פלסטיק – מהלך שביצע המשרד להגנת הסביבה בשיתוף משרד האוצר ורשות המיסים.
ניקיון לפסח: מה אתם יודעים על כללי תחזוקה של מערכת הגז הביתית?
נתוני החודשים האחרונים, מאז החלת המס, כפי שנאספו על ידי חברת סטורנקסט, מצביעים על ירידה של כ-50% ברכישות כלים חד-פעמיים ברשתות השיווק, מינימרקטים, מכולות וחנויות נוחות (השוק המבורקד), בהשוואה להיקף הצריכה בתקופה שקדמה לפרסום כוונת הממשלה להטיל את המס.
בחודש יולי 2021, טרם הכרזת הממשלה על הטלת המס, היקף המכר הכמותי באלפי יחידות באריזה עמד על כ-486 אלף, אל מול 232 אלף בחודש פברואר 2022 – כלומר, ירידה של כ-50%.
בחודשים האחרונים, לפי נתוני סטורנקסט, המגמה נשמרת.
המשרד סבור, כי נדרש עוד זמן כדי לאפיין את המגמה ארוכת הטווח ולבחון את כלל השוק, נוסף על השוק המבורקד.
לצד המיסוי, המשרד מעניק תמיכה תקציבית לרשויות בסכום של כ-45 מיליון שקל לרכישת מדיחי כלים לגני ילדים והוצאת הכלים החד פעמיים מהגנים, ואלפי גנים ברחבי הארץ נכללים בתוכנית זו.
המשרד מסייע לרשויות המקומיות בכל הנוגע לתחום פסולת הפלסטיק, וכבר ניכרת עלייה במספר הרשויות והערים האוסרות או הנמצאות בשלבי אישור איסור של שימוש בכלים חד פעמיים בשטחים ציבוריים ובחופים שבשטחן.
על פי סקר ניקיון המרחב הציבורי שערך המשרד להגנת הסביבה ב-80 רשויות עולה, כי 56% מהפריטים המלכלכים את המרחב הציבורי הם מוצרי פלסטיק חד פעמיים, כך שלמניעה במקור תהיה השפעה מהותית.
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: “מהלך הגמילה מפלסטיק חד-פעמי שהמשרד מוביל בשנה האחרונה מתחיל להראות תוצאות. נתוני הצריכה ברשתות השיווק בחודשים האחרונים מעודדים, ומצביעים על שינוי כיוון. גם בליל הסדר, גם כשמארחים הרבה אנשים, אפשר להשתמש בכלים רב-פעמיים. אני קוראת לכולן ולכולם להצטרף למגמה, ולהימנע משימוש בחד פעמי בחג הפסח ובכלל, לטובת בריאות הציבור ושמירה על הסביבה”
תגובות
אין תגובות