משטרת ישראל תפצה שלושה תלמידי ישיבה חרדים בסכום כולל של 25,500 שקלים. זאת, לאחר שעברו חיפוש משפיל בעת שעשו את דרכם לחוף הים הנפרד בתל אביב ביום בו נערך מצעד הגאווה בעיר.
נבחרתם להשתתף בסקר אוכלוסין? השיבו באופן דיגיטלי וקבלו מתנה
השלושה תבעו את המשטרה באמצעות עו”ד מנשה יאדו מטעם חוננו, ולאחרונה עדכנה הפרקליטות את עורך הדין על נכונות לשלם להם פיצויים במסגרת הסכם פשרה.
המקרה אירע לפני קרוב לשנה, כאשר שלושת תלמידי הישיבה עשו את דרכם מהישיבה בבני ברק לחוף הים הנפרד ‘שרתון’ בתל אביב. באותו היום התקיים בסמוך לחוף ‘מצעד הגאווה’, אך פעילותו של החוף נמשכה כמידי יום ללא הגבלות כאלו ואחרות.
כאשר השלושה התקרבו למקום ערכו עליהם השוטרים שהיו בשטח חיפוש משפיל, והם התבקשו להוריד את בגדיהם ולהישאר בלבוש מינימלי בלבד.
בכתב התביעה שהוגש לבית המשפט השלום בתל אביב נכתב כי מדובר בחיפוש משפיל ומבזה, מיותר לחלוטין, לא מוצדק לפי נורמות שיטוריות, ולא עומד באמות מידה חוקתיות – לא של כבוד האדם ולא של מידתיות והצדקה.
כמו כן נטען כי הסיבה לחיפוש היא רק בשל חזותם החרדית, כל זאת בזמן שהרחוב לא נסגר לתנועת חרדים וכאמור החוף שמיועד לציבור זה ולציבור הדתי פעל כרגיל, למרות סמיכותו הרבה למקום אירוע מצעד הגאווה.
יצוין, כי מדובר בחורים צעירים, בגילאי 20-19, ללא עבר פלילי כלשהו, ומבלי שקיים לגביהם חומר מודיעיני כלשהו שיכול לרמז על מסוכנות כלפי הצועדים במצעד.
במהלך החיפוש המשפיל הראה אחד מבחורי הישיבה לקצין המשטרה שנכח במקום כי הוא נושא איתו אבטיח, שמוכיח שפניו מיועדות לים ואין לו שום כוונה לעורר בעיות. אולם השוטר הקשה עליו שלא נמצא אצלו בגד הים, לא קיבל את הסבריו שחבריו מביאים את בגד הים עבורו, וערך עליו את החיפוש.
לאחר כמה דקות הגיעו שני הצעירים הנוספים, ובגדי הים איתם. למרות זאת גם הם עברו את אותו חיפוש משפיל, כשהם חשודים ברצון להפרת הסדר הציבורי במקום.
החיפוש בהפשטה נערך למרות שבמקום הוצבו מגנומטרים באמצעותם יכלו השוטרים לבדוק אם השלושה נושאים כלים חדים, אולם כאמור השוטרים העדיפו לבצע חיפוש בהפשטה.
לבסוף, לאחר שלא נמצא לגביהם שום חשד סביר, שוחררו השלושה, אך התבקשו ללכת לחוף הים בדרך עקיפה שלקחה להם 40 דקות נוספות.
בעקבות ההשפלה, הגישו השלושה תביעה נגד המשטרה באמצעות חוננו בגין הביזוי וההשפלה שעברו.
כאמור, הפרקליטות עדכנה את עורך דינם מנשה יאדו על נכונות לשלם פיצויים במסגרת הסכם פשרה, בסכום של 8,500 שקלים לכל תובע – סה”כ תשלום של 25,500 ש”ח.
בתגובה אמר עו”ד מנשה יאדו: “בישראל 2022 זה בכלל לא קל להיות יהודי ברחובה של עיר. הדמות של היהודי מותקפת בין אם על ידי מחבלים מכאן ובין להבדיל אלף אלפי הבדלות על ידי שוטרים מכוחות הביטחון. כשהוא דתי אז הוא אלים חברתית, כשהוא יהודי הוא מטרה לפגיעות לאומניות.
“אנחנו נלחמים על היהדות של המדינה ועל ההגנה של עם ישראל בארצו. המקרה הזה הוא מקרה מובהק של מלחמה חשובה שנשאה פירות, שאותם נערים ידעו שאין להם מה לפחד ללכת ברחוב שמא יתפסו אותם שוטרים ויפשיטו אותם לתחתונים בלי אומר ודברים”.