בערים המרכזיות באוקראינה, ובראשן הבירה קייב, יחגגו גם השנה את חג הפורים – בצל המלחמה.
יש לך מושג איזה משקיע אתה? נסה את הרובוט שמבין באנשים והשקעות
בבית חב”ד בקייב, יקרא רב העיר ושליח חב”ד הרב יונתן מרקוביץ את המגילה בכמה נקודות בפני מאות יהודים שנמלטו מבתיהם ומצאו מקלט במבנים של חב”ד בעיר.
כיוון שהעיר קייב נתונה תחת עוצר, קיבל הרב מרקוביץ מדבקה מיוחדת שמאפשרת לו להסתובב ברחבי העיר. יתר יהודי העיר, הספונים בבתיהם, יצטרפו לקריאת המגילה שתשודר גם בזום.
גם באודסה יציינו את פורים: שליח חב”ד ורב העיר, הרב אברהם וולף, שחזר לעיר אחרי שהצליח להעביר בשלום 120 ילדים מבית היתומים שלו, לצד 140 נשים וילדים שבעליהן לא יכלו לצאת את המדינה נוכח חוק הגיוס במצב המלחמה – אל גרמניה.
“העיר פשוט ריקה, אבל אנחנו כאן כי זה התפקיד שהוטל עלינו בידי הרבי מליובאוויטש”, הוא אומר לחרדים 10. “הלילה נזדרז לקרוא במגילה כדי לאפשר למתפללים שיגיעו לבית הכנסת לחזור לבתיהם עד העוצר וגם מחר נעשה את סעודת הפורים מוקדמת כדי לסיים לפני שהעוצר נכנס בשעה 20:00”.
שידור חוזר מקריאת המגילה בדנייפרו
לדברי הרב וולף, “עשרת אלפים יהודים נמלטו מאודסה, אך עדיין נמצאים כאן 30 אלף מחברי הקהילה וננסה להגיע לכמה שיותר מהם, בכפוף למצב ולמגבלות. בין היתר נקרא המגילה וננסה לחגוג עם 50 ניצולי השואה שנמצאים בבית האבות שלנו – שהצעיר בהם הוא בן 91…”
גם בערים אחרות, כמו בלבוב, ז’פרוז’יה, אוז’גורוד, קריבוי-רוג, ז’יטומיר – וכמובן שבערים במערב המדינה שנהנות לפי שעה מהשקט יתקיימו חגיגות חג הפורים.
בקריאת המגילה בדנייפרו
בלבוב תתקיים קריאת המגילה וכן מסיבת פורים בכמה מוקדים – בבית הכנסת וגם במרכז שמארח פליטים דוברי עברית ועיתונאים מישראל.
חלק מהרבנים, שליוו את בני משפחותיהם וקהילותיהם אל מחוץ לאוקראינה, שבו במיוחד כדי לקרוא במגילה ליהודים שנשארו בערים. באוז’גורוד למשל – העיר המערבית ביותר באוקראינה, על גבול סלובקיה, תיערך קריאת מגילה המונית למאות פליטים שהגיעו לעיר.
קריאת התורה וקריאת המגילה בדנייפרו. צילום: פדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה
חב”ד דאגה גם לעולים ארצה ותקיים הלילה אירוע פורים גדול לפליטים באולם ‘בית רבקה’ בכפר חב”ד. גם במולדובה ישתתפו מאות בקריאת המגילה שיערכו שליחי חב”ד בקישינב עבור הפליטים.
מחר תתקיים סעודת פורים חגיגית בשלושה מתחמי ההארחה ששכרה חב”ד במולדובה עבור הפליטים.
הרב יוסף וולף, רבה של חרסון, לפני קריאת המגילה
ההכנות לחג החלו כבר לפני חודש, כאשר מטעם ‘פדרציית הקהילות היהודית באוקראינה’, שמרכזה בעיר דנייפרו, נשלחו משלוחי מנות, רעשנים, אוזני המן, מתנות ובקבוקי יין כשרים למהדרין – ואפילו מסכות, לעשרות ערים במדינה.
הרב מאיר סטמבלר, יו”ר הפדרציה: “אנחנו בטוחים שכמו בסיפור המגילה, הנס יגיע. המצב במדינה קשה ולמרות הכל פעלנו בשבועות האחרונים סביב השעון כדי לאפשר ליהודי המדינה לחגוג את פורים עד כמה שניתן. נקרא הלילה את המגילה במרכז היהודי הגדול בעולם, ‘מנורה’, עם רבה הראשי של העיר הרב שמואל קמינצקי וננסה לשמוח עד כמה שניתן בהתחשב במצב הנוכחי”.
לינק לקריאת המגילה בבית הכנסת של דנייפרו, הערב בשעה 18:30 שעון ישראל.