בפשיטה על סוחר עתיקות ברמת שלמה: זה האוצר הנדיר שנחשף

בין מאות החפצים הנדירים שמצאו השוטרים ואנשי רשות העתיקות בדירה בשכונת רמת שלמה: קערה בת 1,500 שנה עם כתובות בעברית ושנהבים המתוארכים לתקופת המקרא • המשטרה פשטה גם על בית מכירות פומביות שהיה בקשר עם החשוד בסחר - וגילתה מטבעות וכלי נשק עתיקים
חיים טוויל
ד' אדר ב' התשפ"ב / 07.03.2022 13:19

פשיטה של משטרת ישראל ואנשי רשות העתיקות על בית בשכונת רמת שלמה בירושלים חשפה אוצר של ממש: פריטי עצם ושנהב מעוטרים ונדירים מתקופת המקרא וקערות קדומות בנות כ-1500 שנה, נושאות לחשים וכישופים בכתב עברי.

סובלים מבעיה רפואית? אולי מגיע לכם לקבל 6,400 ש”ח בכל חודש

בפשיטה נעצר תושב העיר החשוד בסחר בלתי חוקי בעתיקות.

בחיפוש של מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, בשיתוף שוטרי תחנת לב הבירה בצו שופט, התגלו גם מאות מטבעות עתיקים, כלי זכוכית וכלי נשק.

קערות הכישוף, המכונות ‘קערות ההשבעה’, שימשו כמעין קמעות בעת העתיקה, והן מתוארכות למאות ה-8-4 לספירה. לרוב, נהגו להטמין אותן תחת רצפת הבית לשם הגנה. בתוך הקערות נכתבו במעגלים משפטי כישוף, בכתב עברי ובשפה הארמית-בבלית.

המשפטים והמילים בקערות נועדו להיאבק בקללות, במחלות בשדים ומזיקים.

אמיר גנור, מנהל היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות: “קערות מסוג זה הגיעו מאתרי עתיקות באזור מסופוטמיה – עיראק של היום. את הטקסט כתבו אומנים ללקוח ספציפי, בהתאם לצרכיו האישיים. לעיתים – כמו שניתן לראות באחת הקערות שנתפסה כעת, צוירה במרכז הקערה דמות השדה, ה”לילית”, בה אמורה הקערה להיאבק.

בעקבות מלחמת האזרחים בעיראק, משנת 2003 החלו להגיע לשווקי הסחר הבין לאומי אלפי קערות השבעה גנובות, שנשדדו משם.

ברשות העתיקות סבורים, כי החשוד עסק בהדבקת הקערות ובשיקומן כדי להעמידן למכירה. בביתו נתפסו לצד העתיקות גם חומרים כימיים, שנועדו, על פי החשד, לשיחזור כלי החרס, וכן לניקוי מתכות ומטבעות עתיקים.

בנוסף למאות מטבעות, התגלו בבית החשוד פריטים נדירים מתקופת המקרא – חפצי עצם ושנהב מעוטרים בסגנון פניקי, עם מוטיבים מצריים, וכוללים סצנות מעולם החי, לצד עיטורים גאומטריים. באחד הלוחות מופיעים שני גריפונים – אריות מכונפים (בעלי כנפיים) שלהם פני אדם, הפונים זה לזה. בלוח השני, מופיע תיאור שיירה של ארבעה אריות מכונפים צועדים זה אחר זה.

לוחיות שנהב דומות נתגלו בעבר בחפירות באתר עתיקות בשומרון, שם נתגלתה קבוצה גדולה של שנהבים המכונים “שנהבי שומרון” – אך גם באתרי עתיקות נוספים באזור הצפון, כתל מגידו.

מדובר בפרטי עיטור שחוברו במסמרים לרהיטי עץ במאות ה-9 וה-8 לפני הספירה. מציאת פרטי שנהב מעוטרים מתקופה זו נדירים ביותר, וההערכה ביחידה למניעת שוד של רשות העתיקות, היא כי הפריטים נחפרו בניגוד לחוק באחד מהתילים המקראיים בשומרון, או בצפון הארץ.

בביתו של החשוד נתפסו מסמכים, העשויים ללמד על קשריו עם שודדי עתיקות וסוחרים בלתי מורשים בעתיקות.

בהמשך לחקירת החשוד, הגיעו מפקחי רשות העתיקות לבית מכירות פומביות באזור המרכז, שם תפסו פריטים עתיקים נוספים שהועמדו על ידי החשוד למכירה, בניגוד לחוק. בין הממצאים כלי נשק עתיקים, כלי זכוכית ומטבעות ברונזה וכסף.

בסיום החקירה, יועבר תיק החקירה ללשכה המשפטית ברשות העתיקות לבחינת הגשת כתב אישום בעבירות של ניסיון סחר בעתיקות ללא היתר, אי דיווח על מציאת עתיקה, אי רישום אוסף ואחזקת רכוש החשוד כגנוב -עבירות פליליות, שהעונש הקבוע בחוק לגביהן הוא עד שלוש שנות מאסר.

הדפס כתבה

2 תגובות

הוסף תגובה חדשה
    שחץישלם בריבית דה-ריבית על חמדנותו
    08/03/2022 14:27
    ישראלי
  1. ואם הוא חובש כיפה או שטריימל הקהילה שלו מוזמנת להקיא אותו מתוכה לפני שייכנס לכלא. המוסר, היושר בעיניו אינם שווים כקליפת השום והוא עובר עשרות איסורי תורה בעבור חמדנותו.

  2. שוד העתיקות והעונשים הקלים
    09/03/2022 10:32
    רונאל
  3. לגנוב לשדוד להרוס אתרי עתיקות להתעשר מכך ולקבל עונשים עלובים אז למה שלא ימשיכו לעשות את זה עד מתי ימשיכו לעשות צחוק מהחוק