הנזקים של חוק השיויון בנטל: בגיוס של מחזור חודש מרץ האחרון התגייסו לגדוד נצח יהודה – כ־140 לוחמים בלבד, 30% פחות ממספר הלוחמים שהתגייסו לגדוד החרדי במחזור הגיוס הקודם.
על פי נתונים רשמיים שהתפרסמו הבוקר (שישי) בעיתון ‘ידיעות אחרונות’, בחודש נובמבר 2013 התגייסו לגדוד 200 חיילים, ובאוגוסט 2013 נרשם מספר השיא של חרדים שהתגייסו – 226.
לאור זאת, בצה”ל הוחלט להקפיא, בשלב זה, את הקמת הגדוד החרדי הנוסף.
בחודש אוגוסט בשנה שעברה נפתחו, לאור הביקוש, שתי פלוגות שהיו מיועדות לגדוד החדש. בנובמבר נאלצו לעבור לפלוגה וחצי וכעת, עם הירידה במספר החיילים החרדים, עברו לפלוגה רגילה אחת.
בצה”ל אומרים, כי הסיבה העיקרית לירידה במספר המתגייסים היא הסערה הציבורית סביב חוק הגיוס.
בעמותת הנח”ל החרדי אומרים, כי הירידה החדה נובעת מהאווירה הציבורית סביב חוק הגיוס ומהכוונה להאריך את שירות החרדים בארבעה חודשים. “אם בשנה שעברה ראינו רגיעה ביחס אל החיילים החרדים, הרי שבחודשים האחרונים האווירה הציבורית הזיקה מאוד והחזירה אותנו לפחות שנה אחורנית”, מציינים בעמותה.
“הנח”ל החרדי היא אחת הקבוצות הגדולות ביותר כיום של חרדים המשרתים בצה”ל. לאחרונה יש כוונה בצה”ל להאריך את השירות מ־24 חודשים ל־28 חודשים. הדברים הללו החלו לחלחל אל השטח וגורמים לירידה משמעותית במוטיבציה להתגייס”, צוטט אחד מרבני העמותה. “עד היום, בתום שנתיים של שירות, היו החיילים לומדים בשנה הנותרת לימודי מקצוע, כדי להכשירם לעולם העבודה. הארכת השירות משמעותה פגיעה אנושה בשנת הלימודים של החיילים”.
במסלולי שח”ר בחיל המודיעין, האוויר והתקשוב – לא נרשמה עדיין ירידה במספר המתגייסים. ככל הנראה, בשל העובדה כי מדובר באברכים בעלי משפחות.
על פי נתוני צה”ל, ב־2010 התגייסו 898 חרדים, ב־2011 גויסו 1,282 חרדים, ב־2012 גויסו 1,447 חרדים וב־2013 גויסו 1,858 חרדים. עד הקיץ הקרוב אמור צה”ל להגיע ל־2,000 חרדים ונראה כי יעמוד ביעד שנקבע בחוק הגיוס, אך אחר כך צפויה להיות בעיה.
בכיר בצה”ל הזהיר: “המגייסים שלנו מתקשים היום, הם כבר לא מסתובבים בשכונות כמו בעבר והיחס אליהם השתנה. גם כלפי המתגייסים השתנה היחס, והם לא חוזרים עם מדים הביתה כמו בעבר, כי החברה החרדית מגלה אנטי. אם לא ייעשה מהלך כולל עם הרבנים, תימשך הירידה במוטיבציה להתגייס”.