הממשלה אישרה: קמה ועדת חקירה לרכש צוללות I למה שקד התנגדה?

אריה ריבקינד
|
כ"א שבט התשפ"ב / 23.01.2022 15:48
הממשלה אישרה את הקמת ועדת החקירה הממלכתית לעניין הצוללות וכלי השיט: הוועדה תורכב מחמישה חברים • בנט נמנע בהצבעה • הליכוד: “זה הדבר הראשון שהוועדה צריכה לבדוק”

הממשלה אישרה היום (ראשון) את הקמת ועדת חקירה ממלכתית לפרשת הצוללות.

איך אפשר לעבור בנק בקליק ללא עלות? • כל השאלות והתשובות

נפתלי בנט נמנע בהצבעה – ואמר: “תפיסתי הבסיסית היא שממשלה צריכה למשול, ואם היא לא מושלת לשביעות רצון הציבור – הציבור יחליף אותה בבחירות. בימינה יש 3 שרים – מתן הצביע בעד, שקד נגד ואני בוחר להימנע.  מה שחשוב הוא שהנושא לא ישמש לניגוח פוליטי וחלילה להגברת המחלוקות והשנאה”.

שרת הפנים איילת שקד התנגדה והסבירה: “עד שנת 2020 ממשלות ישראל החליטו על הקמתן של 14 וועדות חקירה ממלכתיות, אף אחת מהן לא הייתה על מעשים של שלטון קודם (למעט בעניין ילדי תימן שלצערינו הוועדה קמה שנים רבות אח״כ) תמיד הממשלות הקימו וועדות חקירה על עצמן, לדוגמא:

וועדת כהן – ממשלת בגין בדקה את עצמה (סברה ושתילה).
וועדת אגרנט – ממשלת גולדה בדקה את עצמה (יום כיפור).
וועדת אור – ממשלת ברק בדקה את עצמה (אירועי אוקטובר).

הממשלה הזו מקימה כבר 2 וועדות חקירה על ממשלות קודמות. הוועדת חקירה היא רק על הדרג המדיני. מה קרה פה? הגוורדיה הביטחונית (אלופים במיל’) רוצים לבדוק את הדרג המדיני.

בן גוריון התנגד מאוד לשליטה של מערכת הביטחון על בניין הכוח. הוא קבע שזה עניין של הדרג המדיני. לדוגמא: בן גוריון קיבל את ההחלטה להקים את הכור בדימונה בניגוד לעמדת הצבא.

מה וועדת חקירה כזו תעשה? וועדות כאלה קובעות פרוצדורות וקובעות הלכות שבסופן יצמצמו את מרחב הפעולה של הדרג המדיני. לוועדות כאלה יש אפקט מצנן מאד על מקבלי ההחלטות. עדות לכך היא מה שקרה למשטרה כתוצאה מוועדת אור. זה טבען של וועדות חקירה.

את ההשפעה של וועדת החקירה על מירון ניתן היה לראות כבר בהילולת הבבא אסלי שהתקיימה לאחרונה, ההילולה השנה עלתה 2.5 מיליון במקום חצי מיליון כי המשטרה רצתה להגן על עצמה מכל כיוון.

וועדה כזו יכולה להפר את האיזון בין הדרג המדיני לצבאי. היועמ”ש ופרקליט המדינה קבעו שהדרג המדיני לא היה נגוע בפלילים אז כשנוח מקשיבים להם וכשלא מתאים לא מקשיבים להם?”

השר אלקין תמך בהקמת הוועדה אחרי ששר הביטחון בני גנץ הבהיר שלא תהיה פגיעה בנושאי ייסוד ביטחוניים.

שר המשפטים גדעון סער הציע לממשלה, על דעתה של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, כי הוועדה תורכב מחמישה חברים.

הליכוד הגיב: “הדבר הראשון שהוועדה צריכה לבדוק זה איך כל מי שהתנגדו כל השנים לקניית שלוש צוללות נוספות – פתאום מאשרים את הרכישה, ובתוספת של מיליארדי ש״ח על חשבון הציבור, שהיו נחסכים לו הצוללות היו נרכשות בזמן.

“רכש הצוללות חיוני לשמירה על ביטחון ישראל, וזאת שערוריה שהוא התעכב עד עכשיו בגלל פוליטיקאים כושלים שפגעו בביטחון המדינה כדי לשרת טענות סרק פוליטיות”.