תוך פחות מ-12 שעות: רעידת אדמה שניה הורגשה בצפון הארץ • צפו
בתוך 12 שעות: תושבים רבים בצפון הארץ חשו בצהריים (ראשון) ברעידת אדמה נוספת.
איפה מתבצעות בדיקות הקורונה? איזו בדיקה עושים ומתי? כל המידע
אגף הסיסמולוגיה במשרד האנרגיה דיווח: “ביום ראשון 23.01.22 בשעה 12:28 לפי שעון ישראל, התרחשה רעידת אדמה במגניטודה 3.5 ,במרחק של 16 ק”מ דרומית מזרחית לטבריה”.
מפיקוד העורף נמסר כי הרעידה הורגשה בסביבות השעה 12:30 – כ-12 שעות לאחר רעידת האדמה התרחשה אמש באותו המקום. אזעקה שכרזה על רעידת האדמה נשמעה הפעם באזור עפולה, בניין העירייה ובתי ספר פונו.
אמש הורגש רעש אדמה באותו אזור – חיפה, הקריות, טבריה ובית שאן, שהורגשה היטב גם בירדן.
המכון הסיסמולוגי האירופי-ים תיכוני (EMSC) דיווח כי עוצמת הרעש הייתה 4.1 ועומקה היה שני קילומטרים. מוקד הרעש היה מדרום לכינרת, על השבר הסורי-אפריקני.
ד”ר נדב וצלר, מהמכון הססמולוגי, לרשת ב’: “הרעידה נקלטה בכל התחנות בישראל. היא דומה בעוצמתה לרעידה שהיhתה בלילה. קצת פחות מדרגה 4. בין שתי אלה שהורגשו היו כ-20 קלות מאוד שלא הורגשו, אבל נקלטו במכשירים”.
ראש עיריית צפת, שוקי אוחנה, אמר בגל”צ על רעידות האדמה: “זה נותן לנו תזכורת לסכנה האדירה שמתדפקת על דלתנו, לדעתי לא שמים את האתגר הזה על המוקד. לא יכול להיות שלוקחים 4 ערים לפיילוט לחיזוק מבנים – וארבעתן ממרכז הארץ” .
מהמשטרה נמסר: לפני כשעה התרחשה בישראל רעידת אדמה בעוצמה של 3.7 . הרעידה הורגשה במקום שבו הורגשה רעידה דומה הלילה. נרשמו קריאות במוקדי 100. לא דווח על נפגעים ונזק ואין התרעה לצונמי.
מדובר ברעידת האדמה השלישית שמורגשת בישראל בתוך פחות משבועיים, שכן רק לפני שבועיים הורגשה רעידת אדמה בעוצמה 5.6 בישראל, שמקורה בקפריסין. הרעש הורגש גם בטורקיה, סוריה, לבנון ומצרים.
בעקבות מספר רעידות אדמה שהתרחשו לאחרונה, ראש הדסק לציבור החרדי והדתי מרענן את הכללים כיצד יש לפעול בעת רעידת אדמה.
“חשוב לדעת כי ההוראות בנוגע לרעידות אדמה, הן מצילות חיים”, אומר רס”ן (במיל.) דני כהן, ראש הדסק לציבור החרדי- דתי, בעקבות שתי רעידות האדמה שפקדו את ישראל ביממה האחרונה. “חשוב לרענן ולוודא כי כל בני המשפחה, הצעירים והמבוגרים כאחד, יודעים את ההנחיות”, הוא אומר.
עוד מוסיף כהן: “כידוע, את ארץ ישראל פקדו בעבר מספר רעידות אדמה הרסניות והסיבה להן היא ‘השבר הסורי-אפריקאי’. העובדה שבעשרות השנים האחרונות לא הייתה רעידת אדמה חזקה, מגדילה את הסכנה שתתרחש בישראל רעידת אדמה חזקה בשנים הקרובות. בישראל עשויה להתרחש רעידת אדמה חזקה, שעלולה לגרום לאסון המוני המלווה באלפי הרוגים ופצועים ובהרס רב של מבנים ותשתיות. עם זאת, בכוחנו לצמצם את שיעור הנפגעים, שכן לא הרעידה עצמה היא שמסכנת אותנו, אלא העצמים והמבנים בסביבתנו, שעלולים לקרוס ולפגוע בנו”.
איך אפשר לדעת אם רעידת האדמה הקרובה תהיה חזקה? “אי אפשר, ולכן חייבים להתייחס לכל אירוע כזה כאל רעידת אדמה חזקה ולהגיע למקום בטוח בהתאם למקום בו אנחנו נמצאים וליכולת שלנו להגיע אליו בתוך שניות ספורות”.
• במבנה – אם ניתן, יש לצאת לשטח פתוח. אם לא ניתן לצאת מהמבנה תוך שניות ספורות, יש להיכנס לממ”ד ולהשאיר את הדלת והחלונות פתוחים או לצאת לחדר המדרגות ולהמשיך לרדת עד ליציאה מהמבנה. רק אם לא ניתן לפעול כך, יש לשבת בפינה פנימית של החדר או תחת רהיט כבד ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
• בחוץ – יש להישאר בשטח הפתוח ולהתרחק ממבנים, מעצים, מכבלי חשמל ומפריטים שעלולים ליפול ולסכן אתכם.
• ברכב – יש לעצור את הרכב בצד הדרך לחכות בתוכו עד שרעידת האדמה תיפסק. יש להימנע מעצירה מתחת לגשר או על מחלף.
• בקרבת חוף הים – מחשש לצונאמי, יש להתרחק מחוף הים קילומטר אחד לפחות (קיים שילוט המורה על דרכי המילוט) ואם לא ניתן, לעלות לקומה רביעית ומעלה.
האם תהיה התרעה במקרה של רעידת אדמה חזקה?
“רשות החירום הלאומית בשיתוף המכון הגיאולוגי התקינו מערכת של רשת כ-120 גלאים סיסמיים ברחבי המדינה, המאפשרת לזהות רעידת אדמה בראשיתה.
מערכת זו תחובר למערכת ההתרעה של פיקוד העורף תוך שבועות ספורים כדי לספק לציבור התרעה על התרחשותה של רעידת אדמה. ברעידת אדמה מה שיכול להציל את החיים שלנו זה עוד רגע אחד. ההתרעה לרעידת אדמה מאפשרת לנו לדעת בוודאות כי מדובר ברעידת אדמה שמסכנת את חיינו ועלינו לפעול ברגע זה להגן על עצמנו ועל יקירינו, יתרון שיכול להציל חיים. היכולת לדעת רגע אחד לפני, אפילו זמן קצר, היא ההבדל בין אסון להצלת חיים”.
איך בדיוק תפעל ההתרעה?
“ההתרעה על רעידת אדמה תינתן באמצעות צליל של כשתי שניות שמזכיר בחלקו הראשון אזעקה כדי לעורר את תשומת לב הציבור לכך שקיימת סכנה ואז תישמע קריאה ‘רעידת אדמה’ מספר פעמים.
ההתרעה תושמע גם בצופרים וגם בכלי תקשורת נוספים. “הניסיון שנצבר בעולם מלמד כי היערכות לרעידת אדמה והכרת ההנחיות בעת רעידת אדמה, מאפשרים להציל חיים. לכן חובת ההשתדלות להיערך כבר היום, בשגרה – בעזרת הכרת הנחיות ההתנהגות, הכנת הבית והמשפחה לכל תרחיש שלא נצטרך בעזרת ה’.
בכל שאלה אפשר גם לפנות למוקד המידע של פיקוד העורף – מספר 104 שלוחה 6, המותאם למגזר הדתי והחרדי”.
מה הלקח המרכזי מרעידות האדמה של היממה האחרונה?
“בזמן אמת אין זמן לבדוק מה ההוראות – ולכן במיוחד במשפחות ברוכות ילדים, חשוב לוודא עכשיו שגם הילדים, וגם סבא וסבתא מכירים את הכללים. “חשוב גם לזכור שהציווי של ‘ונשמרתם מאוד לנפשותיכם’ מחייב אותנו להכין את הבית ולמנוע סכנה. כפי שהתורה מחייבת אותנו להתקין מעקה לגג כדי למנוע נפילות, כך חובה להכין את הבית לרעידת אדמה.
הנה כמה כללי בטיחות חשובים שכדאי לאמץ:
• נוודא שלא תלויים מדפים או חפצים כבדים מעל מיטות בני הבית.
• נתקין באופן מקצועי חפצים כמו ארונות, מדפים או מזגנים.
• נייצב ספריות, ומדפים קיימים.
• נניח חפצים כבדים במקומות נמוכים.
• נחזק את חיבורי דודי השמש והחימום, בלוני גז, מזגנים ומדחסים.
• נאחסן חומרים רעילים ודליקים במקום נעול והרחק ממקור חום.
• נוודא שכל בני המשפחה הבוגרים יודעים היכן נמצאים המפסקים הראשיים של החשמל והברזים הראשיים של הגז והמים, ולתרגל כיצד לסגור אותם במקרה של רעידת אדמה חזקה”.
תגובות
אין תגובות