מסקר המתפרסם הבוקר (רביעי) ב’ישראל היום’ עולה, כי מפלגת הליכוד נשארת המפלגה הגדולה בכנסת לו היו נערכות היום בחירות, כשבנימין נתניהו עומד בראש הליכוד.
התגוששות מומחים? הסערה המפותלת סביב החיסון נגד הקורונה
מהסקר, שנערך אתמול ושלשום על ידי מכון ‘מאגר מוחות’ בהנהלת פרופ’ יצחק כ”ץ, עולה כי הליכוד מתחזק מעט ל־34 מנדטים.
יש עתיד היא המפלגה השנייה בגודלה בכנסת עם 18 מנדטים, ולאחריה כחול לבן וש”ס עם 9 מנדטים כל אחת.
העבודה והציונות הדתית מקבלות 8 מנדטים כל אחת, ולאחריהן יהדות התורה והרשימה המשותפת עם 7 מנדטים כל אחת.
ישראל ביתנו מקבלת 6 מנדטים, ואילו ימינה של בנט עם 5 מנדטים בלבד, אותו מספר שמקבלת מפלגת רע”מ.
מרצ עם 4 מנדטים ואילו מפלגתו של גדעון סער – תקווה חדשה, אינה עוברת את אחוז החסימה.
מבין אלה שהצביעו ימינה בבחירות לכנסת ה־24, רק כשליש אמרו שיחזרו להצביע לה. 19% ממצביעיה עברו לליכוד, ו־13% נוספים עברו לתמוך בציונות הדתית (שעולה בסקר ל־8 מנדטים). רבע מבוחריה “יושבים על הגדר” ואין להם כרגע מפלגה לתמוך בה.
מצביעי תקווה חדשה התפזרו בעיקר לליכוד (19%), לימינה (12%) ולכחול לבן (4%). 29% מתומכיה טרם החליטו במי יתמכו.
מהסקר עולה כי לנתניהו עדיין חסרים כמה מנדטים כדי להגיע חזרה לשלטון – זאת בהנחה שמפלגת ימינה לא תצטרף לממשלה בראשותו. לפי הסקר, גוש הימין־חרדים שבאופוזיציה מגיע ל־58 מנדטים. אם ימינה תצטרף, גוש הימין בראשות נתניהו יגיע ל־63 מנדטים.
במערכת הפוליטית עדיין לא יודעים אם הימים הקרובים יהיו סוף עידן נתניהו, וכך גם הבוחרים הפוטנציאליים. ובכל זאת, התוצאות בסקר מלמדות כי נכון לעכשיו יש מועמד מועדף אחד על הציבור להחליף את ראש האופוזיציה המכהן – וזהו ניר ברקת.
לו היה עומד ברקת בראשות הליכוד, היתה הליכוד אמנם יורדת במספר המנדטים – אבל לא בהרבה.
הליכוד בראשות ברקת זוכה ל־29 מנדטים, ויחד עם גוש הימין שבאופוזיציה שווים 59 מנדטים. כמו לנתניהו, גם לברקת אין רוב ללא ימינה. לצד זאת, ההערכה היא כי מפלגות ימין בקואליציה הנוכחית יוכלו לתמוך בו ולהצטרף לממשלה בראשותו – בניגוד לתרחיש שבו נתניהו ממשיך להנהיג את הליכוד.
עם זאת, אם בראשות הליכוד היו עומדים יולי אדלשטיין או ישראל כץ, המפלגה הגדולה בכנסת היתה יורדת באופן משמעותי מאוד במספר המנדטים, ולמעשה מאבדת את ההובלה לטובת יש עתיד. אדלשטיין מביא את הליכוד ל־16 מנדטים וכץ ל־15.
ומי המתץאים ביותר לכהן כראש ממשלה?
34% מהנשאלים השיבו כי נתניהו הוא המתאים ביותר לראשות הממשלה. הובלה זו פותחת פער עצום על פני יאיר לפיד, שנמצא במקום השני עם 17% מהנשאלים. ראש הממשלה המכהן נפתלי בנט מקבל 6% בלבד, אפילו פחות מכמה מבכירי הליכוד ואף פחות מבני גנץ, שזוכה ל־7%.
ומה חושב הציבור על עסקת הטיעון המסתמנת?
הציבור, כך נראה, חצוי מאוד. הסקר בדק מי המרוויח של המהלך האפשרי ומי המפסיד. 36% אמרו שהיועמ”ש והפרקליטות ויתרו יותר כדי להגיע לעסקת הטיעון כפי שדווח עליה בתקשורת, ומנגד 23% סבורים שדווקא בנימין נתניהו יצא וידו על התחתונה. 29% חושבים ששניהם ויתרו באותה מידה, ואילו 12% סבורים שאף אחד מהם לא ויתר.
אף על פי שהחלוקה לא מאוד מובהקת, אפשר לומר כי באופן כללי תומכי מפלגות הימין סבורים כי מי שוויתר יותר על מנת להגיע לעסקת הטיעון הוא נתניהו, בעוד תומכי מפלגות השמאל סבורים כי היועמ”ש והפרקליטות הם שנאלצו לוותר יותר כדי להגיע להסדר שפורסם.