ערך הוויקיפדיה של הלוחם בראל חדריה-שמואלי הי”ד הוסר הבוקר (שלישי) מווקיפדיה באופן חריג, לאחר שרוב עורכי האתר הצביעו בעד מחיקתו. הנימוק? האירוע שמתואר בו “אינו אובייקטיבי”.
עברו שלושה חודשים מהחיסון השני שלכם? ככה תתחמנו את הנגיף
התחלקת? אלפי שנים חלמנו על ירושלים, אז עכשיו ללכלך אותה?
בשבת: האמא נחה, הילד משך את המיחם – ואושפז כשמצבו קשה
בערך שהוסר נכתב: “סמ”ר בראל חדריה-שמואלי היה לוחם ימ”ס שנורה בראשו בידי מחבל פלסטיני בעת פעילות של צה”ל ומג”ב נגד התפרעות של פלסטינים בסמוך לגדר המערכת סביב רצועת עזה”.
46 מהעורכים הצביעו בעד מחיקת הערך בנימוק של “האובייקטיביות ואי האפליה, כולל בין חיילי צה”ל, שהכרחי לצורך שמירה על האמינות והנייטרליות של ויקיפדיה”. לעומתם, 33 עורכים הצביעו נגד מחיקת הערך ובעד השארתו באתר בניסוחו הנוכחי.
הילה רחימי, אחותו של שמואלי, כתבה בדף הפייסבוק שלה פוסט זועם על ההחלטה: “חשבתי שלא יכול להיות יותר כואב. מאז שבראל נהרג חוויתי, חווינו כל המשפחה, כאב בכל איבר בגוף, כמו שריפה. היום נדהמתי לגלות שעורכים הצבעה האם להשאיר את הערך של בראל בויקיפדיה. קולטים? גיבור ישראל, לוחם שסיכן את חייו פעם אחר פעם, שהיה מוכן למות למען המדינה.
“יש יותר סמל לאומי מזה? יש יותר בטוח מזה? יש יותר נכון שהערכים של בראל, הרעות, אומץ לב, ההקרבה, יגיעו לכל נער ונערה? הגוף עייף ממלחמות, הנפש לא יכולה עוד להלחם. אנחנו מכונסים באבלנו העמוק, תחושת נוראית שחיים איתה כל יום, כל דקה. את בראל לקחו לנו. מחקו לנו. אני לא יודעת מי מחליט את ההחלטות האלה, אבל מי שהצביע בעד מחיקת הזיכרון שלו, הדבר היחיד שנותר לנו, שידע שהוא ירק לנו בפרצוף”.
אמו של בראל, ניצה שמואלי, שוחחה עם ינון מגל ובן כספית ב־103fm וזעמה על ההחלטה.
“אתמול, במקרה, התקשר אלי אדם זר וסיפר לי על זה, אחרת לא הייתי יודעת. הרגשתי שרוצחים לי את הילד בפעם השנייה. אנחנו גם ככה כואבים, מתאבלים ומנסים להגיע להרבה דברים שעדיין לא קיבלנו, כמו תשובות לגבי איך ולמה זה קרה, ולמה לא היה מי שייפקח עליו. לקבל דבר כזה זה באמת להרגיש שרוצחים אותנו בפעם השנייה”.
ניצה הוסיפה: “אני חושבת שבראל באמת גיבור ישראל. הוא לוחם שסיכן את החיים שלו למען המדינה, והוא באמת סמל ומודל לחיקוי. הוא ממש מודל לחיקוי, וחבל לנו מאוד. אנחנו מאוד מאוכזבים, כואבים, אין לי מה להוסיף יותר מלבד הכאב”.
לשאלת ינון מגל האם מאחורי ויקיפדיה עומד השמאל – השיבה האם: “מסתבר. אבל אני לא לוקחת צד פוליטי. כנראה שאותם אנשים שהחליטו להסיר את בראל הם אנשים צרי עין, והם לא מסוגלים להגיע למעמד כמו בראל והמשפחות שנתנו את הילדים למדינה. חבל מאוד”.
מוויקיפדיה נמסר הבוקר בתגובה לפרסום: “ויקיפדיה ועורכיה מכבדים כל אדם באשר הוא, ודווקא בשל כך הוגדרו עקרונות החשיבות האנציקלופדית עבור אישים, ובהם התייחסות מיוחדת ונפרדת לחיילי צה”ל”.
על פי האתר, “כל הדיונים, ובכללם דיוני חשיבות, מחיקה ושחזור – הם ענייניים, ונועדו לשמור על עקרון האובייקטיביות ואי־האפליה, כולל בין חיילי צה”ל, שהכרחי לצורך שמירה על האמינות והנייטרליות של ויקיפדיה”.
על תגובה זו השיבה ניצה שמואלי: “אני אגיד לכם מה קורה. הכירו בו, הוא היה גיבור וסמל לאומי. המקרה שלו שונה מהרבה חיילים שנהרגו, כי המקרה של בראל צולם. חמאס, שרצח את הבן שלי, צילם הכול, ובגלל זה המקרה היה כל כך מתוקשר.
“חבל מאוד, הייתי רוצה את בראל לידי ושלא יתפרסם”, סיכמה האם בכאב.