בעקבות אישפוז של תינוק ביחידה לטיפול נמרץ, לכאורה, עקב הכנה לא נכונה של של תמ”ל (תרכובת מזון לתינוקות) במכשיר בר מים לתינוקות, מזהיר היום (ראשון) משרד הבריאות כי המכשירים אינם בפיקוח ועלולים להוות מצע לגידול חיידקים ועובש.
בשבת: האמא נחה, הילד משך את המיחם – ואושפז כשמצבו קשה
השתגעת? הילד שלך לא מוגן? אחד מכל 150 ילדים שחלו בנגיף אושפז
בעקבות דיווחים מהשטח על תופעות של חוסר עליה במשקל בתינוקות שהוזנו בפורמולות שהוכנו במכשירים אלה, מודיעות ‘המחלקה לאם לילד ולמתבגר’ ו’הוועדה לבדיקת הטעייה בפרסום’ במשרד הבריאות כדלקמן:
א. חלב אם הינו המזון המתאים ביותר לתינוקות. ארוחת הנקה מספקת את כל צרכיו התזונתיים של התינוק ואין צורך להשלימה בדבר. תוספת של תמ”ל לארוחת הנקה עלולה לגרום להפחתה בייצור חלב האם, להזנת יתר ולהשמנה.
במידה ובחרתם להשתמש בתרכובת מזון לתינוקות, הכנת התרכובות חייבת להיעשות בהתאם להוראות יצרן התרכובת ובמהילה מדויקת של התרכובת.
הכנת תמהיל התרכובת באופן שאינו תואם את ההנחיות עלולה לסכן את ילדכם. מהילת יתר פוגעת בערך התזונתי כך שהתינוק לא מקבל את כל צרכיו. מהילה לא מספקת יכולה לשבש את איזון המלחים בדמו ולסכן את חיי התינוק.
לפיכך ישנה חשיבות רבה:
• לבדוק את הוראות היצרן על גבי הקופסה של התמ”ל.
• בכל מקרה בו מחליפים תמ”ל יש לבדוק את ההנחיות הספציפיות לאותו סוג תמ”ל.
• יש להשתמש בכף המדידה שבקופסה ולא להחליפה בכף מדידה אחרת.
מכשירים להכנת תמ”ל ערבוב וחימום:
ב. המכשירים להכנת תמ”ל לתינוקות אינם בפיקוח של משרד הבריאות או גורם בינלאומי אחר. “מבירור מול ה FDA ומכון התקנים עולה כי אישורם מתייחס לחומרים מהם נוצר המכשיר ותקינות מערכת מחשמל ולא לאופן בו הוא פועל, בטיחותו ויעילותו בהכנת הפורמולה”.
יש כמה סיבות לחשוש לאופן ההפעלה של המכשירים :
• המים במכשיר להכנת תמ”ל יכולים שלא להגיע לטמפרטורת רתיחה.
• המים במכשיר עומדים ועלולים להוות מקור לגדילה של עובש וחיידקים.
• יתכנו זמנים בהם המכשיר אינו פועל כיאות כך שמהילת תרכובת הפורמולה לא מתבצעת בהתאם להוראות יצרן התמ”ל.