הנתונים נחשפים: הסיכוי של צעיר חרדי לחלות בסוכרת גבוה פי 1.5

תמי גיל
|
ט"ז טבת התשפ"ב / 20.12.2021 21:00
הציבור החרדי רוכש שתיה מתוקה בשיעור של 79% לעומת 51% באוכלוסייה הכללית • משרד הבריאות: פועלים לקידום תכנית מקיפה לשינוי הרגלי התזונה בקרב האוכלוסיה החרדית • ישראל ניצבת במקום השני בעולם בקטיעת גפיים כתוצאה מסיבוכי סוכרת

משרד הבריאות מפרסם הערב (שני) נתונים מטרידים על צריכת מזון ושתייה מזיקה ושיעורי הימצאות של מחלת הסוכרת בקרב הציבור החרדי.

לפי נתוני אגף התזונה – על פי  סקר ברוקדייל – נמצאה צריכה גבוהה של מזונות מזיקים בצורה משמעותית בקרב משפחות בציבור החרדי, לעומת הציבור הכללי.

כך לדוגמא, 78% ממשקי הבית החרדים רוכשים מאפים מתוקים לעומת 60% בציבור הכללי; 89% מהמשפחות החרדיות קונות חטיפים מתוקים, לעומת 74% בציבור הכללי.

אך מעל הכל בהרגלי השתייה מוביל הציבור החרדי ברכישת שתייה מתוקה בשיעור של 79% לעומת 51% בציבור הכללי.

יצוין, כי בסקר הוצאות שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ”ס) נמצא שמשפחה חרדית מוציאה כ-90 שקלים בחודש על משקאות ממותקים (כ-14 בקבוקי 1.5 ליטר), לעומת משפחה בציבור הכללי שמוציאה כ-65 שקלים בחודש (כ-10 בקבוקי 1.5 ליטר).

הרגלי צריכת משקאות מתוקים בציבור החרדי יחד עם ממתקים וחטיפים מוטמעים כ’גירסא דינקותא’ החל מגיל הרך, כפרס וכתגמול, במסגרת המשפחה, בגנים, בתלמודי התורה, ובהמשך מעגל החיים במוסדות החינוך, בישיבות, בכוללים, בשבתות וחגים, בשמחות ולהבדיל באזכרות.

צריכה של שתייה מתוקה וממותקת, ממתקים וחטיפים מעלה את הסיכון למצבי חולי רבים וביניהם מחלת הסוכרת.

המצב מדאיג עוד יותר כאשר בוחנים את הנתונים של רשם הסוכרת הלאומי, המעלים כי בקרב הציבור החרדי שיעורי הסוכרת גבוהים משמעותית לעומת הציבור היהודי הכללי.

על פי הנתונים, הפער הגדול ביותר הוא בגיל 25-34 ולפיו הסיכוי של צעיר חרדי לחלות בסוכרת גבוה פי 1.5 ביחס לצעיר בן גילו יהודי שאינו חרדי.

במשרד הבריאות מציינים, כי מתגבשת בימים אלו תכנית מערכתית הכוללת גיוס גורמים בעלי השפעה בקהילה, שלצד אנשי המקצוע יסייעו בשינוי הנורמות החברתיות הקיימות הגובות מחיר בריאותי כבד, ויבלמו את התפשטות מחלת הסוכרת בחברה החרדית.