הליכוד בראשות ברקת מקבל פחות אבל יש גוש 61 לימין
מסקר שערך מכון פאלנס פוליטיקס עבור 103fm ו’מעריב’ עולה, כי לבנימין נתניהו יש, אולי לראשונה זה שנים, איום אלקטורלי משמעותי בתוך שורות הליכוד – ח”כ ניר ברקת.
בסקר הוצגה בפני המשתתפים שאלה למי יצביעו בבחירות הבאות במצב הנוכחי של המפלגות הקיימות – כשנתניהו הוא יו”ר הליכוד.
בהמשך, הוצגו 4 תרחישים לאור פרישה אפשרית של נתניהו: הליכוד בראשות ניר ברקת, יולי אדלשטיין, מירי רגב או ישראל כ”ץ.
במצב שבו בנימין נתניהו מוביל את הליכוד בבחירות הבאות, אילו אלה היו מתקיימות היום, היה הליכוד מקבל 33 מנדטים – המפלגה הגדולה ביותר בפער ניכר. עם זאת, יחד עם שותפותיו הקואליציוניות ש”ס (8), הציונות הדתית (8) ויהדות התורה (7) מגיע הגוש ל־56 מנדטים בלבד, ונותר ללא יכולת להקים ממשלה.
הגוש שמנגד, המורכב מהמפלגות שנמצאות כיום בקואליציה, מגיע למנדט אחד יותר – 57 מנדטים. בראש הגוש נמצא יאיר לפיד ויש עתיד (19), כחול לבן (9), העבודה (7), ימינה (6), ישראל ביתנו (6), מרצ (5) ורע”ם (5).
במצב זה של הגושים, שבה מדינת ישראל לאתגר של אי־הכרעת בחירות, ולתרחיש אפשרי של בחירות חוזרות. זאת, כאשר הרשימה המשותפת נמצאת בין הגושים עם 7 מנדטים.
תקווה חדשה של גדעון סער נמחקת כליל בתרחיש זה ולא חוצה את אחוז החסימה, אולם בתרחישים שיובאו בהמשך מגיעה גם ל־5 מנדטים.
המועמד היחיד, שביכולתו לשמר את יתרון הליכוד ולהכריע את הבחירות בהפרש הגבוה ביותר הוא ניר ברקת, שמצליח בסקר להוביל את הליכוד ל־29 מנדטים – 4 פחות מנתניהו, אך עדיין למצב שבו הליכוד היא המפלגה הגדולה ביותר, בפער של 10 מנדטים מיאיר לפיד במקום השני.
4 המנדטים שהליכוד מאבד מתחלקים בין הציונות הדתית, כחול לבן, ימינה וש”ס. כרבע מבוחרי הליכוד (27 אחוזים) אומרים שאינם יודעים למי יצביעו או שלא יצביעו כלל בתרחיש כזה.
אולם, מפת הגושים מציגה תמונה חד־משמעית באשר ליכולת הימין להקים ממשלה שהליכוד וברקת בראשותה: גוש שאותו מוביל ברקת (29), וכולל את מפלגות הימין והחרדים ש”ס (9), הציונות הדתית (9), ימינה (7), יהדות התורה (7) וישראל ביתנו (6) מגיע ל־67 מנדטים ומכריע בנקל את הבחירות.
במצב כזה, גוש המרכז־שמאל־ערבים מגיע ל־53 מנדטים בלבד, וגם הנתון הזה כולל בתוכו את הרשימה המשותפת: יש עתיד עם 19 מנדטים, כחול לבן עם 10, המשותפת והעבודה עם 7 כל אחת, ומרצ ורע”ם עם 5 כל אחת.
עם זאת, לא ברור כיצד יצליח אדלשטיין להושיב את ישראל ביתנו יחד עם החרדים. מנגד, גם בתרחיש שבו ליברמן לא מוכן לשבת לצד החרדים (או שהם לצידו), לברקת אפשרות ליצור חיבור לכחול לבן לצורך ביסוס והגדלת הגוש בראשותו.
תרחיש שבו ישראל כ”ץ מתמנה ליו”ר הליכוד ומוביל את המפלגה לבחירות מביא אותה ל־22 מנדטים. אם יולי אדלשטיין, יו”ר הכנסת לשעבר, יורש את כסא יו”ר הליכוד, הוא מוריד את המפלגה בסקר המנדטים ל־21 מנדטים. בשני התרחישים הליכוד הוא עדיין המפלגה הגדולה ביותר, אך יאיר לפיד מזנב בה עם 20 מנדטים. שיעור בוחרי הליכוד שאומרים שאינם יודעים למי יצביעו או לא יצביעו כלל, עולה בתרחיש הזה ל־36-35 אחוזים.
גם בתרחיש הזה, מפת הגושים מעניקה לכ”ץ ולאדלשטיין יתרון משמעותי ביכולת להקים קואליציה אל מול הגוש המקביל: יחד עם הליכוד, הציונות הדתית (10), ש”ס (9), ימינה (7), ישראל ביתנו (7), יהדות התורה (7) ותקווה חדשה, שמצליחה לחצות בתרחיש הזה את אחוז החסימה (4), מגיע הגוש בראשות כ”ץ ל־66 מנדטים ובראשות אדלשטיין ל־65 מנדטים.
מנגד, גוש המרכז־שמאל יחד עם המפלגות הערביות מגיע ל־54-55 מנדטים בלבד בהתאמה.
שוב, רק במידה וליברמן יסכים לשבת עם החרדים והחרדים איתו.
ומה יקרה אם מירי רגב תירש את ראשות הליכוד? השרה לשעבר זוכה בסקר ל־20 מנדטים בלבד, ולשוויון מנדטים עם יש עתיד. המושבים שהליכוד מאבד מתחלקים בין כחול לבן, הציונות הדתית וש”ס, שעולות ל־10 מנדטים כל אחת. ימינה וישראל ביתנו עולות במנדט. ותקווה חדשה? היא זוכה לתקווה חדשה להיות גם בכנסת הבאה עם 5 מנדטים.
גם המקרה זה, רק במידה וליברמן יסכים לשבת עם החרדים והחרדים איתו.
בחלוקת הגושים, יכולה גם מירי רגב למצוא עצמה בלשכת ראש הממשלה – וזאת אם תצליח להרכיב קואליציה של 66 מנדטים עם הציונות הדתית (10), ש”ס (10), ימינה (7), ישראל ביתנו (7), יהדות התורה (7) ותקווה חדשה (5). הגוש שמנגד, בראשות לפיד, גנץ, מפלגות השמאל והערבים, יגיע ל־54 מנדטים בלבד.
מנחם לזר, עורך הסקר, אמר הבוקר: “אם נתניהו פורש, הליכוד נכנס למבוכה ולהמתנה” – זאת, לאור העובדה שלפחות רבע ממצביעיו לא יודעים כיצד ינהגו.
לדבריו, הקולות הזולגים מהליכוד עוברים למפלגות המוגדרות כמפלגות ימין. “כשנתניהו יורד מהזירה, הכול יכול להתארגן מחדש והדברים ישתנו לחלוטין”.
באשר למועמדים בליכוד, אמר לזר כי ברקת אכן מסתמן בשלב זה כמועמד המוביל לרשת את נתניהו.
הסקר נערך בסוף השבוע האחרון (16-15 בדצמבר) על ידי חברת פאנלס פוליטיקס. כדי לקבל תוצאות מהימנות ככל האפשר פוצל המחקר לשני סקרים, שבכל אחד מהם השתתפו 650 משיבים, החברים בפאנל המשיבים של Panel4All לביצוע מחקרים על גבי האינטרנט. כל אחד מהסקרים הועבר למדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל מגיל 18 ומעלה, יהודים וערבים כאחד.
שני המדגמים היו זהים זה לזה מבחינת מאפייני הדגימה. טעות הדגימה בכל אחד מהסקרים עמדה על 3.4 אחוזים בקירוב. החלופות בכל סקר הוצגו לכל משיב בסדר שהשתנה באופן אקראי, כדי למנוע השפעה של סדר הצגת השאלות.
תגובות
אין תגובות