במשפט של מורחקים יתברר: קבר רחל – בירושלים או יהודה ושומרון?
סמוך לכניסת השבת שוחררו ממעצר שני קטינים יהודים, המורחקים מיהודה ושומרון בצו מנהלי.
השניים נעצרו ביום חמישי בקבר רחל בטענה שהתפללו במקום – ובכך הפרו את הצו שהוציא נגדם אלוף פיקוד המרכז ניצן אלון.
למרות טענת הנערים כי סברו שקבר רחל הינו חלק מירושלים ולא מתחום איו”ש, מיהרו במשטרה להגיש נגדם כתב אישום על עבירה של הפרת הוראה חוקית, בכך “ששהו והתפללו במתחם התפילה בקבר רחל”.
המשטרה ביקשה מבית המשפט לשחררם בתנאים מגבילים של הרחקה מיו”ש, עד לתום ההליכים, גם לאחר תפוגת הצו, וכן הפקדה כספית, אולם שופט בית משפט השלום בירושלים מוחמד חאג’ יחיא שחרר אותם ללא הפקדה.
עם זאת, בצעד חריג קבע השופט כי יוזמן תסקיר שירות מבחן בעניינם בכדי לבחון את הרחקתם עד לתום ההליכים מיהודה ושומרון.
במהלך הדיון טען עו”ד נפתלי ורצברגר, אשר ייצג את השניים מטעם ארגון חוננו, כי קבר רחל נמצא בירושלים. עו”ד ורצברגר הסביר כי מבחינת תברואה המקום מטופל בידי עיריית ירושלים, וכן הוא מוגדר כעוטף ירושלים.
השופט החליט שלא להיכנס לסוגיה המורכבת מבחינה מדינית, והעניין צפוי להתברר במהלך המשפט.
בנוסף מסביר עו”ד ורצברגר כי נדרש יסוד נפשי של כוונה להפר הוראה חוקית, דבר שלא קיים במקרה המדובר, שכן הקטינים התפללו במתחם הקבר בתום לב, תוך מחשבה שאינם מפירים את הצו.
עניין משפטי חריג עלה בדיון כאשר הביא עו”ד ורצברגר את תקנות המקומות הקדושים מימי המנדט – “דבר המלך במועצה על ארץ ישראל” משנת 1924, לעניין החוק האוסר לעצור אדם בגין תפילה במקום קדוש.
בכתב האישום הופיע כי השניים מואשמים בכך ש”התפללו במתחם התפילה בקבר רחל”, מה שעומד בסתירה לתקנות שעדיין תקפות 90 שנה לאחר שנחקקו.
“הנערים היו בקבר רחל בתום לב במחשבה שמדובר בחלק מירושלים”, אומר עו”ד ורצברגר. “החומרה כאן היא שלשב”כ ולגורמי הבטחון כנראה יש עודף זמן. אני קורא ב’הארץ’ שאת חוטפי שלושת הנערים, למרות שהיו בשטח – אף אחד לא מצא, ובמקום זה משקיעים בחיפוש ומעקב אחרי נערים ללא עבר פלילי, ובודקים כל העת האם עברו את הקו או לא עברו את הקו והאם התפללו בקבר רחל”.
תגובות
אין תגובות