כוסמת, היא אחת מהגידולים המבויתים הראשונים בעולם, היא מזינה במיוחד ונחשבת למזון-על.
למה מזון-על? מכיוון שהיא צמחית, דחוסה מבחינה תזונתית ויש לה השפעה משמעותית על הפונקציונליות של הגוף כאשר משלבים את צריכתה כחלק מתזונה בריאה.
לכוסמת סגולות רפואיות רבות ולא בכדי. היא אחת מהמאכלים המומלצים על ידי תזונאים בתפריט בני הגיל השלישי: חיזוק והגמשת כלי הדם והורדת לחץ הדם. הכוסמת מכילה ביופלבנואיד בשם רוטין המחזק את דפנות כלי הדם ומונע דימום. הרוטין עוזר להגמשת כלי הדם ובכך משמש למניעת לחץ דם גבוה.
בנוסף, הכוסמת מומלצת לחולי הסכרת מאחר שהכוסמת היא דלה בקלוריות ובשומן. הכוסמת מכילה גם תרכובות שמסייעות לחיזוק ציפוי קירות כלי הדם ולהפחתת היווצרותם של קרישי דם, ועל כן היא מסייעת במניעת הסיכון ללקות בשבץ והתקף לב בקרב חולי סוכרת בעלי לחץ דם גבוה.
השף אליאב בצלאל, ממרכז נורית – בית דיור יוקרתי לתשושי נפש, מציע מתכון להכנת כוסמת. המתכון קל להכנה, עשיר בירקות וגם יפה להגשה:
מצרכים (15 מנות):
130 גר’ פלפל אדום
320 גר’ זוקיני
185 גר’ גזר
300 גר’ בצל
400 גר’ כוסמת
360 מ”ל מים רותחים
מלח ופלפל לפי הטעם.
50 גר’ פטרוזיליה .
מיץ מלימון אחד.
אופן ההכנה:
חותכים לקוביות את כל הירקות.
מטגנים בשמן קנולה רותח עד לריכוך.
מוסיפים את הכוסמת וקולים מעט.
מוסיפים את המים.
מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
מכסים ומבשלים על אש בינונית.
לאחר שהכוסמת התבשלה מוציאים מהסיר לקערת בחישה,
מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה
סוחטים את הלימון ומגישים.
צילום: אסף דיין