בעל ‘ברכת אברהם’: הגאון רבי אברהם ארלנגר זצ”ל מ’קול תורה’
אבל בעולם הישיבות: בירושלים נפטר הלילה (שני), בגיל 90, הגאון רבי אברהם ארלנגר זצ”ל, ראש ישיבה בישיבת ‘קול תורה’ בירושלים ובעל מחבר ‘ברכת אברהם’ על הש”ס – לאחר שנדבק בנגיף הקורונה.
המנוח, מגדולי ראשי הישיבות, שהעמיד אלפי תלמידים נדבק בנגיף לאחר יום הכיפורים. בערב חג הסוכות הידרדר מצבו והוא אושפז ב’שערי צדק’, שם הורדם והונשם.
בשבת פרשת נח קרסו מערכות גופו והרופאים ביצעו בו החייאה. הלילה למגינת לב בני משפחתו ותלמידיו, השיב את נשמתו לבוראה.
תולדות חייו
הגר”א ארלנגר זצ”ל נולד בשווייץ בו’ בטבת תרצ”ב, לאביו הרב שמשון רפאל ארלנגר ז”ל, בנו של הגאון רבי אברהם ארלנגר זצ”ל, מי שהיה מראשי הקהילה החרדית בשווייץ.
היה מראשוני התלמידים של הגאון רבי יוסף דב סולובייצ’יק זצ”ל, ראש ישיבת בריסק, וקיבל גם מאביו מרן הגרי”ז מבריסק זצ”ל.
בהגיעו לפרקו, נישא לרעייתו הרבנית מרים, בתו של הגאון רבי חיים יוסף יעקובוביץ זצ”ל, שהיה ר”מ בישיבת פרנקפורט.
עם עלותו לארץ הקודש, מונה לכהן כר”מ בישיבת ‘קול תורה’ בשכונת בית וגן בירושלים.
בהגיעו לגיל שבעים פרש על מנת לעסוק במסכתות הש”ס שאינן בסדר הלימודים הישיבתי, ולאחר פרישתו הוציא לאור את ספריו על מסכת שבת ומסכת מגילה. ספריו הפכו לחלק מארון הספרים בעולם הישיבות.
הרב ארלנגר הוא גם מחברם של ספרי מוסר דוגמת ספר ‘מאור השער’ על שערי תשובה לרבינו יונה, וספר ‘מאור המסילה’ על מסילת ישרים, וכן ‘ברכת אברהם’ מאמרים והדרכות שלושה חלקים
על אף פרישתו, שמר על קשר עם הישיבה והמשיך למסור בה שיחות מוסר לקבוצות קטנות מדי שבועיים ולקראת החגים, וכן במסירת ‘חבורות’ לפני קבוצות בחורים שבאו לביתו.
בלילות שבת מסר שיחות מוסר בישיבת קמניץ, הממוקמת סמוך למקום מגוריו. כמו כן מסר שיחות בישיבת מיר.
בג’ חשוון תשע”ח שיכל את כלתו חיה רבקה ארלנגר, אשת בנו הרב ישראל מאיר, לאחר מחלה. חודשיים בלבד לאחר מכן, בעשרה בטבת תשע”ח, שיכל את בתו דינה ברענדל פרג, אשת חתנו הרב שמעון פרג.
הותיר אחריו דור ישרים מבורך, בנים וחתנים, מרביצי תורה בעולם התורה.
בניו: הרבנים הגאונים רבי יצחק זאב, ראש ישיבת ‘מדרש יחיאל’ ביתר עילית, רבי עקיבא – ראש כולל ללימוד תורת הסוד בירושלים, רבי חיים יוסף – ראש ישיבת משכן ישראל, רבי אליהו מראשי ישיבת נועם התלמוד, הרב ישראל מאיר – משיב בישיבת כתר תורה לצעירים.
חתניו: רבי שמעון פרג – ר”מ בישיבת מיר, רבי רפאל שווב – ר”מ בישיבת דעת תורה, ורבי יעקב מרגלית מחבר הספרים ‘שיעורי רבי דוד פוברסקי’.
במעמד יציאת הנשמה השתתפו עשרות מצאצאיו.
-
כשנפטר ראש ישיבה ליטאי זה “אבל בעולם התורה”, “אבל בעולם הישיבות”. ואילו כשנפטר יהודי באותו סדר גודל אבל מהחוגים החסידיים זהו תמיד “אבל בחסידות צאנז”, “אבל בחסידות חב”ד”, “אבל בחסידות בויאן”.
אם כשנפטר גדול בתורה שרוב הציבור בקושי מכיר אותו זהו “אבל לעולם התורה”, אזי גם כשנפטר יהודי גדול בתורה מהחוגים החסידיים צריך להיות כך.
ובכלל, זו סוגיה רחבה איך הציבור הליטאי הצליח להשתלט על המרחב התורני כאילו התורה שלו ובכיסו בלבד, אבל זה להזדמנות אחרת… -
פרשת השבוע
וַיֹּאמֶר יְהֹוָה אֶל “אַבְרָם” [ר’ אברהם ארלנגר] – לֶךְ לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ [העולם הזה] – אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ [הגן עדן].
וְאֶעֶשְׂךָ לְגוֹי גָּדוֹל וַאֲבָרֶכְךָ וַאֲגַדְּלָה שְׁמֶךָ וֶהְיֵה בְּרָכָה [ספרו “ברכת אברהם”].