צפו: זה מה שעשה ר’, ראש השב”כ המיועד, בדרכו לוועדה שתכריע

יוני גרין
|
ב' חשון התשפ"ב / 08.10.2021 13:45
ר׳, שנסע הבוקר להופיע בפני ועדת גולדברג למינוי בכירים, ראה בדרך לירושלים רכב עולה באש – ועצר לסייע בכיבוי הלהבות • ראש השב”כ לשעבר יעקב פרי: “יכול להיות שבמכתב על ר’ יש אמת”

הוועדה המייעצת לבדיקת מינויים לתפקידים בכירים, בראשות השופט בדימוס אליעזר גולדברג, התכנסה היום (שישי) כדי לדון בהחלטת נפתלי בנט למנות את ר’, סגן ראש השב”כ המכהן, לתפקיד ראש השב”כ.

ר’, המתגורר באזור המרכז, נסע לוועדה המתכנסת בירושלים, ובדרך ראה רכב של ערבי ישראלי שעולה באש על נתיב הנסיעה. ר’ יצא מרכבו ועזר לכבות את הלהבות.

הוועדה קיבלה מכתב אנונימי עם טענות כלפי ר’.

ר’ הגיב על המכתב האנונימי מוקדם יותר השבוע: “מדובר במכתב שנכתב ונשלח לפני כ-3 שנים, ומאחוריו עומד גורם בעל אינטרס אשר ביקש לפגוע כבר אז בשני מינויים. המכתב חסר בסיס עובדתי, רצוף בשקרים ונועד גם הפעם לפגוע במינוי. ככל שיידרש, עדויות לכך יוצגו בוועדה למינוי בכירים”.

לאחר בדיקת המידע שהובא בפניה, לא מצאה הוועדה פגם בטוהר מידותיו של המועמד ר’, ולא מצאה פגם מבחינת טוהר המידות בשיקולים שעמדו בבסיס ההחלטה למנותו.

הוועדה אישרה את המינוי והודיעה על החלטתה לראש הממשלה.

 

ראש השב”כ והשר לשעבר יעקב פרי התייחס הבוקר לפרשת המכתב האנונימי שנשלח לוועדה למינוי בכירים השבוע, העשוי לעכב את מינויו של ר’ לתפקיד ראש השב”כ הבא.

בריאיון לתוכניתו של ניסים משעל ברדיו 103FM, אמר פרי: “אני מאוד לא אוהב מכתבים אנונימיים. לדעתי אם למישהו יש הערה או חומר שאמור או עלול לפסול את מינויו ראש השב”כ החדש צריך להיות לו אומץ ציבורי, ובתנאים כאלו ואחרים לבוא לוועדה ולטעון את עמדותיו, אפילו באופן חסוי”.

על פי הפרסומים מהשבוע, המכתב האמור מתאר לכאורה התנהגות בלתי הולמת מצידו של ר’ שמעלה חשש לפגם מוסרי וערכי, ובעקבות כך מחייבת בדיקה שעשויה לעכב את המינוי.

על כך אמר פרי: “אנחנו רואים את התופעה הזו של המכתבים האנונימיים – חלקם יש בהם חומר וחלקם הם אוסף של רכילויות. המכתבים מגיעים ערב לפני מינויי התפקידים הבכירים”.

פרי ושיתף כי קיומו של המכתב אכזב אותו: “זה מתסכל ומפריע, אנחנו מדברים על ארגון שהערכים שלו הם מאוד גבוהים. אין ספק שזה יוצר תחושות תסכול בקרב המנהלים ומפריע למהלך התקין של מינוי כל כך רגיש ובכיר”.

בהמשך, שיתף ראש השב”כ לשעבר את משעל והמאזינים בחוויה דומה שעבר בעצמו: “ערב מינויי מישהו טען שיש לי קשר חברי עם ערבים פלסטינים”.

פרי המשיך וסיפר: “בפעם השנייה כשהייתי כבר ראש השירות הגיע מכתב אנונימי ליצחק שמיר וטענו ששיפצתי את הלשכה ושביקשתי צבע אחר לאוטו שנסעתי בו. גם יצחק רבין וגם יצחק שמיר בדקו את העניין איתי ועם עוד מספר אנשים, וזרקו את העניין לסל.

“מניסיון אישי ומהמון מקרים שהייתי עד להם – הזיכרונות והצלקות נשארים. לחץ המבצעים והעבודה האינטנסיבית משכיחה את זה עם השנים, אבל הדבר האלו חרוטים על ליבך”.

כשנשאל, האם קיומו של מכתב אנונימי שמציג כשלים והתנהגות בלתי הולמת מצד מועמד, מהווה שיקול כשרוצים למנותו לתפקיד בכיר, השיב פרי: “ברגע שמגיעה תלונה על הועדה לבדוק אותה. יכול להיות אמת במכתבים אנונימיים. לפעמים הדברים יכולים להיות נכונים ולכן צריך לבדוק אותם”.

עם זאת  אמר: “יש חלק גדול מהמכתבים שמונעים מתוך תסכול, לעיתים בגלל חשבון אישי. אותה תלונה הוגשה על מינוי ראש השב”כ והעבירו אותה ללא התייחסות כי לא מצאו בה אמת”.