על רקע האירועים ההמוניים בפסטיבלים והופעות בהשתתפות אלפים:, ראש שירותי בריאות הציבור, ד”ר שרון אלרעי-פרייס, חשפה הערב (ראשון), בראיון שהעניקה ל’מהדורה המרכזית’ של חדשות 12, כי הסיבה שהממשלה לא הגבילה התקהלויות נובעת משיקולים כלכליים.
חגים? חדש מדנונה WOW: יוגורט עם שכבת קרם בטעם שטרודל
מאות אלפים כבר צייתו ל’גדוילים’ והתחסנו חיסון שלישי. ואתם?
איך להבטיח לעצמכם נסיעה בטוחה בתחבורה ציבורית? ככה
“יש איזושהי אמירה – ‘לא רוצים לתת פיצוי למארגן, לאנשים, לסטודנטים'”, אמרה בריאיון למהדורה המרכזית. “אני חושבת שהבריאות שלנו יותר חשובה מאשר פיצויים כאלה ואחרים”.
היא הבהירה: “אני חושבת שאת ההתקהלויות אנחנו צריכים להפחית. ההתקהלויות הגדולות האלה זה משהו שהוא עדיין מסוכן. אבל העובדה שאנחנו יכולים להיות עם המשפחה שלנו ועם מינימום הגבלות, זה משהו שמראה בעיני על אחריות של הציבור”.
לדבריה, אם הייתה מתקבלת הוראה לפצות את מארגני הפסטיבלים ואת המשתתפים – האירוע הזה לא היה קורה. “במגפה, עם מספר ימים של מעל 11,000 מאומתים ליום, שאנחנו מקווים שעכשיו אנו רואים ירידה אמיתית שלא תעלה, אנחנו רואים אירועים של אלפי אנשים ללא מסכות אחד על השני, במסיבות. אולי כל מסיבה עומדת בהגבלות, אבל אנשים מתערבבים ביניהן”.
ראש שירותי בריאות הציבור ציינה כי במערכת הבריאות דרשו מהשרים להחמיר בהתקהלויות בשלב הרבה יותר מוקדם בהתפרצות הגל הרביעי. לדבריה, ” דיברנו על הפעלה של תו ירוק כשהיו 500 מאומתים, לא ב-5,000 ולא ב-10,000″.
606 איש מתו מהנגיף בחודש אוגוסט ו-יותר מ-120 נוספים מתחילת ספטמבר. “אני לא חושבת שזה המחיר של ‘אין סגר'”, אומרת ד”ר אלרעי-פרייס. “זה המחיר של לעשות את הפעולות הנדרשות לפי מספר החולים הקשים ולא לפי מספר המאומתים. משרד הבריאות אמר מתחילת הגל הזה שאנחנו צריכים לנהל את זה לפי מספר המאומתים ולא לחכות שתהיה עליה בחולים הקשים – כי אז יהיו לנו הרבה מאומתים ויהיה לזה מחיר בחיי אדם, אני חושבת שאת המחיר הזה אנחנו רואים”.
“אנחנו לא עוצרים ואומרים לא צריך להיות סגר”, היא מסבירה. “אנחנו עוצרים ואומרים שצריך כרגע להגביל התקהלות – התקהלויות גדולות הן עדיין מסוכנות וכדאי לתת גם זמן לבוסטר ולאנשים שרוצים לבוא לעשות חיסון ראשון ושני. אנחנו רואים שהחיסונים עובדים”.
על האפשרות שבקרוב גם בני 16-12 ייתחסנו במנה שלישית, אמרה ד”ר אלרעי-פרייס: “לנו כרגע אין בוסטר לבני 12 עד 16 כי הם קיבלו לפני פחות משישה חודשים את החיסון. אבל אנחנו כן רואים השפעה מאוד משמעותית למנת חיסון השלישית – ההדבקות יורדות, בגילאים המבוגרים אנחנו רואים ירידה בתחלואה הקשה והקריטית. זה מה ששינה את תחלואה הקשה בישראל”.
לדבריה, “בשלב הזה אנו אומרים שמי שעברו מעל 5 חודשים (מאז שקיבל את החיסון האחרון) אנחנו מבינים שהוא כנראה לא מוגן. כרגע הסיפור של גילאי 15-12 הוא עוד רחוק, עד שהם יגיעו לשלב הזה, אז יש לנו עוד הרבה זמן”.