אסון מירון צפוי לקרות שוב? חוסר האמון בגופי השלטון הוא מצב שמוטמע עמוק בשורשי החברה החרדית.
יש לך כסף בבוידם? רוצה לדעת איפה להשקיע? שאל את המנכ”ל
איפה תרצו לטייל? ריכזנו עבורכם הצעות שוות לנופש רק בישראל
מסקר אינטרנטי שערכה עמותת נתיבות המשפט באמצעות חברת אסקריא, חברת מחקר למגזר החרדי בקרב 408 משיבים, המהווים מדגם מייצג של כל זרמי המגזר החרדי – ליטאים, ספרדים וחסידים – עולה, כי 73% מקרב אלו שנתקלו בהתנהלות לא תקינה של גוף ציבורי, לא שמים מבטחם במוסדות השלטון.
מעל מחצית מהציבור החרדי (53%), דיווחו שנתקלו בהתנהלות לקויה בגופי ציבור – 55-57% בזרם הליטאי והחסידי ו-40% מהזרם הספרדי. למרות זאת, רובם (62%) דיווחו שלא פנו לאף גורם, לא מתוך הקהילה ולא מחוצה לה, על מנת להתלונן על התנהלות זו.
הציבור החרדי לא נחשף לגופים האמונים על תלונות הציבור, לא מודע אליהם כלל – ולכן לא יפנה אליהם במקרה של התנהלות לא תקינה של גוף ציבורי.
רק מעט מעל מחצית מהמשיבים (57%) מכירים את ‘המוקד העירוני’ ככתובת לפניה במקרה של התנהלות לא תקינה של גוף ציבורי, ומידת ההיכרות יורדת בין כל הגופים של תלונת הציבור – הרשות להגנת הצרכן 49%, משרדי ממשלה 40%, נציבות תלונות הציבור 34%, מבקר המדינה 34%, ממונה פניות ציבור בעיר 31%, ועדות הכנסת 17% – ועד לממונה מחוזי במשרד הפנים, שאת פעילותו כמעט ולא מכירים בציבור החרדי (6% בלבד).
לכן גם אם הם מכירים את הזכות לקבל פיצויי נזקין בשל פגיעה ברכוש או פגיעה אישית במרחב הציבורי או באירוע, או במידה וילד נפגע במוסד חינוכי (עד 67% מהמשיבים מכירים זכויות אלה), הם כלל לא יודעים לאן לפנות כדי לממש זכויות אלו. מהסקר עלה כי רק 30% מהמשיבים ידעו להיכן לפנות לבקשת פיצויים.
במקרה של סכסוך כספי, רוב המשיבים טענו כי יפנו לבד”צ (62%) או לרב הקהילה (60%). רק 35% יפנו לבית משפט אזרחי.
גם נוכח ליקויי בטיחות משמעותיים, יעדיפו רוב אלו שיפעלו לנוכח ליקויים אלו – המהווים רוב מייצג של המגזר – לפנות לסיוע בתוך הקהילה החרדית, כלומר למנהלי האירוע, רבנים או שאר המשתתפים באירוע (59%) במקום לרשויות המקומיות או למשטרה (39% מהמשיבים בלבד).
43% מהליטאים יפנו למנהלי האירוע וכשליש מהחסידים יעדיפו לפנות לרבנים.
חוסר האמון בגופים האמונים על אכיפת נהלי הבטיחות בולט במיוחד בקרב החסידים – רק 21% יפנו למשטרה ו-10% לסיוע של הרשות המקומית, לעומת הזרם הליטאי שבו יפנו 31% מהציבור למשטרה ו-25% לרשות המקומית לתיקון ליקויי בטיחות.
עם זאת, כשמדובר בתיקוני מפגע סביבתי בעיר, רוב הציבור החרדי (85%) יפנה למוקד העירוני לבקש סיוע בטיפול במפגע.
רוצה לבדוק באופן עצמאי את רמת הסיכון של משפחתך והקרובים לך?
שלישי כבר קיבלת? אם הגעת כבר לגיל 60 מגיע לך לקבל כעת תגבור
דודי דרור, מנכ”ל אסקריא, חברת היעוץ למגזר החרדי: “חוסר האמון של הציבור החרדי בגופי הממשלה ידוע, אבל הדבר מפתיע יותר כשמדובר בתיקון משמעותי של מפגע בטיחותי שעלול לגבות נזק בגוף ואף לגבות חיי אדם.
“מסתבר כי מידת האמון של הציבור החרדי בגופים הממשלתיים נמוכה, כך שבמקרים רבים יעדיפו לפנות לרבנים או לגורמים אחרים מתוך המגזר ולא לגופים הרשמיים האמונים של אכיפת הבטיחות במרחב הציבורי”.
מידת האמון הכללי של הציבור החרדי ברשויות המקומיות נמוכה משמעותית לעומת הציבור החילוני.
בסקר עלה, כי מידת האמון ברשות המקומית, בגופים כמו המוקד העירוני, ראש העיר, חברי המועצה, ממונה תלונות הציבור ומבקר העירייה עמדה על 4.5 מתוך 10 לעומת 5.6 של הציבור החילוני, לפי דוח ביצועי השלטון המקומי בישראל 2011.
האמון הגבוה ביותר בגופים ברשות המקומית היה לחרדים תושבי אשדוד (5.5 מתוך 10) והנמוך ביותר היה לתושבי בית שמש (3.8 מתוך 10).