מנתונים של האגף למעונות יום, בזרוע העבודה שבמשרד הכלכלה והתעשייה, עולה כי רק מחצית ממעונות היום ומהגנים הפרטיים מגיל לידה עד שלוש שנים הגישו בקשה לרישיון, וקיבלו אישור להפעיל את המסגרת.
יש לך כסף בבוידם? רוצה לדעת איפה להשקיע? שאל את המנכ”ל
איפה תרצו לטייל? ריכזנו עבורכם הצעות שוות לנופש רק בישראל
לפי נתונים שנחשפו בחרדים 10, ישנה ירידה של 40% לרישום במעונות היום לטובת משפחתונים פרטיים ומטפלות, שחלקם הגדול פועל ללא פיקוח ובניגוד לחוק.
עו”ד לירון אשל, היועצת המשפטית של ‘המועצה לשלום הילד’. מדובר באלפי ילדים שנמצאים בסיכון במקומות ללא פיקוח ובניגוד לחוק. מה ניתן לעשות?
״המועצה לשלום הילד הייתה מיוזמי ומקדמי חוק הפיקוח. אי אפשר להפריז בחשיבות החוק הזה, חוק שנחקק בדם ונועד למעשה להבטיח את המוגנות של הילדים, את הזכות שלהם לשוויון, לחינוך ולחיים – יותר מהכול, חוק שמציל חיים של ממש.
״חמור מאוד שיש ילדים שנמצאים היום במסגרות שאי אפשר לפקח על מה שנעשה שם. בוודאי שהממשלה צריכה לקדם מציאות בשטח שכל ילד – זה לא משנה מאיפה הוא מגיע, אם הוא חרדי, ערבי או מפרפריה – יוכל לקבל חינוך מיטבי ומסגרת מקצועית מפוקחת, שמעניקה את כל הצריכים להתפתחות תקינה”.
מה הממשלה צריכה לעשות?
״אנחנו זועקים מעל כל במה אפשרית מספר שנים, החינוך לגיל הרך אמור לקבל יחס דומה לחינוך בגילאי חובה. זה נכון לעניין קריטריונים מקצועיים, זה נכון לעניין הכשרות של הצוות המקצועי במסגרות ולעניין הפיקוח.
״השלב הראשון, זה המעבר של אותם מסגרות לגג של משרד החינוך, זה בתהליכים של מעבר. מבחינת החזון שלנו במועצה, זה הורדת גיל חינוך חינם ממש מגילאי לידה, כמו שקורה היום מגילאי 3- לכל ילד באשר הוא, ושמקום המוצא שלו או המצב הכלכלי לא יהווה שיקול בטיב החינוך שהוא מקבל ותנאי הפיקוח במקום שהוא שוהה בו”.
מה המדינה והממשלה אמורים לעשות מול משפחתונים פרטיים שנפתחים בניגוד לחוק?
״שהממשלה תשים את הילדים בראש סדר העדיפויות ותפעל ליישום מלא של החוק והתקנות – מיפוי של כל המסגרות שחל עליהם חוק הפיקוח, לדעת איפה נמצאים אותם מסגרות. הכשרות מקצועיות לכלל הצוותים – הגדלת כוח אדם של פיקוח. כל הדברים האלה היו אמורים לקרות מזמן וטוב שיקרו עכשיו לפני שנפתחת שנת לימודים חדשה. אסור שהיו מסגרות כיום מתחת לרדאר, שלא מפוקחות, שלא יודעים מה נעשה שם עם ילדים.
״זה לצערי מה שגרם לחוקק את החוק, שהמצב הזה הוביל לא רק שקיבלו חינוך פחות איכותי אלא אובדן חיים של ממש. מה שיושב ברקע זה המוות האכזרי של הפעוטה יסמין וינטא”.
בפועל הנתונים מראים שקיימת ירידה של 40% במעונות מפוקחים, ההורים רושמים למעונות פרטיים שברובם ללא פיקוח.
״את הנתון של הירידה של 40% אנחנו לא מכירים ונמשיך לפעול גם בהקשרים האלה. זו מציאות בלתי מתקבלת על הדעת, אם כיום במדינת ישראל ילדים נרשמים למסגרות לא מפוקחות והם מתחת לרדאר – זה אומר שזה ילדים שעלולים להימצא גם בסכנה, זה מסכן חיים.
״חייבים לפעול לאיתור המסגרות ולחשוב על פתרונות יצירתיים. גם לילד שיד הוריו אינה משגת, מגיע לקבל מסגרת מפוקחת. זה נתון קשה לשמיעה ומחייב לזעוק את זעקת הילדים”.
את מבינה את ההורים שרושמים למסגרות לא מפוקחים?
״צריכים לקחת בחשבון שחוק הפיקוח חל על מסגרות מעל 7 ילדים. כך שיכולות להיות גם מסגרות שלא נכנסות תחת חוק הפיקוח. האמירה שלנו היא שכל ילד צריך להיות במסגרת מפוקחת.
״אנחנו לא יכולים לבחור עבור הורים לאן לרשום את הילדים שלהם, אנחנו ממליצים לרשום למעונות עם פיקוח. אני חוזרת על האמירה שהמסגרות צריכות להיות ולאפשר חינוך חינמי מגילאי לידה. שום ילד לא צריך לקבל חינוך פחות טוב ומקצועי ולהיות במסגרת שלא מפוקחת ולא יודעים מה נעשה בה”.
עדיין יש עיכוב בפרסום מבחני התמיכה, זה מה שגורם להורים לרשום את ילדיהם למסגרות פרטיות זולות ולא מפוקחות.
״לפני שנת הלימודים אני כן מקווה שידונו בנושא שוב, שתאפשר כמה שיותר לילדים להשתלב במסגרות מפוקחות”.
‘גזירת המעונות’ של השר ליברמן, לשינוי מערך הסבסוד – אם תצא לפועל, מה יקרה?
״כל החלטה שהמשמעות שלה היא הורדה של סבסוד או הפחתה של ילדים שיכולים להירשם למסגרות מפוקחות, המשמעות שלה היא אחת – פגיעה בילדים. לא משנה מאיפה הילד, לאן הוא משתייך ומאיזה מגזר. אני לא יודעת לחזות מה החלטה כזו תגרום, אני מאוד מקווה שלא תגרום לפגיעה בילדים”.
מקווה שלא תעבור?
״כל החלטה שנועדה והורדה של סבסוד אנחנו מקווים שלא תעבור”.
עו”ד לירון אשל, היועצת המשפטית של המועצה לשלום הילד
כמה מסגרות לא מפוקחות יש כיום?
״חלק מיישום הפיקוח הוא המיפוי של המסגרות האלה. מבלי שהמדינה השלימה את המיפוי, אי אפשר לדעת כמה מסגרות קיימות בשטח. לפני שעבר החוק, רק 25% מהילדים היו במסגרות מפוקחות. ללא השלמת המיפוי קשה לומר כמה מסגרות יש”.
גם אם יודעים כמה יש, בפועל אין פיקוח.
״בהחלט, המדינה חייבת להקצות משאבים להגדלת כוח האדם של הפיקוח. היום אין מספיק מפקחים. הגדילו בצורה משמעותית את המסגרות תחת פיקוח. לעומת זאת לא הגדילו בצורה מדתית את מספר המפקחים”.
רוצה לבדוק באופן עצמאי את רמת הסיכון של משפחתך והקרובים לך?
שלישי כבר קיבלת? אם הגעת כבר לגיל 60 מגיע לך לקבל כעת תגבור
משרד החינוך והרווחה מודעים לכך, אבל יתעוררו רק כשיהיה חלילה מקרה מוות של פעוט. זה עניין של זמן.
״אתה מתפרץ לדלת פתוחה, יש מודעות הרבה יותר גדולה, גם משרד החינוך והרווחה עושים מהלכים, עדיין לא מספיק – ומאוד מקווה שהמיפוי, הכשרות ופיקוח יקרו כמה שיותר מהר. ולא חלילה שיקרה האסון הבא”.
מעונות מפוקחים – מי קובע את המחירים?
“חוק הפיקוח לא מתייחס למחיר שגובות מסגרות. החוק לא מסדיר את זה”.
כל מטפלת עושה כראות עיניה, היא מחליטה אם המחיר יהיה 1000 שקלים או 500 שקלים.
“זה נכון. ובגלל זה צריך חינוך חינם לכל יחד. מתוך עקרונות של שוויון”.