בנייה, פוליגמיה ופרוטקשן: דו”ח המבקר חושף אובדן המשילות בנגב

הרשויות מתמודדות עם שיעור פשיעה גבוה באזור הנגב • דוח המבקר חושף את האנרכיה: בנייה לא חוקית, גניבות, פוליגמיה ופרוטקשן • רשויות האכיפה הגישו מעט כתבי אישום •
יו''ר 'אם תרצו': הנגב בסכנה, אנחנו כבר מעבר לדקה ה-90
חיים טוויל
כ"ו אב התשפ"א / 04.08.2021 13:51

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם היום (רביעי) את הדו”ח הסוקר את התנהלות המדינה בהתמודדות עם הפשיעה בנגב – והצביע על ליקויים חמורים במגוון תחומים.

רוצה לבדוק באופן עצמאי את רמת הסיכון של משפחתך והקרובים לך?

חשיפה: כל מה שתוכלו לקבל באונ’ העברית כבוגרי החינוך החרדי

רוצים חופשה עם שובר הנחה? אסור להחמיץ את מה שקורה בירושלים

מבקר המדינה סוקר בדו”ח את התנהלות גופי האכיפה אל מול תופעת הפוליגמיה במגזר הבדואי.

למרות שהיועץ המשפטי לממשלה הנחה להגביר את האכיפה בתחום, ומאות דיווחים על עבירות פוליגמיה הועברו למשטרה, ממשרד הפנים, מהפרקליטות האזרחית ומרשות האוכלוסין וההגירה – בפועל, בין שנת 2017 לפברואר 2020, הוגשו כתבי אישום ב-18 תיקים בלבד, ואילו 345 תיקים נסגרו.

מהדו”ח עולה עוד, כי קיימת תופעה לפיה נשים מגורשות על ידי בעליהן ונשארות לחיות במקום מגוריו ואף סרות למרותו, אך מדווחות לביטוח לאומי כמשפחות עצמאיות (חד הוריות).

המבקר קובע, כי בשל היעדר משאבים מתאימים וקשיים אובייקטיביים, הביטוח הלאומי אינו מצליח לבצע חקירות ובדיקות נאותות, שהיה בכוחן להוכיח כי מרבית הנשים המדווחות כמשפחות עצמאיות עדיין מקיימות חיי משפחה, בצורה כזאת או אחרת, עם הגבר שגירש אותן.

היעדר אכיפה מספקת, קובע הדו”ח,  מאפשר את הניצול של תופעת הפוליגמיה לצורך קבלת קצבאות שלא כדין.

גם רשויות המס לא מצליחות לשלוט בדיווחי המיסים של האוכלוסייה הלא יהודית בנגב: נכון ליוני 2020, 218 מתוך 388 התיקים הפליליים (56%) שנפתחו לעברייני מס באזור הנגב משתייכים לאוכלוסייה הלא-יהודית. מהדו”ח עולה, כי שיעור עבירות המע”מ של האוכלוסייה הלא-יהודית גדול פי 3.5 מחלקם היחסי בכלל אוכלוסיית העוסקים בנגב.

בדו”ח מתואר אובדן המשילות בנגב שמתבטא בבניה לא חוקית ליד בסיסי צה”ל וגרימת נזק בסביבתם. בנוסף, מבוצעת פעילות פלילית הכוללת גניבת ציוד למטרות שונות, בין היתר לצורך מכירתו לארגוני פשע, סיוע לפעילות של הברחות והפקת רווחים כלכליים.

המבקר קבע כי נתוני המשטרה לגבי היקף תופעת סחיטת דמי חסות בנגב אינם משקפים את היקף התופעה במלואה, אלא רק את הדיווחים למשטרה על תופעה זו. מהנתונים עולה כי 67% מתיקי הפרוטקשן נגנזו או הועברו להליכי סגירה.

הדו”ח מתייחס גם למעורבותם של נהגים מהאוכלוסייה הלא-יהודית בנגב בתאונות קטלניות, קשות ומשמעותית, על היקף הנזק הכספי בגין גניבות המים, וגם על ההתמודדות של חברת החשמל עם אירועי גניבה רבים של ציוד והתחברות פיראטית.

מטורף: 5 ימים של כיף ואטרקציות למשפחה ללא הפסקה • כל הפרטים

ללא תנאים ועם מלגות: משתכרים 35,700 שקלים לחודש בממוצע

למה כדאי לצעירים להתחסן נגד הקורונה דווקא ב’בין הזמנים’?

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: “המשטרה מנהלת כל העת מאבק נחוש ובלתי מתפשר בפשיעה החמורה בנגב, ופועלת בכל שעות היממה באופן יזום והתקפי נגד תופעות פשיעה שונות, המטרידות ופוגעות בתושבי האזור, במישור הגלוי והסמוי – במטרה לאתר ולהעמיד לדין את מחוללי הפשיעה באשר הם. המאבק המשטרתי המתמשך בעבירות הסחיטה שנקבעו כיעד ארגוני, עבירות הנשק, האלימות והבריונות בכביש, הניב לאחרונה מעצרים וכתבי אישום רבים שהוגשו נגד העבריינים.

“פעילות המשטרה היזומה והמגיבה באזור מונעת מקרי פשיעה רבים, ומתבטאת, בין היתר, בתפיסות של אמצעי לחימה בלתי חוקיים, אכיפה נחושה כלפי עברייני תנועה מסוכנים, נהיגת ילדים ועוד. לצד המשך האכיפה המשטרתית והעמקתה, יודגש כי בכדי לטפל בתופעות שונות הגורמות לחלק מהפשיעה באזור, ולמגרן לחלוטין – דרוש טיפול רב מערכתי לאומי, ושינוי שורשי עמוק, שהוא מעבר לאכיפה משטרתית. נמשיך לפעול לריכוז מאמץ וכוח משטרתי למאבק נחוש, יום יומי ובלתי מתפשר נגד עבריינים ופורעי חוק באזור, הכול בכדי להגן על הציבור, בטחונו ורכושו”.

על הטיפול בפוליגמיה, אומרים במשטרה: “המשטרה פועלת לטיפול בנושא בהתאם להנחיית פרקליט המדינה, הקובע את הקריטריונים לחקירה ואכיפה פלילית. במצבים בהם עולה חשד לביצוע עבירת פוליגמיה, מתבצעות כלל פעולות החקירה הנדרשות עד מיצוין, והתיקים מועברים לעיון והחלטת הפרקליטות – הגורם המוסמך להחליט באם להגיש כתבי אישום בגין עבירה זו”.

על סחיטת דמי חסות: “הטיפול בעבירות הסחיטה הינו יעד ארגוני ומחוזי מהמעלה הראשונה. בזכות הגברת הפעילות המשטרתית, בשנה החולפת חלה עלייה של 55% בחשיפת תיקי הסחיטה, עלייה של 121% בכתבי האישום שהוגשו, וכן עלייה של 26% בכמות העצורים ביחס לשנת 2019. מעבר לאכיפה פלילית המתבצעת כל העת, בכדי לייצר טיפול משמעותי בנושא – יש לקבוע רף ענישה מינימאלי, למצות אכיפה כלכלית משולבת ולהסדיר את הפיקוח והרגולציה על כלל חברות השמירה ועוד”.

יו”ר ‘אם תרצו’, מתן פלג: “דו”ח מבקר המדינה מאשש את הנתונים שפרסמנו אמש. הנגב בסכנה, אנחנו כבר מעבר לדקה ה-90. היו 1,628 אירועים פליליים בשלוש שנים ליד בסיס צאלים, ו-67 אחוז מתיקי הפרוטקשן בנגב בחמש השנים האחרונות נסגרו.

“ממצאי הדו”ח צריכים להדיר שינה מכל ישראלי שמדינת ישראל חשובה לו. אם לא נתעורר מיד נאבד 60 אחוז משטחי המדינה. הממשלה חייבת להפסיק את ההתחנפות לבנייה הבלתי חוקית ולתנועה האסלאמית בנגב, להתעשת ולצאת למבצע החזרת הריבונות בנגב”.

מאיר דויטש, מנכ”ל תנועת רגבים: “מדובר בדו”ח מקיף ויסודי, הנוגע בבעיות הליבה של המצב החמור אליו הגענו בכל רחבי הנגב ואשר יש לו השפעה קריטית לגבי עתידו של האזור. סוגיות רבות שהציף מבקר המדינה, הן סוגיות בהן עסקה ועוסקת תנועת רגבים במשך שנים ארוכות. מבקר המדינה מאשש את מלוא טענותינו: הלבנת בניה לא חוקית ללא תכנון מקדים – תנציח את אובדן קרקעות הנגב, ואסור שהדו”ח יעלה אבק על המדף. אם הממשלה תנקוט בחמישה צעדים מעשיים הנגזרים מהדוח המעמיק – היא תחולל מהפך בנגב”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות