בדרך להסכם דו שלבי עם חמאס? אחרי שישראל וחמאס הצליחו להגיע לסיכום על הארכת הפסקת האש ביממה נוספת, שתי המשלחות ממשיכות גם היום (שלישי) במשא ומתן לגיבוש הסכם להפסקת אש ארוך טווח.
בניגוד לדיווחים הפלסטיניים, המשלחת הישראלית לשיחות בקהיר לא שבה ארצה, לאחר שנענתה לבקשה המצרית לא לפוצץ את השיחות. גורמים מדיניים בישראל הבהירו הבוקר, כי בניגוד לדיווחים של הפלסטינים, בשלב זה גם לא יוסר המצור מעל רצועת עזה.
ככל הנראה ייחתם תחילה הסכם מצוצמצם, ולפיו ישראל תגיב אם חמאס יירה ותנסה להקל על האוכלוסייה בעזה אם חמאס לא יירה.
על פי הדיווחים הפלסטיניים האחרונים, שאינם זוכים לאישור רשמי מצד ישראל, ההסכם אמור להיות דו שלבי. שלב א’ של ההסכם, שאמור להיכנס לתוקף באופן מידי, יכלול את פתיחת המעברים לרצועה והקלות מסוימות בסגר.
לאחר מכן יגיע שלב ב’, עליו ידונו הצדדים בחודשים הקרובים. שלב זה אמור לכלול את הסוגיות הכבדות יותר במשא ומתן: מבחינת הפלסטינים – שחרור אסירים ובניית נמל ימי. מבחינת ישראל – החזרת הגופות של אורון שאול והדר גולדין ופירוז רצועת עזה.
טרם הוחלט האם הקבינט הישראלי יתכנס במהלך היום על מנת לדון בהתפתחויות, אך הגורמים המדיניים מדגישים כי המשלחת הישראלית הונחתה לעמוד על האינטרסים, וישראל לא מוכנה בשלב זה להקמת נמל או שדה תעופה בעזה.
ראש המשלחת הפלסטינית לקהיר עזאם אל-אחמד איים אמש בחידוש “מעגל האלימות” במקרה של כישלון השיחות. ”ננצל כל רגע כדי להגיע להסכם, אך בשלב זה הסכמנו רק על הארכת הפסקת אש ביממה”.
אמש (שני) פירסם חמאס את שמונת הסעיפים שהושגו לדבריו במסגרת ההסכם:
א. פתיחת כל המעברים ברצועת עזה והסרת המצור באופן מלא, לרבות הכנסת חומרי בניין בפיקוח בינלאומי
ב. שיקום רצועת עזה בפיקוח ממשלת האחדות בראשותו של ראמי חמדאללה מן הרשות הפלסטינית
ג. פתרון בעיית החשמל באופן מלא, שיארך עד שנה
ד. הרחבת טווח אזור הדיג משישה לתשעה מייל, ובתוך חצי שנה לכל היותר יוגל הטווח ל-12 מייל
ה. הסרה מלאה של המצור הכספי על הרצועה
ו. החזרת המצב ברצועת עזה לראשיתו, כלומר למצב שהתקיים לפני ‘צוק איתן’
ז. הסכמה עקרונית בסוגיית הנמל הימי של רצועת עזה. הדיון הממשי בסוגיה יידחה למשך חודש מתאריך חתימת ההסכם. לאחר מכן יידונו בצורת הניהול של הנמל ובפרוצדורות הטכניות.
ח. דחיית הדיון בסוגיית האסירים למשך חודש מתאריך חתימת ההסכם.