מה הסיפור של חוזים עתידיים? האם יש בהם ערך פיננסי? ובכן, חוזה עתידי, במילים פשוטות – הוא התחייבות. זו למעשה חלק מהמהות של חוזה.
שני אנשים חותמים על הסכם.
עד כאן – אנחנו פחות או יותר מכירים ומבינים את הנושא. אלא, שכאשר מדובר בחוזים עתידיים – מדובר על הסכם שיחול בעתיד. הסכם בנוגע למה? הסכם, בין מוכר לקונה, הסכם – שהמוכר יספק לקונה דבר מה, בשלב עתידי.
כלומר, הקונה, יקבל בעתיד – סחורה, מטבע, נייר ערך (וכיוצא בזה), בשלב כלשהו בעתיד. המחיר, בו הקונה יקנה זאת, נקבע כבר בהסכם. כך שבשלב העתידי – העסקה תתבצע לפי מחיר זה.
עם זאת, העברת הכסף, תתרחש במסירת “הנכס” שהוסכם עליו במסגרת החוזה העתידי. הדבר, אמור לסייע ולעזור בניהול סיכוני מסחר.
למעשה, ניתן לרכוש סחורות רבות במסגרת חוזים עתידיים.
- ניירות ערך
- מטבעות
- בקר
- וכיוצא בזה
אפשר לסחור במסגרת חוזים עתידיים, בכל שעה ביום, וגם בחו”ל – דרך חשבון השקעות. לחוזים עתידיים, יש סוגים עיקריים: Future, ו-Forward.
שני סוגי חוזים עתידיים
מה הסיפור של Future?
ובכן, מדובר בחוזה קונבנציונלי. משמע, יש בו תנאים קבועים, בסיסיים – ומהותם לאפיין את סוג הנכס, מחיר העסקה, משך החוזה, וכיוצא בזה. סוג זה של חוזה, נסחר בבורות השונות. אפשר, אולי, להתייחס אליו כמגילה – שהכל כבר כתוב בה – והיא נסחרת בשווקים, אולי בהצעות פומביות – וכולם יודעים מה כתוב בה. זה לא הולך להשתנות – ולכולם יש אפשרות לרכוש אותה, ממי שמוכר.
במסגרת חוזה זה, הן המוכר והן הקונה – מפקידים ביטחונות, הנקבעים בבורסה – והם משמשים ערבון למימוש של החוזה. לחוזים אלו יש מידה מסוימת של ביטחונות, או סף – שמתבקש לעמוד בו כדי לממש את החוזה.
אם אחד הצדדים, או שניהם לא מביא לשולחן את הביטחונות הרצויים – יש להפקיד את הכספים המתבקשים באופן מידי כדי להשלים את “דרישות הסף”, או להיכנס לתהליכי סגירה, דרך פעולות מסחר – עבור החוזה, תוך ששני הצדדים יכולים לצאת ממנו עם הפסדים כספיים, של הכספים שהושקעו כבר בעבורו.
מה הסיפור של forward?
ובכן, באופן הופכי – מדובר בחוזה שאינו קונבנציונלי. מדובר בחוזה, שתנאיו לא קבועים מראש – אלא שיש התאמה אישית לסוג הנכס, למחיר, למשך החוזה ואף למאפיינים אחרים. החוזה נסחר בחדרי עסקאות בבנקים.
נכס הבסיס של חוזה מסוג זה הוא מט”ח, והביטחונות המתבקשים – הם כ-10% מגובה העסקה. שני הצדדים, אחראיים על קביעת התנאים – והם מוסכמים על שניהם.
יתרונות בחוזים עתידיים
החוזים העתידיים נסחרים על ידי ספקולנטים, ומגדרים – כאשר, מחד, הספקולנטים הם אלו שצופים שינוי במחיר בנכס הבסיס – וסוחרים בחוזה העתידי כדי לקבל רווח. אם יש צפי שהמחיר יעלה – תהיה רכישה של החוזה, אם יהיה צפי שירד – תהיה מכירה שלו. על בסיס ההשערה, או הציפייה לכך.
מאידך, מגדרים, הם אלו שאולי יבקשו להגן על ההשקעה שלהם – דרך רכישת החוזה העתידי – מדובר במשקיעים מוסדיים שרוצים להגן על הלקוחות, במקרה של עליית ערך הנכס.
וזו דרך אחת, בה חוזים עתידיים יכולים לעזור בניהול סיכונים. דרך נוספת, היא שהעסקה לא נעשית בין אנשים פרטיים, אלא אל מול הבורסה. ועל כן – יש לו מידת אמינות, במידה שניתן לייחס לבורסה – עבור עסקאות שכאלו.
יתרון נוסף לחוזים עתידיים – זה שכדי לרכוש אותם, לא באמת צריך להשקיע את כל סכום העסקה – אלא רק את הכספים המתבקשים ברמת הביטחונות. ובכך ניתן להחזיק בזכות לנכס, או לסחורה – ולגרוף רווחים, על בסיס ספקולציה בשוק.
לדוגמה, אם יש לי זכות לנכס בהוד השרון – ומישהו קנה ממני אותה בחוזה עתידי. אם הוא חושב שהמחיר צפוי לעלות, הוא ישמור על החוזה. אם הוא חוזה שערך הנכס צפוי לרדת – הוא יכול למכור אותו. באופן כזה, ניתן לממש רווחים, או לשחק איתם – עוד בטרם מימוש העסקה, ללא השקעת הכספים הדרושים, למיצוי מלא שלה – כי הם יתבקשו רק בשלב עתידי. אלה ועוד, הינם היתרונות של חוזים עתידיים במסחר.