זו טיוטת ההסכם המתגבש בין ישראל לחמאס להפסקת אש

נחמן וייס
|
י"ט אב התשע"ד / 15.08.2014 17:52
עיתון מצרי מפרסם היום את מסמך ההסכם שהציעה מצרים לישראל ולפלסטינים הכולל 11 סעיפים • בהם: הפסקת התקיפות משני הצדדים ושיתוף פעולה לצורך שיקום רצועת עזה והקלות במעברים ובדיג • לאחר החתימה על ההסכם יימשך המו”מ על גופות החיילים שנמצאות בידי חמאס וחילופי אסירים וכן על הקמת שדה תעופה ונמל ימי • ישראל והפלסטינים טרם השיבו להצעה • מחר בערב ישובו המשלחות לקהיר

זה ההסכם? עיתון מצרי מפרסם היום מסמך, המהווה את ההצעה המצרית להסכם הפסקת האש קבוע בין ישראל והפלסטינים.

על פי הדיווח בעיתון “א-שורוק”, המסמך שכונה “מסגרת הבנות לייצוב הפסקת האש”, כולל 11 סעיפים, אותם הציעה מצרים למשלחות הישראלית והפלסטינית, בימים האחרונים.

1. ישראל תפסיק לגמרי את התקיפות ברצועת עזה – בים, ביבשה ובאוויר ולא יהיו כניסות קרקעיות לשטח עזה.

2. חמאס וכל הפלגים הפלסטינים בעזה מתחייבים להפסיק  את הירי או כל תקיפה אחרת לעבר שטחי ישראל ביבשה, באוויר ובים. ובכלל זה תופסק חפירת ובניית המנהרות.

3. פתיחת המעברים בין ישראל לעזה. יתאפשר מעבר אנשים וסחורות לצורך שיקום עזה, וכן יהיה ניתן לבצע חילופי סחורות בין הגדה המערבית לעזה ולהיפך, זאת בכפוף לעקרונות שיסוכמו בין ישראל לרשות הפלסטינית.

4. ישראל תתאם עם הרשות הפלסטינית את כל הנושאים הכספיים הקשורים לעזה ושיקומה.

5. ביטול אזור החיץ בצפון רצועת עזה ובמזרחה, ופרישת כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית החל 1.1.2015. הביטול יתבצע בהדרגה, בשלב הראשון יסוגו הכוחות הישראלים לטווח של 300 מטרים ולאחר מכן לטווח של 100 מטרים. כשעד 1.1.15 תיסוג ישראל לגמרי ובמקומה יהיו באזור החיץ כוחות ביטחון פלסטינים.

6. חופש דיג ופעולה  בחופי עזה, כשבהתחלה ינתן טווח של 6 מייל, והוא יוגדל עד ל-12 מייל לפחות, בתיאום בין ישראל לרשות.

7. ישראל תסייע בשיקום הרצועה, תספק צרכי מחיה לפליטים בעזה, תכניס סיוע הומניטרי מידי ותגיש סיוע רפואי דחוף לפצועים.

8. הרשות הפלסטינית בתיאום עם ישראל והארגונים הבינלאומיים תדאג לספק את המוצרים הבסיסיים שנדרשים לצורך שיקום רצועת עזה, וזאת בכפוף ללוח זמנים מוגדר.

9. מצרים קוראת לקהילה הבינלאומית להגיש סיוע הומניטארי דחוף, כמו כן מצרים מבקשת למהר ולגייס את הכספים הנדרשים לשיקום עזה.

10. לאחר ייצוב הפסקת האש והחזרה לשגרה, יושלם בתוך חודש מרגע חתימת ההסכם, המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים הנערך בקהיר ובו יידונו בין היתר על גופותיהם של החיילים אורון שאול והדר גולדין הי”ד, וחילופי אסירים.

11. במסגרת המו”מ שיתנהל לאחר חתימת ההסכם, תיבחן דרך להקים ולהפעיל שדה תעופה ונמל ימי בעזה בהתאם להסכם אוסלו, ויתר ההסכמים הקודמים.

הן המשלחת הישראלית והן זו הפלסטינית טרם החזירו את תשובתם למתווה המצרי הזה. מחר בערב, אמורים הצדדים לחזור לשולחן הדיונים העקיף, המתנהל בקהיר בתיווך המצרים, ולעת עתה  לא ברור האם ההסכם אכן יחתם בתוך חמשת הימים של הפסקת האש הזמנית שהוכרז בחצות הלילה שבין רביעי לחמישי.

גורמים מדיניים בישראל אמרו: “ישראל עומדת בתוקף על כך שהבנות יושגו רק אם יהיה בהן ביטוי ברור לאינטרסים הביטחוניים של ישראל”

בכיר חמאס עיזת אל-רשק כתב אתמול בעמוד הפייסבוק שלו: “סיימנו את הדיון על חלק מהנושאים, אך ישנן סוגיות שלא סיימנו לדון בהן. למרות זאת, חידשנו את הפסקת האש. יש אנשים שזה לא מרגיע אותם, ואני מביניהם, מכיוון שהעיניים נשואות להשלמת ההסכם ואי אפשר להתמהמה. הדרישות לסיום המאבק עם האויב דורשות חכמה, אנחנו חייבים לאחוז במטרותינו ולא להיצמד לטקטיקות שכוללות הפסקת אש זמנית”.