נתניהו: נפיק את הלקחים • דרעי: זו גזירת שמיים, אך לא פוטר מחקירה
במליאת הכנסת נערכת אחר הצהריים (שני) ישיבת אבל מיוחדת בעקבות ‘אסון מירון’, בהשתתפות ראש הממשלה בנימין נתניהו.
מה הסיכוי שלכם לזכות בדופלקס? ולמה החלום שלכם קרוב מתמיד?
חינם: כמה כסף אתם מפסידים כי אתם לא יודעים מה הזכויות שלכם?
תחלואת הקורונה בירידה, אבל עדיין במקום סגור צריכים מסכה. זוכרים?
את הישיבה פתח יו”ר הכנסת, ח”כ יריב לוין: “האסון הנורא מחייב אותנו להבטיח שיעשו כל ההסדרים הדרושים, על מנת שאסון דומה לא יתרחש עוד לעולם. גם בשנים הבאות, ציבור עצום יבקש להגיע למירון ולקיים את ההילולא. עלינו לעשות הכל כדי שמסורת חשובה ומיוחדת זו תימשך. עלינו לוודא שביטחונם ושלומם של משתתפי ההילולה יובטחו.
“ראוי כי נקפיד על כך כי הנושא כולו יטופל בראש ובראשונה תוך עמידה על כבודם של נפגעי האסון. אך לכך עוד יהיה זמן. עד אז עלינו לנהוג באיפוק, חרף הקושי הגדול. זו העת להתייחד עם זכר ההרוגים ולחזק את משפחותיהם בכאבן הגדול. זו העת לשאת תפילה להחלמתם של הפצועים. מי ייתן ולא נדע עוד אסונות כאלה”.
ראש הממשלה אמר: “ליל ביעותים פקד אותנו בל”ג בעומר – לילה של חושך במקום אור. ממש כפי שכתוב בספר איכה: ‘שבת מְשׂוֹשׂ לִבֵּנוּ, נֶהְפַּךְ לְאֵבֶל מְחוֹלֵנוּ’.
התמונות הנוראות מן האסון במירון פלשו לכל בית, החרידו כל אדם, סדקו כל לב – ואין מנחם. כולנו יחד מבכים את המכה העצומה: 45 עולמות מלאים אבדו לבלי שוב.
במורשת עמנו, אין אבל פרטי. גם אבלו של היחיד, הוא אבל ציבורי. משום כך הנהגנו אתמול יום אבל לאומי, שמאחד את כל אזרחי ישראל. הרכנו ראש, הורדנו דגל, חיבקנו את המשפחות שחייהן התהפכו, התוודענו לסיפורם של הנספים.
יש בהם ילדים, ויש מבוגרים, יש תושבי הארץ, ויש מי שבאו מחוץ לארץ ללמוד, לשמוח, להרגיש שותפות. כולם אוהבי ישראל, כולם אוהבי התורה – שרצו לספוג מן הזוהר של רבי שמעון בר יוחאי.
אתמול ביקרתי את פצועי האסון בבית החולים רמב”ם בחיפה. זה היה מפגש מטלטל. פגשתי הורים שאוחזים ביד בנם שיצא מכלל סכנה ופגשתי הורים שאוחזים ביד בנם שעדיין לא ברור מהי חומרת הפגיעה שנגרמה לו, אם יחיה ואיך יחיה. אמר לי אחד ההורים: ‘פה מגלים שלעם ישראל יש לב אחד’.
חברי הכנסת, המשפט הזה אומר הכל. מבעד למסך הדמעות ראינו בימים האחרונים ערבות הדדית במיטבה, מצד יהודים ומצד ערבים, ערבות הדדית עם לב ענק. המוני אזרחים התגייסו לעזרה עם כל הנשמה: תרמו דם, חילקו שתייה ומזון, הציעו אירוח, באו להלוויות.
גם כעת הם נמצאים עם קרובי ההרוגים, ברגעי הייסורים הקשים ביותר. המשפחות לא לבד. זה הדבר הכי חשוב – לוודא שבני המשפחות לא לבד. נעזור להם בכל דרך שנוכל כדי לשקם את חייהם. אנו מטים אליהם כתף תומכת – אתמול, היום, מחר, תמיד.
חברי הכנסת, אדוני היו״ר, חובתנו היסודית היא לבדוק כל היבט של אסון מירון. בתום ימי האבל נבחן בצורה סדורה, מעמיקה ואחראית, את כלל הנושאים שקשורים בהתכנסות בהר, בהווה ובעבר: את ההגעה, את האבטחה, את הכניסה, את היציאה, את פריסת הזמן והכוחות, ומעל לכל את השינויים ההנדסיים הנדרשים באתר, ואת נושא ההפקעה, הניהול והאחריות. נפיק את מלוא הלקחים לעתיד, כדי שאסון כזה לא יחזור על עצמו.
אני רוצה להוסיף שכולנו צריכים להכיר תודה לכוחות החילוץ והצלה. הייתי במקום, אתה יכול לראות שם מה הם היו צריכים לעשות, על איזה מכשולים הם התגברו – ממש מעשה של תושייה. דבקות במשימה, לחלץ אנשים מתוך המוות, ממש מתוך המוות. לכן אתם ראויים לתודתנו, גורמי הביטחון, המשטרה, מד”א, איחוד הצלה, צוותי הרפואה, ולהרבה אזרחים מן השורה, שגם ראויים לתודה, שפעלו במהירות להגיש עזרה לנפגעים. לולא הם, האסון יכול היה חמור הרבה יותר. תודתנו נתונה להם, ואני מוסיף – גם לזק”א שפעלו בפעולה הקדושה של זיהוי הקורבנות.
חברי הכנסת, אלו הם ימים של כאב צורב, שאותו אנו מכירים מאסונות לאומיים קודמים. דווקא ברגעים כאלה אנו נדרשים למצות מתוכנו כוחות-נפש של חוסן ואיפוק. קל להתלהם ולהתגולל. קשה יותר לחשוק שפתיים. עוד יהיה מקום לוויכוחים ולפולמוסים. אבל בשעות אלה של אבל לאומי חובה עלינו לעמוד יחד, לחבק את המשפחות, לזכור את הנספים.
נעשה זאת ונצמח בעזרת ה’ מן האסון. נעשה זאת – ונהיה ראויים לדרך חייהם של הנספים, שהיו חדורים אהבת ישראל מראשית עד אחרית. יהי זכרם ברוך”.
השר אריה דרעי אמר במליאה: “האסון הנורא שקרה הוא גזירת שמים, אבל הוא לא פוטר אותנו מבדיקה בחקירה – בעיקר לגבי ההשתדלות שלנו בני האדם, כל אחד לפי תפקידו ואחריותו, כדי שלא יקרה שום אסון כזה. הרצון שלי, כמי שנמצא בממשלה בשליחות הציבור הגדול שמגיע למירון, ולצערנו הגדול גם נפגע כל כך קשה באסון שם, להבטיח שתתקיים בדיקה וחקירה מקיפה ויסודית כדי להבטיח חס וחלילה לא יקרו עוד אסונות כאלה.
“יש המון בעיות יסוד שנמשכות כבר עשרות שנים באתר הקדוש של קבר הרשב”י במירון. העובדה שאנחנו לא יכולים לעשות כל מה שצריך באתר הרשב”י בגלל בעיות משפטיות אחרות – מצב זה חייב להיפסק. הגיע הזמן לטיפול שורש בבעיות יסוד אלה. עלינו לקחת אחריות מלאה על כל המתחם, כולל תקצוב נאות ובניית תשתיות מתאימות כפי שראוי לאתר קדוש כמו קבר הרשב”י, שבמשך השנה מיליונים מגיעים לשם. אני אתמוך בכל פעולה כזו ואין לי ספק שמרבית הציבור החרדי יברך על כך”.
דרעי הוסיף: “לצערי שמעתי שישנם גורמים, אמנם לא רבים, שהחליטו להאשים את הקורבנות עצמם באסון על-כך שעלו להר, ואת נציגי הציבור כולל אותי על-כך שפעלנו לקיים את ההילולא עצמה. אני רוצה להבהיר בצורה הכי ברורה: כל הפעילות של נציגי הציבור הדתי והחרדי ושלי היו כדי שהגבלות הקורונה, והקורונה בלבד, לא יחולו בשטח הפתוח.”
חבר הכנסת משה גפני אמר: “אם לא תהיה החלטה של מדיניות שמירון הוא חלק ממדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, מה זו אוטונומיה? אני לא רוצה אוטונומיה. אני רוצה מדינה. המדינה לא היתה שם באף ממשלה שהיתה כאן. אנחנו תובעים – תיכנסו למירון. זה שלנו”.
שר השיכון יעקב ליצמן אמר בנאומו: “הפצע הוא גדול ואין לו תרופה. אמרתי בעבר שאנחנו דורשים את הסדרת המקום. התרענו וצעקנו על כך שאין כתובת ברורה אחת. צריך שיהיה ברור – נפעל יחד בשקיפות מול כל גורם עליו תוטל החקירה. ננקוט בכל האמצעים כדי להגיע לחקר האמת”.
ליצמן הוסיף פנייה לתקשורת ולחברי הכנסת: “אל תערבו את המשבר הפוליטי עם הטרגדיה”.
תגובות
אין תגובות