יו”ר ועדת הכספים, ח”כ משה גפני, התייחס הבוקר (שני) בפתח ישיבת ועדת הכספים ל’אסון מירון’ – וקרא למדינה לקחת אחריות על הנעשה באתר הקדוש.
מה הסיכוי שלכם לזכות בדופלקס? ולמה החלום שלכם קרוב מתמיד?
חינם: כמה כסף אתם מפסידים כי אתם לא יודעים מה הזכויות שלכם?
תחלואת הקורונה בירידה, אבל עדיין במקום סגור צריכים מסכה. זוכרים?
“חווינו חוויה נוראה בסוף השבוע במירון, טרגדיה שלא חושב שהייתה כמותה מאז קום המדינה במישור האזרחי, 45 הרוגים, כל כך הרבה נפגעים. משפחות. אבות וסבים שמתפללים איתי כל יום בבוקר שאיבדו נכדים וילדים, זה משהו שלא נתפס”, פתח גפני.
הוא המשיך: “זה דבר שאי אפשר לתאר אותו, במסה כזאת, עם כל כך הרבה פצועים ונפגעים. זה היה דבר שאי אפשר לתאר אותו, ואני מבקש להשתתף בצערן של המשפחות, כמה שאפשר לנחם בעניין הזה. אני מבקש לשלוח איחולי החלמה לפצועים”.
יו”ר הוועדה הוסיף: “אני מבקש לציין דבר נוסף. אני שנים רבות כאן, ההזדהות של הציבור בכלל, החברה בישראל בכלל, גם יהודים וערבים והחברה בכלל, הביעה הזדהות ראויה לציון עם המשפחות, עם ההרוגים והפצועים, התרמות הדם בכיכר רבין ומקומות אחרים ראויים לציון. צריך לדבר על העניין הזה ונקווה שההזדהות הזו תמשך בכל הימים”.
בהמשך תקף גפני את מבקרי החרדים: “התחלתי לשמוע פרשנים מכוח עצמם, שחרדים לא אכפת להם מהמדינה ושהכל התנהל כפי שהתנהל, ומשלימים עם זה כגזרה משמיים ולא אכפת להם. אני רתחתי מזעם כששמעתי את הדבר הזה וביקשתי להוציא את הפרוטוקולים, גם בוועדה לביקורת המדינה וגם בוועדת הפנים שהייתי יו”ר, גם בוועדה הזו וגם במליאת הכנסת. העליתי את העניין הזה פעם אחר פעם.
“ביקשתי להציג הצעה בפניכם, ישיבה אחת מיני רבים: ביוני 2008 בהצעה במליאה אני מבקש להקים ועדת חקירה פרלמנטרית על הנושא של מירון, אני מקריא שם מכתב בשם אדם שמציין כי אינו דתי וראה אותי עושה חלקה לנכד שלי ביום רגיל שאינו ל”ג בעומר. הוא במכתב כותב כי הוא היה מזועזע מביקור במקום וממצבו, וכי מעולם לא פגש מצב כה מביש. ואני אומר שם בישיבה ב-2008 כי יש כשל מערכתי.
“אין לי האשמה כלפי ממשלה כזו או אחרת, כך התייחסו למירון כל הזמן, אני אומר שאם חס וחלילה יהיה אסון במקום הזה, הוא יהיה אסון גדול מנשוא. ביקשתי הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בישיבה הזו, לגבי מעורבות המדינה על רשויותיה, ואז זה עובר להצבעה, כולם בעד, לאחר מכן הכנסת יצאה לפגרה. אולמרט התפטר, ויצאו לבחירות.
“הנושא התמסמס כי הכנסת לא המשיכה. נבחרתי ליו”ר ועדת הכספים וקיימנו על כך דיון בוועדה שוב. לבוא עכשיו ולומר שהחרדים רוצים שהכל יתנהל ככה. המצב מביא לידי ביטוי שמדינת ישראל על כל רשויותיה הזניחה את המקום הזה, מיליון-מיליון וחצי תיירים בשנה. המקום צריך להשתנות, אתה מרגיש את עצמך בהרי ההימליה, בכביש מפותל, שאני לא רוצה לחשוב איך מפנים אנשים ומגיעים כוחות הצלה, בכל הארץ אנחנו רואים התרחבות של הכבישים, פה נוסעים מיליון וחצי איש על הכביש והוא נשאר כפי שהיה. המדינה צריכה לקחת אחריות על המקום הזה”.
ח”כ מוסי רז: “בכנסת גם אתה ח”כ גפני, וגם אחרים התרעתם גם חברים ממפלגתי התריעו, לכן צריכה לקום ועדת חקירה ממלכתית שיפוטית כדי שתקבע כללים כדי שאירועים כאלה לא יקרו בעתיד, כי רוב הסיכויים שהאסון הבא לא יקרה במירון, זה יכול להיות כל דבר, אם אנחנו לא יודעים להיערך מאירוע מהסוג הזה”.
ח”כ גלעד קריב: “הדרך הטובה ביותר לכבד את זכרם של הנספים, הכלי שקיים במדינת ישראל למצות את הבדיקה זו ועדת חקירה ממשלתית, לצערי הוועדה לביקורת המדינה טרם הוקמה, ואני מקווה שחברי הוועדה הזו יוכלו להוציא קריאה משותפת לאופוזיציה וקואליציה להוציא קריאה לוועדת חקירה ממשלתית לאלתר”.
ח”כ יואב סגלוביץ’: “במשך שנים שאני פה אני שומע שוב ושוב על משילות, במירון לא הייתה ממשלה וזה הלקח המרכזי, איזו ממשלה שלא תהייה, כל ממשלה חייבת לממש את הכוח האמיתי כמפקח ויש מחיר לממשלה שלא תעשה את זה. צריכה לצאת מכאן קריאה של הממשלה מכולנו להקים ועדת חקירה ממשלתית, הכל כבר נאמר ונכתב. אין משילות ולא הייתה ממשלה במירון”.
ח”כ גפני הגיב: “היות ואני מכיר את הסוגיה הזו, אם זו הייתה ממשלה מוגדרת היינו אומרים הממשלה הזו לא מושלת. היו פה ממשלות שונות, זה היה כל הממשלות, שמירון מחוץ לתחום. הסברה הייתה שהיו ניסים – הניסים ימשיכו. כל הממשלות לא נתנו דעתם. בכל מקרה לוועדת חקירה ממלכתית, אני לא מתנגד אבל זה צריך להיות בתנאי שהמדינה, ולא משנה איזו ממשלה, בסופו של דבר הוועדה תגיד שצריך להשקיע שם כסף. אם יעשו זאת אז ועדת חקירה ממשלתית שווה. אם לא – אז ימצאו איזה שוטר להאשים”.